cnsasUn grup de 14 deputaţi PSD şi PPDD se foloseşte de o decizie a Curţii Constituţionale pentru a curma aproape complet eforturile CNSAS de deconspirare a foştilor turnători la Securitate. Parlamentarii vor sa modifice articolul privind definitia colaboratului Securitatii, prin inlocuirea sintagmei ” au vizat  îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului” cu aceea de „au lezat drepturile si libertatile fundamentale”. Modificarea este cruciala, deoarece in aceasta situatie CNSAS este obligat sa se transforme in organ de ancheta si sa faca investigatii pentru a demonstra „lezarea””, sarcina practic imposibila si in contradictie cu o alta decizie a CCR din 2008. Modificarea adauga la decizia Curtii Constitutionale.

Initiativa legislativa care excede decizia Curtii Constitutionale apartine unui grup de 13 deputati de la PSD si 1 de la PPDD, si s-a transformat in „Legea pentru modificarea articolului 2, lit b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii”. Legea poarta semnaturile presedintelui Senatului, Crin Antonescu, si sefului Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

În expunerea de motive, iniţiatorii preiau aproape integral motivarea Curţii Constituţionale şi propun reformularea articolului relevant din lege, prin scoaterea celor două sintagme care au căzut la testul de constituţionalitate. Numai că în noua formulare a articolului, mai există o modificare, de care iniţiatorii nu spun absolut nimic în expunerea de motive.

Intiatorii modificarii legislative sint: Adam Ioan (deputat PSD), Nita Emil (deputat PSD), Ana Birchall (deputat PSD), Vlase Gabriel (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD), Gliga Vasile (deputat PSD), Cristea Victor (deputat PSD), Tudor Ciuhodaru (deputat PPDD), Ochi Ion (deputat PSD), Peia Ninel ( deputat PSD), Calin Ion (deputat PSD), Dragomir Viorel Marian (deputat PSD), Petric Octavian (deputat PSD).

semnaturi

CNSAS a trimis, in 22 mai, Guvernului Ponta un punct de vedere in care solicita mentinerea definitiei colaboratorului Securitatii in sensul deciziei Curtii Constitutionale si neintroducerea in textul articolului a sintagmei „lezat”. Documentul este semnat de presedintele Colegiului CFNSAS, Dan Petrescu, si este adresat ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

„O atare modificare implica o transformare a procedurilor de lucru ale CNSAS, in sensul extinderii lor cu scopul de a demonstra consecintele denunturilor asupra persoanelor urmarite. Implicit, aceasta ar intra in contradictie cu Decizia nr. 51 a Curtii Constitutionale din 31 ianuarie 2008”.

Mai mult, CNSAS atrage atentia ca respectiva modificare va duce la un tratament diferentiat al celor care au colaborat cu Securitatea.

„Inlocuirea formularii „care au vizat ingradirea drepturilor”cu formularea „care au lezat”, va duce la aplicarea unui tratament diferit unor persoane care au furnizat Securitatii absolut aceeasi informatie. Astfel, unei persoane i se va putea retine calitatea de colaborator al Securitatii, pentru ca ofiterul de Securitate cu care acesta tinea legatura a hotarit sa ia o masura punitiva impotriva persoanei denuntate. In schimb, unei alte persoane care a furnizat absolut aceeasi informatie nu i se va retine aceasta calitate, pentru ca ofiterul caruia aceasta din urma i s-a adresat a inteles ca nu il sanctioneze pe cel denuntat”, motiveaza CNSAS.

CITESTE – CNSAS – Adresa Parlament

Faptul ca CNSAS ar putea fi obligat, daca modificarea legisltiva initiata de cei 14 parlamentari trece, sa dovedeasca efectiv ca informatiile furnizate de colaboratorii Securitatii au „lezat” drepturile celor turnati, va pune institutia in imposibilitate sa-si indeplineasca sarcina si misiunea, ne-au declarat surse din CNSAS.

Asta deoarece investigatiile CNSAS ar trebui sa se extinda si asupra celor care au fost victimele turnatoriilor, persoane care, multe, nu se mai afla in tara sau au decedat. In plus, ar trebui ca CNSAS sa identifice exact ce tip de represiune asupra victimelor a provocat o anume informatie data de turnatori.

Altfel spus, CNSAS ar trebui sa se transforme in organ de ancheta, ceea ce ar contraveni deciziei Curtii Constitutionale din 2008.

In documentul trimis Guvernului, CNSAS admite modificarile impuse de decizia CCR.

5 COMENTARII

  1. sunt interese ascunse,toata lumea da in securisti,dar cine ne apara tara acum de cei care o distrug din interior,au scapat de securisti, dictator si tot rau o ducem ,avem
    orase in paragina ,santiere inchise (canalul Dunare -Bucuresti)care in 1990 era 80% construit

  2. Nu s-a varsat atata sange dea lungul istoriei ca acesti dobitoci sa ramana cu a noastra tarisoara sa-i fereasca Dumnezeu de supararea Romanului el se urneste cam greu dar si cand s-a saturat e vai si amar o vad pe D-na BIRCHALL ca a semnat pai sa ne aducem aminte cam in ce scandaluri a fost in trecut adanc adanc bagata , dansa apare pe la tv foarte plina de trufie si are un Ego mare de tot insa ” draga doamna ” noi poporul acesta „dobitoc” pe ca voi politicienii il manipulati nu s-a tampit de tot si mai are memorie si cand se va reseta aceasta memorie el poporul nu va ierta pe toti cei care si-au batut joc de soarta lor si de viitorul copiilor lor .

  3. SE STIE DE CAND AU CASTIGAT ALEGERILE , CA HOTII SI TALHARII DE LA PUTERE VOR SA PUNA ROMANIAPE……BUTUCI ! TOTUL ESTE CALCULAT, PAS CU PAS ! SA TRAITI…..BINE !

    • DE ce sa plecam sa lasam tara la hiene,vezi cati din guvernati sunt vertabili cetateni ai acestei tari ,ei au case in strainatate si sunt vanduti,am muscat mana cre nea hranit ,si platim sa fim sclavi

Comentariile sunt închise.