ponta kazahstanCCR a decis ca Victor Ponta trebuie sa semneze personal, in calitate de sef al Guvernului, si sa-si asume prin H.G. stergerea datoriilor istorice ale companiei KazMunaiGaz catre statul roman – dupa preluarea Rompetrol, anunta gandul.info.

Astfel, in motivarea deciziei publicate in Monitorul Oficial, judecatorii CCR arata ca Parlamentul a incalcat Constitutia aproband Memorandumul cu Rompetrol prin lege si  ii atrage atentia Premierului ca are „lacune in intelegerea institutiilor de drept” daca a recurs la un astfel de proiect de lege prin care legislativul se substituie Executivului.

CCR considera ca acordul economic semnat cu kazahii este de fapt un contract de stat si nu un memorandum pe care Parlamentul sa fie indreptatit sa il adopte. Concluzia CCR arata ca  Parlamentul s-a substituit Guvernului adoptand memorandumul si a incalcat principiul „nimeni nu este mai presus de lege” votand un act normativ pentru un caz individual.

„Memorandumul de intelegere, ca institutie juridica, desemneaza un tratat care consemneaza in scris un acord la nivel de stat, la nivel guvernamental sau la nivel departamental, avand scopul de a crea, de a modifica si de a stinge drepturi si obligatii juridice sau de alta natura, guvernat de dreptul international public”, motiveaza judecatorii Curtii, care arata ca semnatarele contractului sunt doua state nationale care au realizat “o tranzactie, guvernate de dreptul comercial care are ca finalitate stingerea unui proces aflat pe rolul unei instante judecatoresti”. In schimb, „denumirea conventiei incheiate intre parti drept memorandum de intelegere creeaza o evidenta confuzie cu privire la regimul juridic aplicabil acesteia, demonstrand o lacuna in intelegerea institutiilor de drept al tratatelor, respectiv a celor privind contractele incheiate intre parti care au ca obiect existenta, modalitatile, intinderea sau exercitareaa oricaror drepturi, actuale sau eventuale, susceptibile de a fi valorificate in justitie”, se mai arata in documentul citat de gandul.info.

Judecatorii CCR recomanda ca „In situatia de fata, stingerea litigiului se putea realiza pe calea tranzactiei intre statul roman reprezentat de Ministerul Finantelor si The Rompetrol Group NV, eventual aprobata printr-o hotarare a Guvernului, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului, respectiv a pachetului de actiuni al Rompetrol Rafinare”.

Judecatorii CCR mai arata in motivare ca „Decizia Curtii Constitutionale nu va produce niciun efect asupra existentei, continutului si efectelor juridice pe care contractul de stat le produce intre partile semnatare”, iar solutia este emiterea unei Hotarari de Guvern in care sa se regaseasca termenii din memorandumul votat in Parlament.

Decizia CCR a devenit obligatorie odata cu publicarea in Monitorul Oficial a motivarii, pe 21 decembrie 2013, insa Executivul nu a luat inca in discutie recomandarile Curtii.

In luna noiembrie, dupa anuntarea deciziei, fara a fi insa detaliate argumentele si solutiile, sefii Rompetrol amenintau cu anularea investitiilor de 350 de milioane de dolari planificate in conditiile in care memorandumul urma sa cada. „Nu vom mai face nici o investitie in Romania daca memorandumul nu va fi aplicat, daca nu exista un semnal clar ca investitiile noastre sunt in siguranta aici”, declara Azamat Zhangulov, senior vice president al grupului Rompetrol.

Decizia de neconstitutionalitate a legii care aproba memorandumul a fost luata ca urmare a sesizarii formulate in luna octombrie de presedintele Traian Basescu. Anterior, Curtea fusese sesizata de PDL si UDMR in vara, avand insa cu totul alte argumente decat cel al modalitatii de aprobare a intelegerii, mai informeaza gandul.info.

5 COMENTARII

  1. Am aflat unde va ajunge Victor Viorel dupa ce nu va mai fi premier. Cioban la Jina. Vizita la ciobanul Ghita a avut ca scop obtinerea unui contract de munca din 2014 si nu castig de imagine cum spun neprietenii sai. Daca ar fi urmarit castig de imagine zbura cu elicopterul la Pungesti travestit in Mos Craciun sa le duca pungestenilor darul mult asteptat. Incetarea explorarii si exploatarii gazelor de sist.

  2. Ca sa rezolve cu plagiatul a facut o comisie binevoitoare. Acum va face o curte noua care sa-l inteleaga?
    Daca va continua tot asa unde va ajunge baiatul asta? … Dar noi?

  3. Si ce daca? „Decizia Curtii Constitutionale nu va produce niciun efect asupra existentei, continutului si efectelor juridice pe care contractul de stat le produce intre partile semnatare”. Adica niste magistrati considerati printre cei mai cei s-au adunat, s-au scremut vreo cateva zile ca sa ne dea o concluzie care nu are nici un efect. Pai asa si eu puteam sa judec ca oricum nimeni nu ma baga in seama. Stau si ma intreb : Pentru ce mai platim ca boii institutiile astea care se fac ca fac treaba si de fapt nu-si asuma nici o responsabilitate? Astia cu toata justitia lor fac joc de glezna in timp ce guvernul Ponta fura de rupe, incalca constitutia si legile tarii, abuzeaza populatia…. etc. Asta-i justitie? Un vechi proverb romanesc spune: ,,unde-i lege nu-i tocmeala” Oare asa o fi?

  4. Cu bune,cu rele,CCR îşi face treaba.Sper să devină total independentă faţă de grupuri de interese, independentă față de orice altă autoritate publică şi să-şi ia în serios rolul de garant al supremației Constituției.Pentru binele aceste ţări!

Comentariile sunt închise.