alexandru-lele

 

Fostul procuror Alexandru Lele, în prezent avocat, a povestit pentru CLUJUST.ro care este contribuția lui la realizarea filmului ”Cristian” despre moartea tânărului procuror Cristian Panait din urmă cu 12 ani. Lele spune că dosarul morții lui Panait s-ar putea redeschide dacă se anchetează o posibilă determinare a sinuciderii sau chiar omor. Cazul a fost închis la acea vreme ca fiind sinucidere. Procurorul Panait l-a investigat pe Lele, care l-a rândul lui îl ancheta pe un apropiat al lui Adrian Năstase.

Fostul procurorAlexandru Lele l-a ajutat pe regizorul și co-scenaristul fimului Cristian,  Tudor Giurgiu, la documentare “E o documentare foarte elaborioasă pe care a făcut-o. Dar nu numai la mine. A avut acces inclusiv la dosarele parchetului, în special la dosarul privind moartea violentă a lui Panait, un dosar pe care și eu l-am văzut la un moment dat, a stat de vorbă cu colegii lui, e o documentare pe care puține persoane ar făcut-o. Dar filmul nu-i documentar, filmul este un film artistic în care pune problema tânărului procuror care este în situația de a opta să-ți facî corect meseria și să dea soluție corectă bazată pe probe sau să răspundă unor comenzi politice cu prețul de a formula acuzații nereale, nedovedite, neîntemeiate numai ca să servească unor alte interese. Din păcate aici e vorba de interesele serviciilor secrete.”, a declarat Lele.

Tudor Giurgiu spunea într-un interviu că s-ar bucura dacă filmul Cristian ar redeschide cazul procurorului Cristian Panait. ”Nu știu dacă se va reuși chestiunea asta…pentru că e aproape la limita prescrierii sinuciderea. Cum s-ar putea justifica redeschiderea: verificând tot ce s-a întâmplat sub aspectul infracțiunii de determinare a sinuciderii, asta nu-i prescrisă. Și atunci într-adevăr s-ar putea face asta. Pentru că toate presiunile care s-au făcut au avut în final rezultanta morții violente. Și atunci nu știu dacă poate fi vorba de o sinucidere, poate e chiar omor.”, spune fostul procuror.

Alexandru Lele consideră și după 12 ani că a fost o ”lucrătură”: ”A fost o operație a serviciilor, în care eu ca procuror am intervenit, soluționând dosare în care erau implicați oameni pe care ei îi foloseau. Ca să nu se descopere au pornit împotriva mea, au încercat să mă elimine din sistem, să mă decredibilizeze ca să nu fie luate în considerare cele ce spun eu și atunci s-a ajuns la situația asta”.

Lele spune că și el a fost suspus presiunilor, dar avea mai multă experiență decât Panait și a rezistat: ”Șase ani de zile nu a fost ușor. Eu aveam o experiență, aveam o familie, aveam niște copii de întreținut și nu puteam să cedez. Eu am vorbit cu el (Panait – n.red) numai în condiții oficiale, nimic personal. Era ferm, nu era un tip care să-și arate slăbiciunile, să aibă parti-priuri sau alte chestiuni de genuș ăsta”

Fostul procuror Lele spune că nu au existat indicii cu privire la ce urma să se întâmple cu Panait; ”Nimeni nu știa că el va da soluția de scoatere de sub urmărire penală. Și asta e ceea ce l-a lăsat pe Năstase (Adrian Năstase – n.red) în ofsaid pentru că el anunțase în ziua aia că eu am fost inculpat și suspendat din magistratură, iar Panait dădea soluție de scoatere a mea de sub urmărire penală și atunci implicarea politicului în dosare era dovedită clar. Mai clară demonstrație decât asta nu putea exista. Doar că la momentul respectiv nu era pregătită nici opinia publică să înțeleagă finețurile astea”.

Potrivit lui Lele, filmul Cristian este acum în faza de montaj. ”Are 2 ore 30 de minute, dar trebuie să reducă la 2 ore și 10”. Alexandru Lele intenționează să scrie o carte despre cazul său și al fostului procuror Panait. ”Eu aș avea obligația să scriu despre astea dar viața e dură, îți mănâncă timpul. Cred că o să scriu și o să public în același timp cu filmul”, a conchis Lele.

cristian-panaitCristian Panait (n. 29 martie 1973 – d. 10 aprilie 2002, București) – procuror a cărui sinucidere, la vârsta de 29 de ani, a fost intens mediatizată, din cauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus. Imediat după moartea lui Cristian Panait, s-a bănuit că sinuciderea a fost cauzată de faptul că șefii săi, Ilie Picioruș și Ovidius Păun, au infirmat soluția pe care a dat-o în dosarul care îl viza pe procurorul Alexandru Lele, care fusese suspendat din funcție după ce a dispus reținerea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor numit de PSD. Sinuciderea sa a avut loc de la ultimul etaj al blocului situat în București, str. Logofat Luca Stroici nr. 35.

Ministerul Public a precizat că sinuciderea lui Panait, prin defenestrare de la etajul doi al unui imobil, a fost cauzată de un „complex de factori psihostresori”. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a redat rezulzatul investigațiilor jurnalistei Ela Simona Fica, potrivit căreia înaintea sinuciderii lui Panait a existat o divergență între acesta și fostul procuror Victor Ponta, care devenise de curând șef al corpului de control în cabinetul Năstase. Ponta ar fi fost interesat ca Panait, la vremea aceea doctorand al Rodicăi Stănoiu, ministrul justiției din cabinetul Năstase, să-l găsească vinovat pe Alexandru Lele.

Procurorul orădean Alexandru Leledispusese arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor și important sponsor al PSD la alegerile din 2000. Premierul de atunci al României, Adrian Năstase, care la acea vreme îl avea doctorand pe Ponta, era de asemenea interesat de rezultatul achetei lui Panait.

Tărău a fost eliberat și a fugit în SUA. Procurorul Lele acuză public: “Năstase a intrat cu bocancii în anchetele penale”. Un fost partener de afaceri de-al lui Tărău îl denunță, din închisoare, pe anchetatorul Lele. Suspectat de corupție, Lele intră în investigarea Biroului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului General. La Oradea este trimis tânărul procuror Cristian Panait, pentru a-l investiga pe Lele.

Percheziția la domiciliul din Oradea al procurorului Alexandru Lele eșuează. Eșuarea percheziției este preluată de mass-media, povestea capătă conotații politice.

Cristian Panait se prezintă la sediul Parchetului General pe 1 aprilie 2002 și dispune scoaterea de sub urmărire penală a procurorului Alexandru Lele. Ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a lui Lele avea să fie infirmată în aceeași zi de șefii procurorului Panait. Cristian Panait a decedat nouă zile mai târziu.

Mătuşa lui Panait a susţinut că ultimul om care l-a văzut pe nepotul ei înainte să se sinucidă a fost Victor Ponta, pe atunci şef al Corpului de Control al guvernului Adrian Năstase.

Panait instrumentase mai multe dosare de corupţie din guvernarea Năstase şi au existat informaţii potrivit cărora asupra sa s-au făcut presiuni mari pentru a bloca anchetele.

 

Sursa: clujust.ro

1 COMENTARIU

  1. Cum mai dormi noaptea, fai ponta ?
    Ai chef de niste „Panait”, acu’ inainte de prezidentiale ?!?

Comentariile sunt închise.