Un raport al Bancii Mondiale transmite ca mare putere asiatica, China, ar putea sa se confrunte cu o criza economica, daca nu reduce companiile de stat si nu reformeaza finantele publice.

Raportul BM, publicat in Wall Street Journal si intitulat “China “2030”, se adreseaza liderilor chinezi si abordeaza modelul economic pe care tara l-a urmat, in ultimele decenii, model ce a permis un ritm de crestere de aproape 10% pe an, ajungand astfel a doua economie mondiala.

Junalistii de la Wall Street Journal, cei care au discutat cu autorii raportului sunt de parere ca: “Aceasta cresterea economica a Chinei risca sa incetineasca rapid si fara avertismente. Acest lucru s-a intamplat in tarile in curs de dezvoltare cu o crestere economica accelerata precum Brazilia si Mexic dupa ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economisti ‘capcana venitului mediu’”.

De asemenea, raportul aduce si recomandari privind reducerea rolului companiilor de stat. In plus, BM cere autoritatilor chineze sa reformeze finantele guvernelor locale si sa promoveze competitia si antreprenoriatul, sugerand ca firmele de asset-management sa supervizeze companiile de stat pentru a se asigura ca aceste firme sunt conduse dupa principii comerciale si nu politice. Raportul mai propane si o a dividendelor platite de companiile de stat, ridicand astfel veniturile guvernului care astfel va putea sa finanteze noi programe sociale

In toamna acestui an, va avea loc un nou congres al partidului comunist chinez pentru a permite unei noi generatii sa ajunga la putere, actualul vice-presedinte Xi Jinping urmand sa preia conducerea statului.

The Guardian scria, in urma cu ceva timp, ca tara asiatica va suferi o scadere economica accelerata din cauza scaderii bruste a cererilor din zona euro. China are nevoie de o crestere economica de 5-6% doar pentru a tine pasul cu marirea populatiei. Problemele pietei de la Beijing pot aparea din cauza faptului ca sectorul de productie s-a contractat in ultima perioada, iar exportul catre Europa s-a diminuat considerabil.

6 COMENTARII

  1. Ce bine le-a pica rechinilor de la BM sa puna laba si pe China. Ce si-ar mai baga ei nasul sa dicteze peste tot. Sper ca chinezii sa nu se lase pacaliti ca nu mai scapa din chingile lor!

  2. FEREASCA DUMNEZEU SA FIE ADEVARAT,CIND OR SCAPA DE SUB CONTROL CHINEZII SI VOR INCEPE SA EMIGREZE CA NOI E MAI RAU CA TZUNAMI.

  3. Nu ca as vrea sa iau apararea Chinei dar, ce nu mai sunt si alte tari care incearca sa reduca costurile unei productii utilizand materiale proaste si o vand pentru ca (cica are firma) cu un pret destul de ridicat? Marfa care se strica repede duce ca omul sa vrea sa-si cumpere alta si duce la prosperitate economica, asa se misca banul. Economia nu are castig daca sa zicem de exemplu face o masina care rezista 50 de ani pentru ca altfel nu ai mai fi tentat sa cumperi alta (decat daca ai bani de cheltuiala, un om obisnuit ar folosi masina aceea toata viata). Si nu sti cate matrapaslacuri se fac la marfa, e usor sa pui o alta eticheta la o marfa care ai cumparat-o la un pret modest.

  4. Problema Chinei este ca a produs mult ,prost si cu costuri mici, cei care le-au incercat produsele nu le mai cumpara si vor ramane cu bani multi stocati in aceasta marfa proasta,care le v-a aduce multe pagube fie si numai prin stocarea ei consumandu-le alti bani

  5. Principalul actionar la Banca Mondiala este sa vedem daca ghiciti, Statele Unite (de unde a inceput criza economica). Si e ciudat ca ei sunt cei care dau sfaturi si care este interesul lor sa ajute aceasta tara care in criza economica are cea mai mare ascensiune? Stiu ca in Romania regimul comunism a dus la marfa care tot astepta pe raft sa fie cumparata dar eu nu vad acelasi lucru la aceasta tara. Si da orice ascensiune economica e urmata si de o coborare insa daca sunt oameni destepti si eu zic ca sunt nu o sa lase firmele lor sa fie conduse de straini cum am facut noi de exemplu. Adica romanul nu e in stare sa deschida o firma in tara lui dar stainii au voie deoarece am intrat in Uniunea Europeana si Nato si trebuie sa dam ocazia unei „piete de desfacere deschise”. Eu zic ca acest rezultat descoperit asa intamplator e tocmai pentru a mai scadea la bursa valoarea unor investitii sau cine stie ce.

  6. Dacă China intră în criză tsunamiul va fi catastrofal.
    Europa cu carul său de oale sparte (Grecia, Spania, Portugalia, Italia), SUA, Japonia, Rusia şi nu numai cred că vor face eforturi să susţină economia Chinei. Sunt destule state care au nevoie de investitori chinezi ca de aer, că ăştia fac totul en-gros. Chiar şi noi ne dorim cât mai mulţi investitori chinezi.

Comentariile sunt închise.