sabina-fatiCrin Antonescu ar putea fi urmatoarea victima, dar capul lui va cadea abia dupa ce seful PNL va intra in dizgratia electoratului si a amicilor sai liberali din tara si de la Bruxelles. Pana atunci este lasat sa-si epuizeze resursele de imagine in fruntea Comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

Traian Basescu pune, insa, presiune si pe Victor Ponta, pe care l-a luat prin surprindere cu ideea de a organiza un nou referendum pentru a restabili dorinta alegatorilor de a avea un parlament cu cel mult 300 de membri, format dintr-o singura camera. Presedintele se reintoarce in acest fel la popor, denuntandu-i pe liderii coalitiei de guvernamant ca vor sa calce in picioare decizia Referendumului din 2009 prin care peste 70 la suta dintre cei care au votat atunci, s-au pronuntat pentru un legislativ unicameral de mici dimensiuni. “Poporul” a fost mereu pretextul bataliilor lui Traian Basescu, numai ca multi dintre oamenii care au stat in spatele presedintelui pana in 2009, s-au simtit tradati de liderul lor, cand acesta s-a declarat de acord cu taierea salariilor si pensiilor.

Seful statului crede ca “poporul”  l-a “inteles” si l-a iertat, mai ales acum cand preturile au crescut atat de mult, iar peste tot in tara nemultumirile sunt pe cale sa izbucneasca. Traian Basescu stie ca Romania este o oala sub presiune si ca guvernul nu are prea multe mijloace pentru a-i multumi pe toti cei care sunt gata sa se revolte, asa ca incearca sa-si recastige electoratul pierdut in luptele din ultimii opt ani. Una din principalele sale mize la final de mandate este aceea de a reveni la “popor” si de a avea “poporul” in spatele lui. Basescu nu vrea sa fie infrant nici de sistem ca Emil Constantinescu, nici de romani ca Adrian Nastase si nici de partid ca Ion Iliescu, asa ca isi pregateste o altfel de iesire din scena.

Amenintarea cu un nou referendum este o modalitate de a restabili importanta cetatenilor in dezbaterea publica, de a demonstra ca actuala putere isi bate joc de dorintele oamenilor simpli si ca modificarea Constitutiei este doar o intelegere “murdara” prin care PSD ar fi de acord ca viitorul presedinte sa fie Crin Antonescu, dar fara nici un fel de prerogative. Dincolo de discursul de recastigare a simpatiei populare, Traian Basescu pare mai degraba interesat de pastrarea vechiului cadru constitutional si blocarea modificarilor facute pana acum, mai ales ca exista  si semnale din partea expertilor Comisiei Europene care monitorizeaza Romania asupra derapajelor care ar putea aparea in Constitutia revizuita. Victor Ponta este la curent cu aceste avertismente si a incercat tot timpul sa se delimiteze de amendamentele adoptate de Comisia condusa de Crin Antonescu, stiind in acelasi timp, ca un eventual esec al modificarii legii fundamentale va fi trecut in contul liderului liberal.

Premierul Victor Ponta are propriile lui dileme, ii place sa fie prim-ministru, dar se teme ca daca rateaza prezidentialele de anul viitor, s-ar putea sa nu i se mai iveasca niciodata ocazia. Cu aceasta ipoteza in buzunar, Ponta ar prefera la randul lui actuala Constitutie in care presedintele este marele jucator si modelator al politcii interne si externe a tarii. Coabitarea presedinte-premier s-ar putea sa functioneze si in cazul modificarii Constitutiei, dupa ce fiecare dintre cei implicati isi va juca rolul: Basescu de aparator al “poporului”, Ponta de “ocrotitor al democratiei” si Antonescu de iresponsabil, homofob si ocrotitor al coruptilor, asa cum ar rezulta portretul lui din amendamentele pe care le-a sustinut la modificarea Constitutiei.

Traian Basescu vrea sa revina in forta in sondaje si sa plece in glorie de la Cotroceni, dar vrea si sa-si puna pe orbita partidul pe care il construieste in surdina si care va fi lansat odata cu referendumul pentru un parlament mai mic si mai vioi. Revizuirea Constitutiei care ar fi trebuit sa fie un vehicul USL pentru castigarea alegerilor din 2014, va deveni astfel un instrument pentru  Traian Basescu si implicit pentru Victor Ponta.

– Articol publicat de Romania libera –

3 COMENTARII

  1. Anuntul celui de al doilea referendum a fost doar o lovitura de imagine. CCR va respimge pragul de 30 si va decide introducerea rezultatului din 2009 in noua constitutie. Deci TB va renunta la referendum. A si spus-o ca asteapta aceste decizii. Cu prag de 50+1 „constipatia” lui KKrau va cadea in triumf la fel ca autorul. Ar fi mai de folos sa cada deoarece astfel vor disparea toate amendamentele toxice care sunt mult mai nocive decat unicameralul.

Comentariile sunt închise.