Marin Condescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), a trimis presei un comunicat in care someaza  administratia de la Complexul Energetic Oltenia (CEO)  sa finalizeze, pana in 16 ianuarie, negocierile pe marginea noului Contract Colectiv de Munca. In caz contrar, el ameninta  cu „actiuni legale de lupta sindicala”.

CEO a fost infiintat anul trecut prin unificarea minelor din Oltenia cu termocentralele de la Craiova, Rovinari si Turceni. Angajatii entitati economice componente au salarii diferite, pe care sindicatele le doresc uniformizate. FNME solicita ca aceasta uniformizare sa se faca dupa principiul „nimeni nu pierde, nu toti castiga”, castigurile salariale trebuind sa fie mai mari acolo unde conditiile de munca sunt mai grele si mai periculoase. Din acest motiv, sindicalistii cer aplicarea prevederilor Contractului Colectiv de Munca de la fostul Complex Energetic Rovinari pentru toti salariatii CEO. Angajatii de la Rovinari au cele mai multe drepturi salariale. „Dupa data de 16 ianuarie, FNME, pentru indeplinirea revendicarilor din CEO, trece la actiuni legale de lupta sindicala, la care vor participa 21.000 de salariati din Oltenia pana la obtinerea revendicarilor”, se mentioneaza in comunicatul de presa. CEO are in prezent circa 18.800 de salariati, proveniti din fostele structuri economice care au fuzionat anul trecut. Alte mii de salariati, inclusiv de la firme private, presteaza diferite activitati si servicii pentru CEO, multi dintre acestia fiind membri ai FNME.

Negocierile privind noul CCM au inceput in 5 noiembrie 2012, administratia CEO fiind acuzata ca pe tot parcursul negocierilor a refuzat sa puna la dispozitia reprezentantilor sindicatelor proiectul de buget de venituri si cheltuieli pe anul 2013 si strategia de functionare.

Directorul general al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel, a declarat, luni, MEDIAFAX, ca sindicatele nu au motive sa faca greva, chiar daca negocierile pe care le poarta cu administratia nu se vor incheia pe 16 ianuarie. Acesta afirma ca noul Contract Colectiv de Munca din cadrul CEO ar putea fi finalizat, cel mai devreme, pe 22 ianuarie, el fiind convins ca nu se va ajunge la actiuni de protest ale sindicatelor. „Situatia din energie arata ca, la ora actuala, Romania are nevoie doar de doua-trei grupuri energetice la Rovinari. De atat ar fi nevoie, iar daca va fi vreo greva locul pe piata ni-l vor lua imediat cei cu eolienele, cei care produc pe gaze, se va gasi cine sa dea curent in locul nostru. Avem si stocuri de carbune aproape de un maxim istoric, asa ca, daca cineva se gandeste sa opreasca lucrul, desi nu ne dorim, ca firma am face economii”, declara Ciurel. Directorul general mentioneaza ca negocierile la noul CCM sunt in impas dupa ce administratia a propus o restructurare a zecilor de prime si bonusuri pe care le primesc angajatii pe parcursul unui an. Ciurel spune ca doreste sa creeze patru pachete cu bonificatii pentru realizarea anumitor obiective.

„Vreau sa regandim intreg sistemul si daca, sa zicem, la o jumatate de an de atingem obiectivele eliberam un pachet din acesta. Dupa formarea CEO, cei din minerit, spre exemplu, nu mai au stresul vanzarii carbunelui, cum era inainte. Acum o cariera isi face partial productia, dar angajatii primesc leafa intreaga, la fel ca si altii de la alta cariera, care au depasit planul. In afara de prima de Pasti, vreau sa regandim totul si probabil asta nu convine”, afirma directorul general al CE Oltenia.

Comentariile sunt închise.