Traian Băsescu a venit cu indicii, nu şi cu probe. Preşedintele nu putea să facă o deconspirare clară, pentru că risca să intre sub incidenţa Codului Penal. Un gest inexplicabil al lui Meleşcanu. Declaraţii mai vechi ale premierului Ponta care se întorc acum împotriva lui.

Două curente

Imediat după declaraţiile făcute de Traian Băsescu la Realitatea TV, a plouat cu reacţii. Opiniile au relevat două curente: 1. Prin „deconspirarea” lui Victor Ponta, de fapt Traian Băsescu l-a ajutat enorm. S-a mers pe teoria că apartenenţa la un serviciu de spionaj extern a lui Ponta va fi pozitiv recepţionată de electorat, Ponta va câştiga puncte pentru că va fi considerat un patriot. Acest curent are drept punct de plecare cei care de mai multă vreme susţin că Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt mână în mână, iar înjurăturile pe care şi le adresează aproape zilnic sunt de fapt de faţadă şi le convin amândoura; 2. exponenţii celui de-al doilea curent neagă orice colaborare subterană între cei doi, susţin că este un atac clar la adresa lui Ponta şi unii merg şi mai departe susţinând că Traian Băsescu vrea să-i facă pârtie Elenei Udrea spre turul II al prezidenţialelor. Niciunul dintre cele două curente nu trebuie ignorate. Paradoxal, dacă Victor Ponta iese preşedinte, este în avantajul lui Traian Băsescu, pentru că are şansa de a creşte PMP-ul în vederea parlamentarelor din 2016. Cei care susţin că Băsescu îl ajută de fapt pe Ponta prin dezvăluirea făcută mai au şi argumentul atacului violent lansat de preşedinte la adresa lui Johannis şi Meleşcanu. Adepţii celui de-al doilea curent fie sunt suporteri fideli ai premierului, fie sunt persoane care văd alte calcule în gestul preşedintelui. Dar mai important, într-o primă fază este să vedem ce se poate spune mai mult, pe tema „Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE”.

Indicii da, probe nu

Traian Băsescu şi-a argumentat afirmaţiile prezentând o serie de indicii, nu şi probe. Nu ştim dacă preşedintele nu are respectivele probe, sau le are, dar nu le-a făcut publice pentru că în acest caz ar fi intrat sub incidenţa Codului penal. Indiciile la care s-a referit preşedintele sunt:

  1. O interpelare adresată premierului de către senatorul independent (ex PSD) Valer Marian în care acesta îl întreabă pe Victor Ponta dacă a fost ofiţer acoperit între 1997 şi 2001.
  2. Ascensiunea spectaculoasă a lui Victor Ponta, de la procuror de judecătorie de sector direct la procuror în Parchetul General.
  3. HG 223/2013, semnată de Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Teodor Meleşcanu prin care se arată explicit care sunt secretele de stat legate de organizarea şi activitatea SIE şi precizează tot explicit în categoria secretelor „personalul din domeniul activităţii informative, chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Deci, numele foştilor angajaţi (acoperiţi sau nu) nu pot fi făcute publice.

La prima vedere, se poate spune că indiciile lui Băsescu pot fi demontate. Suntem convinşi că Victor Ponta va ataca indiciile respective şi va spune că nu pot demonstra că a fost ofiţer acoperit, va spune că este o răfuială politică a lui Traian Băsescu, va arăta că preşedintele a declarat ce a declarat pentru a o ajuta pe Elena Udrea.

Ce ne spun indiciile prezentate

Totuşi, pentru cunoscători, indiciile respective nu sunt deloc de neglijat. În primul rând, interpelarea lui Valer Marian. Senatorul sătmărean chiar dacă poate fi numit ca fiind „exotic”, are o serie de relaţii cu persoane care deţin informaţii la care foarte mulţi nu pot ajunge. Din acest punct de vedere, interpelarea sa nr. 864 din 02.09 2013, pe care o puteţi accesa aici http://www.senat.ro/PDFIntrebari/Marian%20V%20864%20it.pdf nu trebuie ignorată deloc. Atenţie, Valer Marian are între 2010 şi 2014 un număr de 11 interpelări adresate premierilro Boc, MRU şi Ponta. Doar la cea care ne referim nu a primit răspuns. În ceea ce priveşte ascensiunea profesională, iarăşi trebuie să ne punem semne de întrebare: Victor Ponta a terminat facultatea în 1995, şi în 1998, deci atenţie, PSD (PDSR pe atunci) nu se afla la guvernare ajunge procuror la Curtea Supremă.

Dar cea mai mare problemă o constituie elaborarea HG 223/2013. Şi aici s-ar putea să avem cheia întregii afaceri. Secretele de stat „SIE” au fost trecute în HG 1.209/2002, dar au avut caracter militar şi nu au fost publicate. În nota de fundamentare a HG 223/2013 se menţionează să este necesară publicarea în Monitorul Oficial a secretelor de stat pe că există „o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi”. Cu alte cuvinte, exista pericolul de deconspirare, dar autorii nu păţeau nimic din cauză că nu cunoşteau prevederile legale, ele fiind secretizate. Într-o emisiune televizată, ori Victor Ponta, ori un apropiat al lui a afirmat că HG 223/2013 este de fapt identică cu HG 1.209/2002, singura diferenţă fiind că secretele de stat au devenit cunoscute. Totuşi, dacă este adevărat ce spune Traian Băsescu – el i-a arătat moderatorului Rareş Bogdan, dar telespectatorii nu au putut vedea – şi anume că în HG 1.209/2002 se interzicea doar deconspirarea „personalului SIE”, atunci semnatarii HG 223/2013 trebuie să explice urgent de ce s-a adăugat şi interzicerea deconspirării personalului care nu mai activează în SIE. Redăm din HG 223/2013. C) Informaţiile, datele şi documentele secrete sunt cele care se referă la: (4) „personalul din domeniul activităţii informative, chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau de serviciu”.

