Vladimir TismaneanuSuntem de-acum obisnuiti cu insolenta fostilor demnitari comunisti si a fostilor ofiteri securisti. Departe de a-si turna cenusa in cap, toti acesti Popescu-Dumnezeu, Niculescu-Mizil, Stefan Andrei, Nicolae Plesita, Silviu Curticeanu, Constantin Olteanu, Aurel Rogojan, Ionel Gal, Neagu Cosma, Iulian Vlad si Olivia Clatici ne vorbesc in cartile lor despre marea lor dragoste de patrie si de popor. Productia de asemenea legende pare de nestavilit. Nici Ion Iliescu nu a spus vredodata clar si fara echivoc ca regreta ca a fost activist al PCR. Foarte putini sunt activistii capabili de cainta.

A incetat recent din viata, la 82 de ani, Cornel Burtica, multi ani unul dintre demnitarii de varf din anturajul lui Nicolae Ceausescu. Inginer de profesie (a terminat Institutul de Geologie si Mine din Bucuresti in 1955), Burtica a devenit activist permanent al UTM si a intrat in PMR in 1956. A fost unul din liderii UASR, deci ai organizatiei comuniste a studentilor. Ca secretar al CC al UTM si presedinte al UASR, a participat la actiunile de intimidare si prigonire a studentilor in anii care au urmat Revolutiei Maghiare din 1956.

A facut parte din cercul care ii includea pe Stefan Andrei, Stefan Barlea, Dumitru Popescu, Cornel Pacoste, Mircea Anghelescu, Ion Teoreanu. Mentorii sai politici au fost Nicolae Ceausescu si Virgil Trofin. A conlucrat indeaproape cu Ion Iliescu. In ultimii ani de viata ai lui Dej a fost consilier al Ambasadei RPR de la Paris. In aceasta calitate i-a insotit, in iulie 1964, pe Nicolae Ceausescu si pe Leonte Rautu, aflati in concediu in Franta impreuna cu familiile lor. Dupa 1966, a fost ambasador in Italia si Maroc, apoi a detinut inalte functii in aparatul guvernamental si de partid.

La un moment dat, in anii 70, a condus o parte a sectorului ideologic, inclusiv Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste si Academia “Stefan Gheorghiu”, ca secretar al CC al PCR. A detinut si functia de presedinte al Consiliului National al Radiodifuziunii. A fost apropiat de factiunea national-stalinista din lumea literara (Eugen Barbu, Adrian Paunescu, Ion Lancranjan, Paul Anghel, Mihai Ungheanu, Corneliu Vadim Tudor, Nicolae Dragos). Pe vremea cand conducea o Casa de Filme, romancierul Alexandru Ivasiuc l-a intalnit si mi-a vorbit despre el: il descria ca pe un aparatcik ponderat, calm si politicos. In martie 1977, ca responsabil cu chestiunile ideologice, l-a primit pe Paul Goma incercand sa-l determine pe scriitor sa renunte la actiunea sa publica pentru apararea drepturilor omului. Efortul lui Burtica (emisar de fapt al lui Ceausescu) a esuat.

Ca ministru al Comertului Exterior, Burtica a intrat in conflict direct cu Securitatea. Se considera activist politic, nu ofiter al politiei politice. Ceausescu nu l-a sprijinit. Il socotea prea independent, in final l-a mazilit. A ajuns director Uzinelor “1 Mai” din Ploiesti (1982-1990). La un moment dat, se pare, a fost victima unui straniu accident de masina urzit de Securitate. Ulterior, in anii 90, si-a deschis o firma de import-export.

