lipscani2Miile de bucureșteni care trec zilnic prin Centrul Vechi se pot trezi la orice oră cu o bucată de zid în cap. Un astfel de incident s-a produs chiar astăzi, când pereții unei clădiri de pe strada Lipscani s-au prăbușit. Doar o minune a făcut ca, la acea oră, niciun trecător să nu se afle în preajma zidului.

Strada Lipscani a fost blocată, duminică, în jurul prânzului, după ce pereţii interiori ai uneia dintre clădirile de pe această stradă s-au prăbuşit. O patrulă de poliţişti care trecea prin zonă în jurul orei 11.30 a auzit cum în interiorul clădirii de pe Lipscani 72 cădeau mai multe bârne şi a luat decizia de a bloca imediat strada, pentru a nu se înregistra victime.

După 20 de minute de la blocarea străzii un perete din interior şi cel care despărţea clădirea de la numărul 72 de cea de la numărul 74 s-au prăbuşit, a declarat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Municipiului Bucureşti. „Noi am blocat întreaga stradă şi sunt aşteptaţi experţii constructori şi cei de la ISU, pentru verificări. În jur sunt clădiri locuite şi sunt mai multe magazine în zonă”, a declarat Răzvan Popa.

„Peretele despărţitor dintre numerele 72 şi 74 s-a prăbuşit, la fel şi zidul interior. Proprietarii imobilului de la numărul 72 sunt cinci persoane, care au primit imobilul printr-o decizie conformă cu legea 10, iar cealaltă clădire este proprietatea Arhiepiscopiei. Nu au existat victime. A fost un noroc că în zonă era acea patrulă, care a surprins prăbuşirea în direct”, a precizat Răzvan Popa.

În luna mai, un corp de clădire pe strada Blănari s-a prăbuşit după ce muncitorii au început lucrările de reabilitare. Din fericire, nici de acea dată nu s-au înregistrat victime.

Arhitecții și inginerii constructori atrag atenția că multe clădiri din Centrul Vechi s-ar putea prăbuși în cazul unui seism major, similar cu cel din 1977. O mare parte dintre clădirile din zona istorică a Capitalei sunt marcate cu bulină roșie, care atestă faptul că acestea sunt înscrise în clasa 1 de risc seismic.

8 COMENTARII

  1. Pai ….umblati si voi cu castile de protectie pe cap.Ca prostie avetii destula si sa nu va sparga cumva capul sa pierdeti si ce n-aveti.Adica minte,ma ….aia n-aveti!

  2. Si nea’ primarul ,don doctor ce spune sau nu stie sa trateze astfel de sitiuatii 🙁

    • Nea’ Oparescu nu trateaza chestii d’astea „marunte”… Poate daca i-ar iesi si lui ceva gras…oarece comision…etc…

  3. Iata ca asta se intampla tocmai dupa ce „marele edil” si doctor a primit la Bruxelles nu stiu ce premiu sau/si medalie pentru Bucuresti, oras modern european. N-am inteles orbul gainilor de care au suferit europenii de n-au vazut firele electrice curgand periculos de pe stalpi, haitele de maidanezi, trotoarele pe care nu se poate circula din cauza masinilor parcate si mai ales cladirile, nenumaratele cladiri care stau sa cada. Marele prim-mare s-a laudat cu „reabilitarea” Centrului istoric. In rezumat a carpit caldaramul si a inchiriat parterul cladirilor pentru baruri, carciumi si alte cluburi care au invadat nu numai localul pentru care platesc chirie, dar si trotuarul si strada. Acesti descurcareti au adus viata si culoare intr-un cartier paraginit : au vopsit zidurile la nivelul strazii, au pus reclame luminoase si mobilier modern , dar CLADIRILE „REABILITATE” DE OPERESCU STAU SA CADA PE CLIENTI. Asta este celebra realizare a primarului pe care nimeni din presa nu indrazneste sa-l critice. Nici macar pentru afacerile strigatoare la cer pe care le manuieste cu dexteritate de om experimentat.

    Arhitectii si constructorii semnaleaza pericolul prabusirii cladirilor in cazul unui seism. Iata ca realitatea intrece avizul specialistilor : CLADIRILE CAD SINGURE, fara cutremur.

    Politistii care au blocat strada au reactionat exemplar. Felicitari !

Comentariile sunt închise.