Președintele Iohannis, vizită oficială în SUA, în perioada 4-9 iunie. Șeful statului se întâlnește cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pe 9 iunie. Anunțul a fost făcut miercuri noaptea de Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat de presă, care menționează că vizita are loc în contextul împlinirii a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, conform libertatea.ro

Potrivit Administrației Prezidențiale, elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Preşedintelui României,  Klaus Iohannis, cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în data de 9 iunie.

”Întrevederea celor doi înalți oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, Președintele Klaus Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite”, se mai arată în anunțul Administrației Prezidențiale.

Președintele Iohannis va primi distincția distincția ”Light Unto the Nations” de la American Jewish Committee

Cu ocazia deplasării la Washington, Președintele României va participa în data de 5 iunie în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al prestigioasei organizații American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existență.

Cu acest prilej, AJC va acorda Preşedintelui Klaus Iohannis distincția „Light Unto the Nations”, cea mai înaltă distincție a organizației care se decernează unor șefi de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

American Jewish Committee a evidențiat, în decizia de acordare a distincției, faptul că a hotărât onorarea Președintelui Klaus Iohannis pentru acțiunea sa de „lider dedicat întăririi democrației și a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul și pentru a aprofunda legăturile dintre România și SUA, precum și între România și Israel”. Acordarea acestei distincții a mai avut în vedere rolul țării noastre în cadrul Uniunii Europene și al dialogului transatlantic, în menținerea securității regionale și globale, dar și realizările recent încheiatei președinții-în-exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Distincția va fi prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care se desfășoară în perioada 4-6 iunie a.c., vor lua parte peste 2.500 de participanți din 70 de țări.

”Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanți, cum ar fi Cancelarul german Angela Merkel, Președintele Franței Nicolas Sarkozy, Președintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum și altor șefi de stat din Europa și America Latină.

Vizita la Washington mai cuprinde și alte elemente de program, inclusiv o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din SUA, se mai menționează în document.

Secretarul de stat al Casei Albe: Președintele Trump dorește să discute modalități de aprofundare a relațiilor și de întărire a parteneriatului strategic dintre SUA și România

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a comunicat miercuri că „președintele Donald J. Trump îl va primi pe președintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă, pe 9 iunie 2017, într-o vizită de lucru. Președintele Trump dorește să discute modalități de aprofundare a relațiilor și de întărire a parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România”.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu Donald Trump, în timpul vizitei pe care liderul de la Casa Albă a efectuat-o la Bruxelles, unde a avut loc reuniunea NATO. Totodată, președintele român a discutat cu mai mulți omologi, printre care și noul președinte al al Franței, Emmanuel Macron, cu președintele SUA, Donald Trump, precum și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel și premierul Canadei, Justin Trudeau.

Ambasada României la Washigton salută anunțul Casei Albe

Ambasada României la Washington salută anunțul oficial al Casei Albe privind întâlnirea la nivel înalt dintre președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și președintele României, Klaus Iohannis, se arată într-un comunicat. De altfel, ambasadorul României, George Maior, a anunțat, la începutul lunii februarie, în cadrul unui interviu acordat presei românești, că „obiectivul nostru cel mai semnificativ din punct de vedere al dialogului politic bilateral la nivel strategic, este o vizită, o întâlnire între președintele României și președintele Americii” și că „România este un aliat semnificativ și important pentru SUA în regiune și chiar în plan global”.