iohannis-justin-trudeau

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri dimineata, ca tara noastra si Canada au ajuns la un acord privind ridicarea vizelor pentru romani, astfel ca nu mai avem motiv sa ne opunem semnarii acordului de liber schimb si din decembrie 2017 ar urma sa calatorim liber in Tara Artarilor. Insa negocierile Canada-UE au esuat in cursul dupa-amiezii pentru ca belgienii inca au nemultumiri, conform ziare.com

Ottawa a anuntat ca acordul este in impas deocamdata si nu va mai fi semnat saptamana viitoare. Anterior, premierul Valoniei s-a aratat extrem de nemultumit de discutile pe acord si a anuntat ca inca nu sunt indeplinite toate conditiile pentru partea belgiana.

In prezent, toate cele 28 de Guverne UE sustin CETA, dar Belgia nu isi poate da aprobarea oficiala fara sustinerea a cinci administratii subfederale si a Valoniei. CETA ar fi urmat sa fie semnat la summitul UE-Canada pe 27 octombrie, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau, insa ministrul canadian al Comertului International, Chrystia Freeland, a transmis ca aceasta oportunitate a fost ratata.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus ca asteapta o solutie „in urmatoarele cateva zile”, scrie Xinhuanet.

Daca nu e ratificat in toate statele, acordul de liber-schimb nu poate intra in vigoare si deci nici intelegerea Romaniei cu canadienii.

Care sunt nemultumirile belgienilor

Paul Magnette, seful Guvernului regiunii belgiene Valonia, a criticat rezultatele negocierilor cu Uniunea Europeana si Canada.

„Exista noi progrese semnificative care au fost facute, in special in dosarul agricol. In schimb, pentru noi raman dificultati, in special in dosarul arbitrajului”, a spus Magnette, adaugand ca, in ciuda progreselor facute in acest punct, tot nu este suficient, informeaza News.ro.

CETA nu e insa privit cu ochi buni nici de cetatenii multor state care urmau sa ratifice tratatul. La sfarsitul saptamanii trecute, mii de oameni au protestat fata de CETA in Franta, Spania si Polonia, motivul fiind acela ca va reprezenta un precedent periculos, care va deschide calea pentru un pact similar, dar cu efecte mai ample, cu Washingtonul – Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), relateaza agentia AFP.