Ratele la creditele în lei ar putea creşte chiar şi cu 10% până la finalul anului. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la aceste împrumuturi, a ajuns la un maximum din ianuarie 2016 până acum, iar previziunile nu sunt optimiste pentru perioada următoare, conform flux24.ro

Analiştii economici se aşteaptă ca indicele ROBOR la trei luni să ajungă la 1,5% spre finalul anului pe fondul creşterii inflaţiei, situaţie care ar duce la o majorare a dobânzilor la împrumuturile în lei.

Cred că în primul trimestru al anului viitor, cred că putem vedea un ROBOR la 3 luni şI peste 1,5%. Totul depinde foarte mult şI de deciziile Băncii Centrale Europene”, spune Ciprian Dascălu, economist al unei bănci.

Dacă luăm în calcul o majorare de până la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casă, o rată lunară poate să urce cu până la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate să crească şi cu 10.000 de euro, echivalentul în lei.

„Să luăm exemplul unui credit Prima Casă de 200.000 de lei, un credit pe 30 de ani. În momentul de faţă, cu un ROBOR de 0,93% am avea o rată undeva la 838 de lei. Dac ROBOR ar ajunge la 1,5, rata ar ajunge la 896 de lei. E o creştere de vreo 60 de lei. Nu e foarte mare, dar pentru unii s-ar putea simţi”, spune Liviu Andrei, vicepreşedinte ARBC

Trebuie să fim realişti şi să ne aşteptăm la creşteri ale acestor indici. Vorbim atât de ROBOR, cât şi de Euribor”, adaugă el.