In cazul in care Mircea Diaconu isi va depune candidatura pentru un nou mandat de senator, ANI va contesta in instanta demersul acestuia pentru a ajunge din nou in Parlament, a declarat, miercuri, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, convins ca Senatul trebuie sa ia masura revocarii lui Diaconu din functie, in baza hotararii definitive a instantei supreme privind starea de incompatibilitate a senatorului liberal.

„De asemenea, mentionam faptul ca Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o functie eligibila de membru al Parlamentului pe o perioada de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea 176/2010 – «persoana eliberata sau destituita din functie […] sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica[…], pe o perioadade 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului»”, a subliniat ANI.

ANI a cerut, marti, Senatului aplicarea cu celeritate a sanctiunilor prevazute de lege, respectiv revocarea lui Mircea Diaconu, solicitare ce vine in urma boicotarii sedintei de luni a Plenului Senatului, in care trebuia sa se discute despre incetarea mandatului senatorului Diaconu.

ANI a aratat ca, prin hotararea Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, a fost mentinut „ca temeinic si legal Raportul de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu”, hotarare ce a ramas „definitiva si irevocabila in urma cu mai bine de patru luni, la data de 19 iunie 2012”.

In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care pe langa calitatea de parlamentar acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Decizia a fost contestata de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucuresti, care in 16 septembrie 2011 a stabilit ca acesta s-a aflat in incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care in 19 iunie 2012, a respins recursul parlamentarului, hotararea fiind irevocabila.

Pe de alta parte, in 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ in legatura cu incompatibilitatea in care s-ar fi aflat senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan si functia de director al Teatrului Nottara din Bucuresti. ANI a reclamat totodata si un posibil conflict de interese in care s-ar fi aflat Diaconu, care, din pozitia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe sotia sa in functia de regizor artistic al institutiei, realizand, potrivit procurorilor, „in mod direct un folos material pentru sotia sa”. Pentru aceste fapte procurorii au inceput, in 4 ianuarie 2012, urmarirea penala impotriva lui Diaconu.

In cazul lui Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infractiuni de conflict de interes, comise de actor in calitate de director de teatru pentru a-si favoriza sotia, Diana Lupescu, actrita, regizoare si scenografala Teatrului „C. I. Nottara” din Bucuresti.

In 18 iunie, Diaconu a luat la cunostinta de extinderea cercetarilor in cazul sau, iar a doua zi si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii. Demisia a survenit hotararii irevocabile din 19 iunie a instantei supreme, potrivit careia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil. Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani.

 

8 COMENTARII

  1. Mircea Diaconu nu poate fi catalogat drept un mediocru in breasla actanţilor decat daca esti rau si negru la inima.

    Ceea ce stim din presa despre modul in care a actionat in cazul promovarii sotiei sale pe post de regizor artistic gradul I si despre modul in care a stiut sa faca politica – toate acestea ni-l zugravesc ca pe un personaj civil dezgustator.

    Si la el e cu atat mai dezgustator cu cat este actor si inca unul foarte bun care a fost indragit de atatea generatii, dezamagirea fiind cu atat mai mare.

    Semnele aratau ca ar fi fost un ministru al culturii destul de implicat. Eu am avut indoieli serioase la momentul respectiv… oricum, nu mai putem afla.

    offtopic: in timpul lui Ceausescu, cultura din Romania avea ca for tutelar C.C.E.S. – Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste, in care Presedintele era Susanica Gâdea, cu rang de ministru.

    dupa Aglomeratia din 1989, cultura a fost „arestata” intr-un mnister. la ce bun sa existe un minister politizat al… culturii?

    pam-pam! 😉

    • Tara asta a avut si inca mai are actori mult mai buni decat acest lingau uslamist!

  2. Milogul nostru national…bietul de el! Actor mediocru, „politician” si mai mesiocru..

    dec

  3. @Teodor Iliescu,pai tocmai aici este buba,ca tre sa incheie mandatul asta ca sa ia si el sireacu,o pensioare mai a catarii ca de, e si el actoras sarac….lua-lar gaia sa-l ia,deaia tergiverseaza astia atata,nu va e clar?

  4. Incredibila incrincenare pentru a nu renunta la o functie…
    Unde este inregimentat acest actoras?Cine dispune de el si de EXPLOATAREA SA?

Comentariile sunt închise.