albine fagure

Produse apicole cu efect terapeutic mai putin cunoscute la noi au mare trecere peste hotare. Apilarnilul, de exemplu, pleaca la export cu pretul de cateva zeci de euro pe borcan, potrivit stirileprotv.ro

Energineaza organismul si creste fertilitatea, spun cei care il recomanda. Iar mierea pura, extrasa direct din fagure, are proprietati sporite, declara apicultorii.

Apilarnilul e un produs brevetat de un roman. Putini apicultori il produc, pentru ca necesita multa migala si pricepere. Apilarnilul se obtine din larve de trantor, care se recolteaza in a zecea zi de la depunerea oualor si trebuie maruntite rapid, apoi pastrate la congelator.

Apilarnilul este un supliment alimentar care energizeaza organismul si se presupune ca ar creste fertilitatea. In plus, este recomandat pentru a spori imunitatea copiilor, iar sportivii il folosesc cand vor sa-si creasca masa musculara.

Octavian Petre Moldovan, apicultor: „Este un produs complet in proteine, lipide si zaharuri. In celula respectiva sunt toate oligoelementele pentru dezvoltarea larvei si constituie un produs perfect.”

150 de grame de apilarnil, amestecate cu 850 de grame de miere, costa 20 de euro in strainatate.

„Aici, intr-o publicatie de specialitate franceza, m-au pus pe prima pagina si m-au numit piratul albinelor, cu mierea mai mult decat bio” – spune apicultorul.

Pe langa deja cunoscutele propolis, laptisorul de matca si polenul, considerate elixire al tineretii, care regleaza metabolismul si cresc imunitatea, aflam ca si mierea pura, recoltata cu seringa din fagure, are proprietati extrem de benefice. Un apicultor din Cluj trimite la export mierea sa terapeutica obtinuta din flori de salcam din munti. Amestecata cu apa distilata, ar ameliora simptomele conjunctivitei.

Mihai Grama, apicultor: „Mierea de munte se vinde de la 20-30 de euro, iar negrusul – chiar mai scumpa.”

Mierea bio produsa pe culmile muntilor Apuseni se vinde in Occident cu 30 de euro kilogramul.

Romania este in prezent al doilea producator de miere din Europa, dupa Spania. Din pacate, la capitolul consum nu ne putem dezlipi, de peste 10 ani, de ultimele locuri.