Nu stiu cine ii impinge de la spate, dar cert este ca multi, prea multi politicieni si chiar oameni de afaceri sau analisti au ajuns sa viseze cu ochii deschisi ca ei vor fi alesii pentru a prelua conducerea principalelor servicii secrete dupa inevitabila schimbare de garda, odata cu venirea unui nou presedinte.

Astfel, culmea, in loc sa-si vada de propriile probleme, mai ales ca unii ar trebui sa stea mai mult cu ochii pe geamurile somptuoaselor birouri, sa vada cand vin „mascatii”, pretendentii la sefia serviciilor s-au apucat sa lucreze la organigrame cu apropiatii, carora deja le promit posturi pe banda rulanta pe la SRI, SIE sau DGIA. Din tabara „rosie”, actualul vicepremier pe probleme de securitate nationala se anunta drept marele favorit pentru inlocuirea lui George Maior la sefia principalului serviciu secret al tarii. Ce-i drept, mai nou, Gabi Oprea are un rival in propria ograda a coalitiei guvernamentale, caci pe Valeriu Zgonea il cam bate gandul, daca nu ia presedintia PSD, sa lase Camera Deputatilor pentru ravnita functie de sef de serviciu secret. Iar dinspre coltul „albastru” al lui Iohannis, cel care se agita cel mai tare pentru a obtine promisiunea ca se va instala in Padurea Baneasa nimeni altul decat Cosmin Gusa, cel al carui partener de afaceri, Maricel Pacuraru, tocmai a fost condamnat definitiv la inchisoare.

Prea ca la… tara

Despre Gabriel Oprea se spune ca are arvunit de ceva vreme postul de director general al Serviciului Roman de Informatii. Pozitie pe care, de altfel, si-o si doreste.

Iar timpul pare sa lucreze in favoarea vicepremierului, cel care in ultima vreme a evitat orice greseala majora, tocmai pentru a nu iesi din peisajul coabitarii si a-si compromite astfel sansele de favorit pe care pare sa le aiba momentan. Insa sunt si voci din sistem care zambesc la gandul ca fostul ofiter de intendenta ar putea ajunge sef suprem al SRI, mai ales ca este vorba despre un serviciu pe care toata lumea il recunoaste drept unul dintre principalii parteneri cu adevarat strategici ai structurilor de informatii de la Washington.

Iar daca sustinatorii lui Gabi Oprea mizeaza pe faptul ca acesta ar fi obtinut in avans toate garantiile politice interne necesare numirii sale, cei din tabara scepticilor sustin ca numirea uneperistului este „prea ca la carte”, prea data ca sigura, ca sa fie si varianta cea corecta.

Acoperirea lui Mihai Viteazu”

Desi probabil ca printre colegi neaga vehement ca isi doreste mai mult decat orice presedintia PSD, Valeriu Zgonea nutreste acest vis launtric. Dar cum o astfel de functie se obtine prin vot, nu prin numire, deja presedintele Camerei Deputatilor si-a cam luat deja gandul de la aceasta dorinta. Spera insa ca, odata ajuns la Palatul Cotroceni, protectorul sau Victor Ponta nu-l va lasa sa conduca sedintele atat de plictisitoare ale deputatilor si il va numi pe el sef la SRI. Sau barem la SIE, daca acolo locul va fi ocupat. Si acum, daca tot a fost el coleg cu Mihai Viteazu, de ce nu ar ajunge si seful spionilor romani? Mai ales ca, dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, Zgonea deja tatoneaza terenul serviciilor secrete, batand deocamdata la portile inimii unei june membre cu acte in regula a unei structuri de elita!

Obsesie mai veche

Insa „marea surpriza” a celor care se zbat de mama focului sa prinda un loc pe lista scurta a nominalizatilor pentru sefia SRI pare sa fie „analistul-patron” Cosmin Gusa. Ce-i drept, acesta nu mizeaza pe Ponta, ci pe favorurile contracandidatului Iohannis pentru a-si satisface una din vechile obsesii ale sale, conducerea celui mai mare serviciu secret. Si ce-i drept are sanse mari… De fapt, mai mari doar decat cele ale lui Mircea Olaru, seful Jandarmeriei Romane, care, la randul sau, vrea sa dea „pulanul” de jandarm pe „bastonul” de director al SPP-ului. Si chiar daca ultimele doua variante pot fi foarte lesne de luat in gluma, in ciuda seriozitatii autopropusilor Gusa si Olaru, ramane extrem de interesant de ce atatia oameni cu experienta in politica se inghesuie la „mierea” serviciilor. Dar, probabil, confunda sunetul inselator al „sirenelor” sub acoperire cu „cantecul de lebada” al Serviciilor. Uitand ca, si daca vor ajunge in acte la conducerea respectivelor structuri, aici exista echipe de comanda executiva prea bine sudate pentru a se lasa „destructurate” printr-un simplu act birocratic…

 

Sursa: enational.ro