Dupa prabusirea dictaturii comuniste, intr-o carte de convorbiri cu jurnalista Rodica Chelaru, si-a asumat responsabilitatea pentru participarea la un regim criminal. A fost un om de stanga, sedus de mitul egalitarist al comunismului. Fusese influentat, in mare masura, de ideile comunistilor italieni (la fel ca si prietenul sau, Stefan Andrei). La un moment dat a inteles ca sistemul era putred chiar in inima sa, ca ideologia oficiala era doar o tesatura de minciuni.

http://www.curteaveche.ro/culpe-care-nu-se-uita-convorbiri-cu-cornel-burtica.html

Asa cum se constata in Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, a fost unul dintre foarte putinii activisti importanti care s-a cait (Humanitas, 2007, editori Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, p. 788). Cartea se intituleaza “Culpe care nu se uita” si a aparut in 2001 la editura Curtea Veche cu prefata de Dan Pavel si un cuvant inainte de Adrian Cioroianu.

Iata ce scria Rodica Chelaru despre acel volum destinat clarificarii unor chestiuni esentiale din istoria contemporana a Romaniei: “Ideea acestei carti s-a nascut din intrebari. Multe. Despre cum si de ce am trait, atata amar de ani, intr-un sistem sufocant. Intrebari, fara un raspuns concludent, despre lasitati si oportunism, despre cinism si minciuni. Dupa decembrie ’89, s-au dat multe si felurite explicatii despre mecanismul totalitar. Nici una nu este completa, nici nu poate fi si nici nu va fi mult timp de acum incolo.”

Fara a fi completa, fireste, explicatia data de Cornel Burtica este una semnificativa daca vrem sa intelegem sistemul in care acesta a fost, la un moment dat, un pion important. Mai ales pentru faptul ca, acolo unde altii se obstineaza sa minta, el a preferat sa spuna fara ocolisuri ceea ce-si amintea si sa admita, macar partial, ca a servit un regim despotic, inuman si anti-popular. Nu a fost de acord cu concluzia principala a “Raportului Final”, nu a recunoscut ca dictatura a fost criminala pe intreg parcursul existentei ei. Cainta lui Cornel Burtica a fost reala, insa nu totala.

 

12 COMENTARII

  1. FELICITARI PENTRU FILMUL IN GURA LUPILOR
    DIN PARTEA LUI VADIM TUDOR !

    Stimate domn Robert Horvath Deva,

    Va multumesc pentru tot ceea ce faceti.
    Calde felicitari pentru filmul incendiar si sper terminal in Gura Lupilor
    Sper ca toti oamenii de bine din Romania sa se alature dumneavoastra.
    Va vom da o mana de ajutor.
    Domnul Corneliu Vadim Tudor al carui consilier personal sunt, doreste sa mai vorbiti la telefon…depre Varan si dosarul lui Viktor Anatolyevich Bout,…si agentul NKVD , Volodea Tismanetky
    Domnul presedinte doreste sa-mi trimiteti din nou numarul dvs de telefon pentru a stabili o discutie telefonica cu domnia voastra.

    Cu respect

    Silviu Craescu Presedinte ANSOA/APAP
    President at National Security Academy for Defense Planning- (NSADP).

  2. Presedintele Romaniei Traian Basescu! Excelenta !Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El reliefeaza pentru prima data faptul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea s-a produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta, va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca în calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti. Va rog a confirma primirea memoriul si numarul de inregistrare. Robert Horvath-Deva, cineast USA DESCHIDETI:… editat*devanewyork.*editat**editat*)

    DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADIMIR TISMANEANU

    Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) – Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea s-a facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola,cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR. In Septembrie 1981 Gizela Vass sefa sectiei deschide un pasaport cu o viza turistica unica pe numele Vladimir Tismaneanu cu dreptul de a vizita toate tarile din vestul Europei. Ajuns cu mama sa in Franta vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Volodea se ascunde sau calatoreste în vestul european cu un pasaport fals, timp de 4 ani de zile. (Ceausescu avea la dispozitie cinci sute de paşapoarte în alb, originale, obţinute de comuniştii lui care lucrau în poliţia spaniolă.). Dupa patru ani situatia devenise disperata. Nu se putea intoarce in Romania, avea interdictia de a sta in Franta….etc. Cazul este transferat serviciului cubanez. Conform documentelor, Tismaneanu a sosit in SUA, prin Philadelphia, la 1 octombrie 1985, dupa ce i s-a refuzat a viza de intrare in SUA. Brigazile Rosii Internationale l-au ajutat sa plece in Venezuela, dupa ce i s-a refuzat initial viza de intrare in SUA. De abia in 1985 serviciile roman si sovietic si-au realizat scopul. Sa organizat o casatorie cu o cetateanca romana americana de care a divortat curand. Pentru a intra in SUA agentului Volodya i sa creat o noua biografie, i sa dat un nou nume si un nou pasaport. PASAPORTUL DE INTRARE IN USA POARTA NUMELE VLADIMIR TISMANETKY SI ESTE DIFERIT DE CEL PE NUMELE VLADIMIR TISMANEANU CU CARE A PLECAT DIN ROMANIA. AM LUAT CUNOSTINTA DE ACEST LUCRU FIIND PRIETEN CU FOSTA SOTIE A LUI VOLODEA PE NUME TAMARA TISMANESKY CU CARE AM FOST CHIAR VECINI CU MAI MULTI ANI IN URMA. DOAMNA TISMANETKY ESTE UN TALENTAT ARTIST CARE PREDA ILUSTRATIA DE MODA LA FIT NEW YORK. DANSA A PRECIZAT CA A PRELUAT ACEST NUME PRIN CASATORIE. Orice comentariu in plus este de prisos, agentul Volodya fiind desconspirat.

    Robert Horvath DEVA

  3. …agentul nostru KGB/MOSSAD nu are nici o ideie ce inseamna rusinea? Oare cine ii cere lui sa scrie EL articole in atitea si atitea ziare romanesti…Credeam ca Nasul este o televiziune libera! dar chiar atit de libera incit sa publice dejectiile unuia dintre cei mai controversati urmas de sionist khazar, chipurile „evreu”?
    Foarte ciudata mi se apare aparitia acestui individ care a inceput sa scrie despre morti!
    Eu tot timpul am stiut ca:
    „Despre morti numai de bine!”

    • Nu zero barat. Doar un pui de bolșevic vopsit, fiul fostului rezident NKVD din România.

      Ziariști Online:

      Despre agenti sovietici si post-sovietici. Larry Watts si schreib-kampful lui Tismaneanu
      „Introducere in sfanta simplitate a logicii: Larry Watts, in cartea sa, “Fereste-ma, Doamne, de prieteni”, cu trimitere la mii de documente clasate, dezvaluie identitatea mai multor agenti sovietici din Romania, activi atat inainte cat si dupa 1989. Drept urmare, din intreaga Romanie, istoricul american Larry Watts este atacat doar de Vladimir Tismaneanu – pe un portal infiintat cu sprijinul material al Retelei Soros – si de revista “22″, organul de presa al GDS, organizatie infiintata – cu sprijinul financiar al aceluiasi George Soros – de catre Andrei Plesu si Ion Iliescu impreuna cu Silviu Brucan, acasa la Ascanio Damian (*), cumnatul si vecinul lui Plesu din strada Paris, locatie unde s-au refugiat “revolutionarii” numiti in zilele loviturii de stat din decembrie 1989. Larry Watts, pe langa faptul ca este doctor in istorie, este si un expert in securitate, care in perioada anilor ’90 a avut mandat oficial din partea Statelor Unite ale Americii pentru a contribui la reformare principalelor servicii de informatii ale Romaniei. Un studiu al lui Larry Watts pe acesta tema este cuprins in revista CIA Studies in Intelligence: VOL. 48, NO. 1, 2004 Unclassified Edition: Conflicting Paradigms, Dissimilar Contexts Intelligence Reform in Europe’s Emerging Democracies by Larry L. Watts. Sa recapitulam: un specialist american in intelligence publica prima parte a unei carti-monument in care deconspira agenti sovietici pe banda si demanteleaza mecanismele KGB si GRU anti-Romania de dinainte de caderea lui Ceausescu, pregatind terenul stiintific pentru perioada 1989 si cea post-sovietica. Singurii care il ataca din intreaga Romanie sunt Tismaneanu si scribii GDS. Mai e nevoie de vreo explicatie?” – See more at: http://roncea.ro/2011/12/28/ziaristi-online-despre-agenti-sovietici-si-post-sovietici-larry-watts-si-schreib-kampful-lui-tismaneanu-cia-desecretizeaza-razboiul-rece/#sthash.VYlkEY4l.dpuf

