misu-negritoiu

Deputatul PNL Andreea Paul Vass a susținut, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că președintele ASF, Mișu Negrițoiu, refuză să demisioneze pentru că, dacă este demis, acesta va primi opt salarii compensatorii, ceea ce înseamnă circa 104.000 de euro, conform realitatea.net

Deputatul a explicat că, din cauza deciziilor ASF, sub conducerea lui Mișu Negrițoiu, au fost afectați aproximativ cinci milioane de români.

“Am fost la audieri, ca de fiecară dată. În ultimii doi ani a fost o succesiune de audieri, și în Comisiile de Buget, și în Comisia Economiă, și în Comisia de Transport, de unde parlamentari din toate partidele politice au cerut demisia de onoare a președintelui ASF, domnul Mișu Negrițoiu. Acesta ne-a anunțat cu nonșalanță că nu-și va da demisia, iar astăzi s-a deschis procedura de revocare a președintelui ASF. Ceea ce a fost extrem de neplăcut a fost că dânsul nu s-a prezentat la audirea la care a fost invitat astăzi. În schimb, a transmis o scrisoare plină cu argumente nesănătoase și care nu stau în picioare, chiar neadevărate. Una dintre ele spune așa: ‘Președintle ASF nu poate fi revocat, căci procedura este ilegală’. Și atunci, sigur, am luat Ordonanța 93/2012 cu modificările ulterioare și am consultat articolele care stau suport, 8, 9 10 și 12, unde se spune clar că încetarea mandatului poate avea loc prin revocarea președintelui, dacă nu se îndeplinesc niște condiții. Una dintre ele este buna reputație. Ori este evident astăzi, când toată piața este așa de deranjată de deciziile ASF, de la aruncarea în faliment cele mai mari două companii românești, Astra și Carpatica, cu peste jumătate din polițele de asigurare deținute pe piață la vremea când ele încă erau active, până la cei asigurați care se ridică la aproape cinci milioane de persoane. Nu e vorba doar despre transportatori, ci și de persoane fizice”, a spus Andreea Paul Vass.

Potrivit deputatului PNL, demiterea președintelui ASF fără a avea o bază solidă presupune acordarea a opt salarii compensatorii, ceea ce înseamnă peste 100.000 de euro.

“Ceea ce este însă straniu este că președintele ASF se erijează în apărătorul și performerul pieței de asigurări auto și refuză să-și dea demisia. Ba mai mult decât atât, în contractul său colectiv de muncă se prevăd opt salarii compensatorii. Salariul președintelui ASF se ridică la circa 13.000 de euro pe lună. Opt salarii compensatorii înseamnă 104.000 euro, costul plecării, nu prin demisie, ci prin demitere din fruntea ASF. Mai este o lege care spune că angajatorul este obligat să plătească 85% din costul plecării sale. Deci costul pentru ASF se va ridica la aproape 200.000 de euro, în cazul în care vom permite acest lucru. Și atunci argumentele din interiorul dezbaterii parlamentare vor trebui să fie foarte solide și să fie imputabile președintelui ASF, pentru a nu permite această plecare cu cele opt salarii compensatorii. Sunt aproape sigură că acesta este motivul pentru care refuză să-și dea demisia, în condițiile în care toată lumea o cere. Am cerut transparentizarea nu doar a contractului colectiv de muncă, ci și a regulamentului de salarizare, pentru a elimina aceste excese specifice unui stat în stat și nicidecum a unui bun public. Pentru că supravegherea piețelor financiare reprezintă un bun public, care trebuie să se expună rigorilor de transparență, de eficiență și de eficacitate ca orice bun public”, a explicat parlamentarul.

Totodată, Andreea Paul Vass a arătat și cum a reușit președintele ASF să „țină sub talpă deciziile din interiorul Parlamentului, adică ale majorității PSD”.

“Mai e un lucru delicat acolo. Acest președinte a fost numit cu susținerea PSD. Tot dânsul are un consilier personal, în persoana domnului Marian Sârbu. Acest domn a fost numit, tot la propunerea PSD în Parlament, prim-vicepreședinte al ASF. După care, Curtea Constituțională ne spune clar că nu poate să fie, că decizia este neconstituțională. Deci în iunie 2014 este numit de către Parlament prim-vicepreședinte al ASF. În iulie 2014, Curtea Constituțională spune că decizia Parlamentului este neconstituțională. Apoi, în iulie 2014, domnul Marian Sârbu își dă demisia de la ASF. La interval de două săptămâni, chiar mai puțin, tot în iulie 2014 domnul Marian Sârbu este numit consul general la Dubai. Și acum fiți foarte atenți ce urmează. În noiembrie 2014, după pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta, pleacă nicăieri altundeva decât la Dubai. Acolo s-a întâmplat ceva. Acel ceva este cunoscut de către Marian Sârbu. În martie 2015, domnul Marian Sârbu își termină ‘misiunea’ de la Dubai și cere să fie readus acasă. Se întâmplă acest lucru, iar la o distanță mică, în iulie 2015, Marian Sârbu este numit în funcția de consilier al președintelui ASF. Asta ca să înțelegeți foarte bine care a fost mecanismul prin care președintele ASF a ținut sub talpa sa deciziile din interiorul Parlamentului, adică ale majorității PSD”, a conchis deputatul PNL.