rosia-poieniProiectul Roşia Montană rămâne în așteptare, potrivit ministrului Mediului şi Schimbării Climatice Attila Korodi care nu este de acord cu metoda exploatării aurului prin cianurare. În privinţa avizului de mediu pe care trebuie să-l dea Ministerul Mediului, Korodi spune că „nici nu se pune problema”.

Acesta a declarat într-un interviu publicat în gandul.info că va susţine orice proiect de cercetare industrială care prezintă o metodă alternativă la exploatarea cu cianură. Proiectul Roşia Montană nu are nicio şansă să primească aviz de mediu prea curând, pentru că de la dosarul depus de Roşia Montană Gold Corporation lipsesc multe documente pe baza cărora s-ar emite avizul de mediu.

La întrebarea: Susţineţi sau nu exploatarea aurului prin procedura cianurării în România? Care este poziţia dumneavostră în privinţa proiectului Roşia Montană? Attila Korodi a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, ştiu că nu face parte din strategia naţională, dar eu cred că sunt foarte multe probleme în acest proiect din cauza deficienţelor pe conformare şi a iazului de decantare. De aceea, cianura în sine nu cred că este foarte bună. Eu voi susţine orice proiect de cercetare industrială care găseşte soluţii de înlocuire a cianurii. Este punctul meu personal de vedere că asta ar trebui să fie calea cea mai bună. Eu ştiu că sunt proceduri industriale pentru care cea mai simplă şi adecvată soluţie este cianura, dar ne dă bătăi de cap”.

 
RMGC se pregătește de concedieri

La rândul lor, canadienii de la Gabriel Ressources Ltd – firma care deține pachetul majoritar de acțiuni la Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) – par să se pregătească să spună adio controversatului proiect minier auro-argintifer de la Roșia Montană. Inițiativa a fost aspru criticată de societatea civilă din România, care a organizat numeroase proteste de stradă împotriva mineritului cu cianuri pe care RMGC intenționa să îl pună în practică în Munții Apuseni.

Oficialii Gabriel Ressources Ltd au anuntat recent intr-o declaratie pentru agentia Reuters ca ar putea concedia circa 80% din muncitorii filialei din Romania, respectiv 400 de oameni, daca nu se imbunatatesc perspectivele pentru proiectul aurifer Rosia Montana.

Gabriel Ressources incearca, inca, sa obtina aprobarea pentru proiectul minier de la Rosia Montana, care ar fi trebuit sa devina cea mai mare mina deschisa de aur din Europa, dar sustine ca a dat deja muncitorilor avize de concediere, iar contractele ar putea fi inchise la 1 mai.

„Ramanem deplin angajati pentru construirea si operarea minei de la Rosia Montana dar avem nevoie sa vedem un angajament similar din partea Romaniei”, a precizat directorul executiv Jonathan Henry, citat de Reuters.

In urma protestelor din intreaga tara, o comisie parlamentara a respins in noiembrie un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. O a doua incercare de a promova proiectul, printr-o noua lege a minelor, a avut aceeasi soarta in decembrie.

Gabriel Resources a precizat ca nu poate oferi nicio indicatie legata de momentul in care guvernul ar putea acorda autorizatiile de mediu.

3 COMENTARII

  1. daca v-ar auzi cei de la Comisia Europeana… care au declarat deja ca NU vad niciun motiv de ingrijorare in privinta proiectului… Apropo, vedeti ca de peste 6 ani este in proces de avizare la Ministerul Mediului, da ori ba puneti spune!

  2. Korodi ramane consecvent contra proiectului RMGC. Sper sa pice actiunile companiei.
    Avem un pic de ragaz sa ne concentram contra gazelor de sist.
    Eu am atacat ANRM-ul si am scris Ministerului de Externe Bulgar ca e o problema transfrontaliera cu cele 3 regiuni concesionate in Dobrogea, sa se pronunte in problema catre guvernul roman.
    Alte initiative?

    • normal ca ramane consecvent, numele sau nu-ti spune nimic? Ungaria inca viseaza la aurul din Transilvania!

Comentariile sunt închise.