Jurnalistul Robert Turcescu a publicat pe blogul personal un document care pare sa dea o noua perspectiva intregului scandal al candidatului la prezidentiale – ofiter acoperit. Este vorba despre o Hotarare de Guvern datata in 2013, prin care se aproba lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Iata ce scrie Robert Turcescu: “Anul trecut, pe 10 mai 2013, de ziua Regelui, guvernul lui Ponta a dat o HG pe care la vremea respectiva doar niste initiati banuiesc ca au bagat-o in seama. E vorba de HG 223/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe. Cu alte cuvinte, asa cum vedeti in documentul de mai jos, s-au asigurat ca nimeni, niciodata, nu va putea deconspira pe vreunul de-ai lor, indiferent cum s-ar numi el si indiferent cit de mari ar fi presiunile politice. Simteau ei ceva…

De fapt, au vrut sa evite episodul cu Basescu lovind naucitor prin demascarea unui ofiter acoperit. Azi sintem la citeva zile distanta sa aflam daca Traian Basescu va face sau nu va face acest gest. Daca o va face cred ca sint pregatiti sa-l aresteze pentru incalcarea legii si, poate, chiar sa-l acuze de inalta tradare!” (n.r. – sublinierile apartin autorului).

Mai clar de atat, la capitolul C (privind “Informatiile, datele si documentele secrete”) punctul 4 este mentionat: “personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu”.

Cititi HG 223/2013 aici.

Desi la acel moment aceasta HG 223/2013 nu a atras atentia, situatia se schimba daca privim lucrurile in lumina declaratiei presedintelui Basescu privitoare la un eventual ofiter acoperit in randurile candidatilor la Presedinitia Romaniei.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in 9 septembrie 2014 ca in randul candidatilor la alegerile prezidentiale din aceasta toamna exista oameni care au lucruri ascunse in CV-uri. Seful statului le-a recomandat acestora “sa-si completeze in CV daca au fost cumva ofiteri acoperiti sau nu”. Basescu a avertizat ca, in caz contrar, se va vedea obligat sa faca public un nume. Declaratia a starnit un scandal public in care au fost atrasi toti candidatii la prezidentiale, suspiciunile fiind manifestate in toate taberele.

Astfel, HG 223/2013 arata a fi o securizare in avans a informatiilor secrete din domeniul de activitate al SIE, in eventualitatea unui scandal precum cel provocat de Traian Basescu in aceste zile.
Fost membru CSM sustine initiativa lui Basescu

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Toni Neacsu, arata intr-o argumentare postata pe blogul personal ca o eventuala divulgare a unui ofiter acoperit intre candidatii la prezidentiale nu este ilegala, din contra, “contribuie la reinstaurarea legalitatii”.

Neacsu sustine ca “nu constituie infractiune divulgarea unor informatii care prin ele insele se refera la savarsirea unor infractiuni, a unor abateri disciplinare sau care in general sunt rezultatul incalcarii legii. Poti divulga un ofiter al serviciilor secrete daca acesta nu se bucura de protectia legii, respectiv daca activeaza acoperit/infiltrat prin incalcarea legii” (n.r. – sublinierea apartine autorului).

Fostul membru CSM explica mai departe: In statutul cadrelor apartinand serviciiilor de informatii sunt stabilite o serie de incompatabilitati. Legea nu protejeaza in aceasta situatie o eventuala acoperire sau infiltrare. De exemplu, personalul SRI nu poate face parte din partide politice. Aceasta inseamna ca, din punct de vedere strict legal, un presedinte de partid, presupunand ca acesta este membru de partid, nu poate fi agent acoperit sau infiltrat. Interdictia se refera chiar la simpla calitate de membru de partid. Daca totusi este, il poti divulga”.

“Una peste alta, darea in vileag a ilegalilor ar fi o fapta buna si nu presupune riscuri”, incheie Adrian Toni Neacsu.

 

Sursa: revista22.ro

2 COMENTARII

  1. cred ca romanul prost din fire acum intelege dragostea ofiterului ponta retardul de Rusia si China …in concluzie el servea interesele lor nu ale ROMANIEI cum pretinde ….asta chiar crede ca toti suntem imbecili si retarzi ca el ?

Comments are closed.