  4. Nu chiar atât de vehement ca predecesorul, dar, în fond, aceeași întrebare.
    Ziariști Online:
    „Obsesia cea mai recentă a Profesorului Moscovel, Vladimir Tismăneanu, Agentul Volodea etc. este generalul în rezervă Aurel I. Rogojan. Şi pe bună dreptate. Dosarul pe care i l-a alcătuit Aurel I. Rogojan în masiva şi mult citita sa carte “Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale” are de ce să-i provoace coşmaruri emulului de la Maryland al tovarăşei Olivia Clătici, plasat de sovietici la doi paşi de sediul CIA. Cine l-a plasat acolo, câţi stăpâni (doi ? trei ? patru ?) are astăzi Agentul Volodea sau cum s-o numi de fapt vom putea afla, probabil, dintr-o nouă carte, când un nou dosar etc. Domnul Rogojan este citat de Profesorul Moscovel în cele mai neaşteptate paranteze sau colţuri de articol de propagandă sovietică întoarsă azi pe dos. Articolele de azi ale lui “Volodea” (Vladimir Tismăneanu) seamănă ca două picături de apă cu cele ale aceluiaşi din anii ’70 din “Amfiteatru”, “Viaţa studenţească”, “Convingeri comuniste”, “Viaţa de partid”, “Era socialistă” şi alte nenorociri. Cum Profesorul Moscovel îl citează obsesiv pe scriitorul Aurel I. Rogojan fără să explice de ce, îl ajutăm noi. Îi aducem aminte un întreg capitol, scurt, dar consistent, din “Fereastra serviciilor secrete”, tipărită într-adevăr de Editura Compania, editură care, şi ea, tot pe bună dreptate, îi procură insomnii şi nopţi albe departe de Sankt-Petersburg. Tot în cartea domnului Rogojan cititorilor li s-a desluşit în sfârşit misterul burselor lui Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Poate că, fără hărnicia de grafoman a Profesorului Moscovel, atâtea întâmplări pasionante (burse în Germania, Meditaţia Transcedentală, Noica, Păltinişul şi MI6, rute deturnate prin Venezuela…) ar fi rămas nedescifrate.”
    Petru Romoşan
    « Cazul Volodea » sau Ce vor să ştie americanii despre emigrarea lui Vladimir Tismăneanu
    În urmă cu un an şi mai bine am fost solicitat de « un membru al staff-ului tehnic » al unuia dintre cele două partide dominante ale scenei politice americane să sprijin efortul de lămurire a împrejurărilor în care Vladimir Tismăneanu, fiul militanţilor comunişti Leonte Tismăneanu şi Hermina Marcusohn, a « emigrat » în S.U.A. în 1981, când doar agenţii din Secu¬ritate, Direcţia Informaţii Externe aveau parte de asemenea privilegii. Aceştia sunt termenii în care mi-a fost adresată cererea.
    Prima mea reacţie a fost aceea de a observa, nu fără maliţiozitate, că, în primul rând, respectivii agenţi trebuiau să fie « pierduţi » într-un număr rezonabil de emigranţi adevăraţi şi, în al doilea rând, că serviciile de spionaj nu prea îşi trimiteau agenţii direct la ţintă, ci pe rute ocolite, care puteau cuprinde una sau mai multe ţări de tranzit, ideal fiind să ajungă la destinaţie în chip de cetăţeni ai uneia dintre aceste ţări. Remarca mi-a fost aprobată « profesionist » şi considerată binevenită.