De ce n-a vrut Meleşcanu să-i dea date lui Băsescu

Tot în defavoarea lui Victor Ponta este şi un gest făcut de Teodor Meleşcanu, cu puţin timp înainte de a demisiona de la SIE. Pe 19 septembrie a fost întrebat de ziarişti dacă Traian Băsescu i-a cerut o listă cu politicieni ofiţeri acoperiţi. Iată ce a răspuns Meleşcanu: „Da, au fost diverse discuții legate de această temă. Am înțeles că este o preocupare a președintelui, în legătură cu obligațiile care îi revin în ceea ce privește numirea de miniștri și de membri ai Guvernului, de a-și da o părere, de a putea să-i refuze. Însă, în toate aceste discuții, am susținut că există o reglementare juridică foarte clară și că, în consecință, nu avem posibilitatea să facem acest lucru”. De ce a procedat aşa Meleşcanu este de neînţeles. În calitate de preşedinte al României, Traian Băsescu are acces la toate nivelele de secrete. Că nu are voie să le facă publice, este altceva. Dar acces are. Luni seara la Realitatea TV, Traian Băsescu a acuzat faptul că Teodor Meleşcanu, apelând la prevederile HG 223/2013, a refuzat să-i dea informaţii lui Traian Băsescu. Comportamentul lui Meleşcanu coroborat şi cu adăugirea din HG 223/2013 îl pune în mare dificultate pe Victor Ponta, chiar şi în cazul în care acesta ar fi „curat” ca lacrima.

Declaraţii ale premierului Ponta cu efect de bumerang

De asemenea, acum, după dezvăluirea făcută de Traian Băsescu, se poate spune că unele declaraţii anterioare ale premierului Ponta, au, pentru el, efect de bumerang şi îl pun în mare dificultate. Pe 11 septembrie a.c., aflat la Bistriţa, Victor Ponta a comentat prima referire publică a lui Traian Băsescu legată de candidaţi ofiţeri acoperiţi. „Din punct de vedere politic, e evident ca nu se referea la mine domnul Basescu, pentru ca tocmai ne-a verificat pe noi, membrii Guvernului, si are confirmarea ca nu noi suntem”. Atenţie, nu atât dezvăluirea lui Traian Băsescu răstoarnă această declaraţie, ci mai ales declaraţia din 19 septembrie a lui Teodor Meleşcanu care a precizat că nu a răspuns cererii lui Traian Băsescu. Am aflat chiar de la şeful SIE că această verificare NU a avut loc, deci ce ne-a spus Victor Ponta, se încadrează ca şi multe alte afirmaţii ale sale în categoria „poveşti”, asta ca să utilizăm un termen eufemistic. Tot pe această temă, la Bistriţa, Victor Ponta a mai spus: „Nu cred că aceasta trebuie să fie tema de campanie, să-l găsim pe domnul sau pe doamna care, nefiind miniştri, au activat sau activează pentru un serviciu de informaţii. Dacă activau pentru un serviciu de informaţii al Rusiei sau al Coreei de Nord, sigur că era o problemă. Dacă îşi fac datoria, doamna sau domnul, faţă de ţară, cred ca merită felicitaţi pentru asta”. Cum poate fi privită acum această declaraţie? Şi binevoitor să fie cineva, nu poate să nu se gândească la faptul că Victor Ponta şi-a pregătit terenul, pentru „orice eventualitate”. Şi, ca fapt divers, tot o situaţie incomodă pentru premier: luni noaptea Antena 3 a intrat în „fibrilaţii”, iar emisiunea lui Gâdea a durat până la 1.20 noaptea.

Documente

Nota de fundamentare a HG 223/2013

http://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-hg-nr-223-30-04-2013&page=412

HG 223/2013

http://www.dreptonline.ro/legislatie/hg_223_2013_lista_categorii_informatii_secrete_stat_activitate_serviciul_informatii_externe_sie.php

Sursa: cotidianul.ro

3 COMENTARII

  1. Astea nu sunt dedesubturile scandalului, ci „de supt scandalul” pentru bizoni.
    „Traian Băsescu are acces la toate nivelele de secrete.” Bai, ne lasi? La fel e si bancul cu „Obama cel mai puternic om al planetei”.
    Ei fac un targ. „Bai, daca ma lasati sa ajung acolo sus, va dau TOT ce vreti voi.”
    Acum depinde cu ce licurici fac targul.

  2. oare serviciile nu au gresit atunci când au ales un imbecil retard ca ponta ca ofiter?…banuiam ca acolo sunt oameni peste cota maxima de inteligenta si comportament ,pe cand acest individ a dat tot timpul cu „bata in balta” cat a fost premier !….jalnica alegere ,jalnic individ !…speram sa nu-l mai vedem in politica ,sa dispara ca nastase si petre roman niste agarici circari care si-au batut joc de popor !

    • …si nu uitati ca ponta ofiterul securist pe bune ,tot timpul a dat in Robert Turcescu ca este ofiter ,blamandu-l dar, in discursul de la Bistrita ii ridica in slavi ca slujesc patria (findca el era acela care facea favoruri rusilor lasandu-le bani care reveneau tarii de la Gasprom !

Comentariile sunt închise.