ccrCurtea Constitutionala a decis, miercuri, ca modificarile si completarile aduse Legii referendumului privind scaderea pragului de prezenta sunt constitutionale, atata timp cat nu nu se aplica in decurs de un an de la intrarea acesteia in vigoare.

“Referitor la cel de-al doilea dosar, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3∕2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si constata ca dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3∕2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”, se mentioneaza in minuta sedintei.

Obiectia de neconstitutionalitate a fost formulata in luna iunie de un numar de 83 deputati apartinand grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din Romania si Partidului Poporului – Dan Diaconescu.

Decizia CCR de miercuri va afecta referendumul pentru modificarea Constitutiei, in cazul in care acesta va fi organizat in decurs de un an de la intrarea legii in vigoare.

5 COMENTARII

  1. Cred ca solutia din punct de vedere constitutional este corecta chiar daca din punct de vedere moral si politic pentru tara noastra nu este o actiune corecta, iar in ceea ce priveste demiterea presedintelui si numai pentru aceasta o solutie de simetrie cu primul tur (ca nici demiterea nu are doua tururi) adica care decurge din prevederea alegerii cu jumate plus unul din electorii Romaniei nu este corecta dar probabil ca asta este o prevedere speciala constitutionala

    Dar s-a mai intamplat ceva important:

    FOARTE IMPORTANT PENTRU ISTORIA ROMANIEI
    Caracterul de lovitura de stat guvernamentala si parlamentara chiar daca in cele din urma nefinalizata si deci esuata la referendumul de anul trecut este dovedita ba chiar statuata legal ca atare prin anularea OUG nr 38/2012 caci:

    Legea nr. 183/2013 privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 369, din 20 iunie 2013 si a intrat in vigoare la 3 zile de la publicare.

    Vezi si

    http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29773/Hotararile-Parlamentului-vor-putea-fi-contestate-in-continuare-la-Curtea-Constitutionala.html#axzz2XI73MUHp

    Asadar asta inseamna ca desi nu are efect pentru trecut caci nu poate repune lucrurile in situatia de fapt si de drept in care se aflau pana cand aceasta ordonanta si-a produs efectul de act declansator juridic al tentativei de lovitura de stat,din iulie 2012, cel putin pentru viitor inseamna ca reglementarile introduse in iulie 2012 de OUG nr. 38/2012 nu se vor mai putea aplica, iar CCR se va putea pronunta, in continuare, asupra hotararilor Parlamentului.

    Practic cu aceasta decizie actualul parlament recunoaste tacit, implicit existenta tentativei de lovitura de stat.

  2. …..vor sa dea putere deplina parlamentului!…am putea noi poporul sa fim de acord dar cu conditia ca in viitorul parlament ales sa nu mai vedem nici-o figura din vechiul parlament care este compus din,scursurile societatii,hoti,mafioti,penali ,curvari ,jeguri,boschetari……cand acesti vor fi inlaturati ,atunci votam si noi costitutia lui neica nimeni kakarila !…pana atunci sa se duca la pascut cu parlamentul lui cu tot !

  3. Deci mister KKrau a KKrisit-o. Ciornele lui si a lui Chiuariu le va folosi Zgonea pe post de kur-papier (chiar se plangea de calitatea execrabila a hartiei igienice din comert). Va avea finalmente si d-sa o minima satisfactie platonica din revizuire. Oricum, dupa atata constitutie v-ati constipat si va trebui sa faceti cura de furazolidon. Sa fiti convins ca nu va trece pragul de 50 in toamna cum nu sunt eu mitropolitul Ardealului. Cu dosarele de la parchete argatii din sectiile de votare nu vor mai pune botu la fraude de tot soiul, iar caimacamul de Teleorman (Dragnea de) va trebui sa-si puna urnele mobile in vastiare.

  4. NU exista referendum care sa valideze CEVA cu mai putin de 50% plus UNU!

  5. Deci, daca referendumul de modificare a Constitutiei se organizeaza pana-ntrun an de la intrarea legii in vigoare, aceasta lege nu se aplica acestui referendum. Dar daca referendumul se va organiza dupa un an de la intrarea legii in vigoare, atunci va putea beneficia de pragul de 30%.

    Oare, se mai grabesc sa modifice Constitutia, sau e buna si asta de-i in vigoare? 🙂

Comentariile sunt închise.