    Interlocutorul meu avea o listă de probleme neclare în legătură cu împrejurările plecării lui Vladimir Tismăneanu din România. M-a rugat şi să-i facilitez legătura cu foştii ofiţeri ale căror nume fuseseră extrase din documentele întocmite de unităţi ale Departamentului Securităţii Sta¬tului privind eliberarea, în 1981, a paşaportului care i-a deschis lui Vla¬dimir Tismăneanu Cortina de Fier. Am reţinut lista şi i-am promis că, la o viitoare revenire în România, s-ar putea să am o parte din răspunsuri, dar că nu-i voi intermedia nici o legătură cu ofiţerii respectivi, dacă ei există.
    Agitaţia tsunamică a controversatului personaj – în urma comentariilor provocate de publicarea în cotidianul.ro a articolului Cristinei Horvat « Cartea neagră a băsismului. Tismăneanu : „Atacarea lui Băsescu duce la izolarea ţării“ » – mă determină să anticipez în parte unele dintre cla¬rificările posibile asupra împrejurărilor plecării sale din ţară.
    Astfel, deşi în documentele identificate la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (unde se află doar ceea ce nu mai are legătură cu securitatea naţională a României în contextul noii sale alianţe politico-militare) sunt o serie de piese care pun în evidenţă preocupările Centrului de Informaţii Externe faţă de persoana sa, avizul favorabil eli¬berării paşaportului, fundamentat pe câteva argumente false, l-a dat o unitate a serviciului intern al Securităţii, cea de contrainformaţii în sectoarele economice.
    Ce mai stabiliseră investigatorii americani şi pe ce îşi focalizau in¬teresul ? Cităm :
    « 1) Într-o fişă a Securităţii privitoare la V. T. [atenţie ! – n. n.], elaborată în primăvara anului 1987, publicată de Mihai Pelin în anii 2000, se specifică printre altele, următoarele :
    a. lui V. T. i s-a aprobat o viză de călătorie în Franţa şi Spania (împreună cu mama, Hermina M.) ;
    b. V. T. nu a mai călătorit în ţări capitaliste, nici în ţări socialiste ;
    c. V. T. nu are rude în alte ţări ;
    d. V. T. corespunde normelor pentru acordarea vizei de călătorie.
    Nedumerirea în legătură cu cele menţionate în raportul de la acea dată vine dintr-o serie de alte rapoarte ale aceleiaşi instituţii. De exemplu, din documente ale Direcţiei de Informaţii Externe din anii ’70 reiese că V. T. avea rude în mai multe ţări precum : Franţa, pe Cristina Boico (sora mamei şi fiica acesteia, Olga şi Andrei Boico), Venezuela, Sofia Imber, verişoara tatălui lui V. T., în U.R.S.S., Tismenetchi Nahona (sora tatătui lui V. T.).
    Mai mult, V. T. voiajase în anii ’70 şi în ţări capitaliste (R.F.G.) şi în ţări socialiste (R.D.G.).
    Momentul întocmirii fişei respective, primăvara ’87, este, de ase¬menea, foarte important, deoarece atunci V. T. împreună cu Dorin Tudo¬ran şi Michael Radu au obţinut fonduri de la National Endowment for Democracy pentru a publica revista Agora (unde colaborau opozanţi din România. Revista era distribuită în România pe diverse căi şi comentată la Europa Liberă. Acest grup, prin Agora, era [format din] primii repre¬zentanţi ai opoziţiei din România finanţaţi de guvernul american, dezvol¬tând grupurile de mai târziu ale societăţii civice, primele reviste, formatori de opinie, etc., în continuare finanţate cu sume semnificative până în anii ’93-’94.
