victor ciorbeaAvocatul Poporului, Victor Ciorbea, amână sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) cu privire la modificarea Legii Educației Naționale prin Ordonanța de Urgență nr. 49/2014. Aceasta este concluzia delegației Alianței pentru o Românie Curată (ARC), care s-a întâlnit astăzi (miercuri, 23 iulie) cu el, la sediul instituției.

Victor Ciorbea a încercat să justifice amânarea printr-o consultare care ar avea loc în această perioadă (!?) cu sindicatele și Consiliul Național al Rectorilor. Rugat să explice ce legătură ar exista între neconsituționalitatea unei modificări legislative adoptate fără consultări și dezbateri publice și consultările ulterioare lipsite de transparență, Victor Ciorbea a spus că ”legătura este similară cu cea dintre faptul că englezii beau ceai și au pisici”…

Dacă (nici tu) nu ai înțeles ce e cu legătura asta, poți să-i scrii direct Avocatului Poporului la adresa de mail:

[email protected] sau să-l suni la nr. de telefon direct de la cabinet 021. 312.71.01 și să-i ceri să te reprezinte cu adevărat, sesizând CCR.

Cum a decurs întâlnirea

Membrii delegației ARC i-au înmânat lui Victor Ciorbea atât scrisoarea adresată de Alina Mungiu-Pippidi, cât și poziția de susținere din partea a 10 organizaţii nonguvernamentale,cărora li s-au alăturat și 42 de personalităţidin cele mai diferite domenii și activități, cadre didactice universitare și preuniversitare, artiști, studenți, scriitori, filosofi, cercetători, regizori, jurnaliști și publiciști, reprezentanți ai unor asociații, fundații și sindicate, politicieni precum şi 581 de cetăţeni. Victor Ciorbea a primit si punctele de vedere prin care cele mai mari universităţi din România și-au manifesatat dezaprobarea faţă de ordonanță: Universitatea din Bucureşti, Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Principalele argumente aduse în discuţie de către Alina Mungiu-Pippidi şi reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au făcut referire la scurtcircuitarea  procesului de consultare (nici universitățile, nici studenții, nici alte organizații profesionale nu au participat la acest proces).

Modificarea Legii Educației Naționale prin procedură de urgență nu are vreo acoperire, acest lucru putând conduce la probleme grave. Ca exemplu, a fost oferit cel al ordonanței de urgență din 2010 prin care a fost înființată UEFISCDI, o agenție mai puțin dependentă de Ministerul Educației, prin care erau alocați banii destinați cercetării. Ordonanța a ajuns la votare în Parlament în acest an, după schimbarea puterii politice, noua majoritate parlamentară putând s-o respingă ușor (cu consecințe grave pentru cercetare) tocmai din cauza procedurii prin care a fost adoptată.

Reprezentanții Alianței pentru o Romanie Curată au amintit și faptul că, în ianuarie 2013, când a fost lansată Carta Albă a Bunei Guvernării, partidele politice aflate în opoziție la acel moment și-au asumat ca procesul de legiferare să fie realizat prin reducerea numărului de ordonanțe de urgență și prin consultarea reală a tuturor actorilor implicați.

Studenții i-au prezentat Avocatului Poporului și câteva exemple de modificări de substanță care afectează gradul de transparență universitară și procesul educațional:

– rectorii și membrii senatelor universitare pot rămâne în funcție pe viață;

– incompatibilitatea rector-parlamentar devine istorie, dând undă verde politicului în instituțiile de învățământ superior;

– universitățile particulare se vor transforma în afaceri profitabile pentru persoane fizice și vor funcționa după reglementări neconstituționale (în acest prin Decizia nr. 1.569/6.12.2011, CCR a mai declarat ca fiind neconstituțională o prevedere similară celei din actuala OUG privitoare la transferul patrimoniului unităților de învățământ privat și confesional către fondatorii lor, în caz de desființare, dizolvare sau lichidare);

– vom avea doctoranzi care fac cercetare “de acasă”;

– universitățile nu vor mai fi definite ca autorități publice (ceea ce înseamnă că nu se vor mai supune legilor transpansparenței decizionale).

Concluzia? Amânare…

În concluzie, delegația ARC a subliniat: consultările de culise – realizate între reprezentanții autorităților publice și lideri doar ai anumitor grupuri de interese – nu țin locul dezbaterii, consultării publice și transparenței decizionale.

După ce și-a prezentat activitățile anterioare pe diferite alte subiecte, Victor Ciorbea a fost întrebat ce decizie va lua în acest caz, dacă va sesiza sau nu Curtea Constituțională. Victor Ciorbea a răspuns că a transmis celor patru mari sindicate din domeniul educației și Consiliului Național al Rectorilor solicitarea de a-și prezenta punctele de vedere. Până acum au răspuns doar două sindicate, FSLI și Alma Mater. Avocatul Poporului a mai spus că așteaptă și celelalte răspunsuri, iar între timp ”va analiza și documenta subiectul”.

Având în vedere că Avocatul Poporului părea mai degrabă interesat să tergiversese luarea unei decizii clare în privința  sesizării CCR, reprezentanții ARC i-au atras atenția că decizia de sesizare trebuie să fie luată ținând cont de procedura abuzivă de legiferare și de absența argumentelor in favoarea modificării în valuri, în regim de urgență, a Legii Educației. Din acest punct de vedere, o consultare ulterioară adoptării ordonanței nu are vreo relevanță juridică, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că o o astfel de consultare ”din culise” este viciată. Consultarea trebuie să fie reală, transparentă şi deschisă.

Întrebat care este legătura, cum ar justifica o consultare ulterioară și tardivă, contestarea ordonanței de urgență la CCR, Victor Ciorbea a răspuns că: ”legătura este similară cu cea dintre faptul că englezii beau ceai și au pisici” (!?).

***

Scrie-i sau sună-l direct pe Avocatul Poporului

Ținând cont de acest răspuns, România Curată te invită, dacă ești interesat de viitorul Educației în România, să-i scrii direct Avocatului Poporului și să-i ceri să adopte decizia corectă. În plus, să-i ceri să-și dovedească independența față de puterea politică și să te reprezinte cu adevărat.

Poți  să-i scrii direct Avocatului Poporului pe adresa [email protected] sau să-i telefonezi la Cabinet, la numărul: 021. 312.71.01.

 

 

Sursa: romaniacurata.ro

Video: Luca Avădani/ România Curată

Comentariile sunt închise.