Una dintre cele mai active grupări de trafic de droguri din Europa a fost anihilată în România, ca urmare a unei colaborări internaţionale ale autorităţilor române cu cele din Grecia, Bulgaria, dar şi cu Drug Enforcement Administration (SUA). Valoarea drogurilor confiscate se ridică la 6 milioane de euro.

Potrivit D.I.I.C.O.T., Gruparea reprezenta una dintre cele mai active şi ermetice reţele de traficanţi de droguri din Europa, cu membri extrem de violenţi, care, sub coordonarea liderilor – inculpaţii Banev Evelin Nikolov, zis Brendo, 48 de ani şi Radoslav Georgiev Atanasov, 42 de ani, au organizat transporturi de cocaină, de ordinul sutelor de kilograme, pe relaţia America de Sud – Europa de Vest.

Drogurile erau transportate cu iahturi, transbordate pe vase de transport mărfuri, preluate de pe aceste vase cu bărci de mare viteză şi descărcate în porturi de interes pentru gruparea infracţională. O parte din drogurile de mare risc, procurate din America de Sud, urmau să fie introduse pe teritoriul Uniunii Europene, folosind ca rută alternativă România – portul Constanţa.

În cursul lunii aprilie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au procedat la capturarea cantităţii de aproximativ 50 kilograme cocaină, puritate 93%, introduse de către membrii grupării pe teritoriul României, în scopul comercializării. Valoarea drogurilor de mare risc este de 6 milioane de euro.

În prezent, inculpaţii se află in stare de deţinere pe teritoriul Italiei, pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale precum şi cu autorităţile judiciare partenere din Grecia, Bulgaria şi Italia. Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către DOS şi SRI. Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în interesul soluţionării cauzei cu ofiţerii DEA, din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.