    Din perspectiva celor de mai sus s-ar putea interpreta că V. T. ar fi putut beneficia de un anumit sprijin/protecţie într-un moment-cheie din partea unor persoane foarte influente în conducerea statului (probabil CC/PCR) pentru a explica excepţia acordării vizei de călătorie… Cum interpretaţi_? Cine ar fi avut puterea să ghideze producerea şi scurgerea (pentru ochii americanilor) a datelor incorecte_? Cu rezultatul că acea «_fişă curată_» a permis crearea grupului de reprezentare a acţiunilor sponsorizate în România. (De remarcat că V. T. a fost contestat vehement înainte şi după iniţierea acelor programe. V. T. a întâmpinat greutăţi pentru emigrarea în S.U.A. A putut emigra printr-o căsătorie aranjată, di¬vorţând imediat ce şi-a obţinut reşedinţa permanentă.)
    2) V. T. are două surori, amândouă născute în U.R.S.S. Una dintre ele, Rodica, căsătorită Tonciulescu, inginer chimist, a lucrat în apro¬pie¬rea Elenei Ceauşescu. După activităţile « anti »-Ceauşescu ale lui V. T., cum poate fi interpretată această excepţie ?!
    3) Rapoartele Direcţiei de Informaţii Externe, dar şi alte surse su¬gerează discret că V. T. ar fi avut un comportament […] atipic cunoscut. Numele unui profesor important şi foarte apropiat de V. T. şi al unui coleg cu care a ţinut legătura multă vreme după plecare ar contura ceea ce se sugerează. Cum ar fi putut influenţa aceste date evaluările analiştilor Securităţii vizavi de V. T. ?
    4) Cu numele ofiţerilor „G“ şi „M. L.“ sunt semnate mai multe rapoarte, în diferite perioade, referitoare la V. T. Ar fi posibilă identificarea lor ?
    Sunt, de asemenea, binevenite orice alte sugestii care ar putea contri¬bui la dezlegarea misterelor care plutesc în jurul „itinerariului“ lui V. T. »
    […]
    În legătură cu această neconcordanţă şi cu aspectele sesizate de in¬vestigatorul american se impun câteva precizări :
    1. Pentru acoperirea interesului Centrului de Informaţii Externe faţă de o persoană care urma să se deplaseze în străinătate, verificările şi avizul pentru aprobarea eliberării paşaportului erau chipurile « lăsate la apre¬cierea unităţii serviciului intern », astfel încât în dosarul de paşapoarte să nu existe documente care să conducă la o eventuală deconspirare. Se ajungea astfel în situaţia ca ofiţeri ai serviciului intern să fie sancţionaţi pentru « neprevenirea rămânerii ilegale în străinătate » a unor persoane care, în realitate, erau trimise în misiuni de către serviciul extern al Secu¬rităţii statului. În acest fel se consolida acoperirea.
    2. În 1987, fişa era rezultatul evaluării stricte a Centrului de In¬formaţii Externe faţă de noua perspectivă deschisă lui Vladimir Tis¬mă¬neanu.
    3. În mai multe cazuri, persoanele « anti »-Ceauşescu de o oa¬recare notorietate, care au ajuns în străinătate au avut ca numitor comun sti¬mularea opoziţiei lor de către duşmanii României de la Moscova, care ne foloseau steagul pentru plantarea în Occident a aşa-zişilor disidenţi. Cu o carte de vizită confecţionată printr-o opoziţie regizată la regimul din România, K.G.B. îşi infiltra cârtiţele în Occident, inclusiv pentru controlul şi manipularea exilului românesc.
    4. În 1987, în plin avânt de « perestroika şi glasnost », nu trebuie omisă conlucrarea subterană (« interservicii ») a marilor puteri, care pre¬găteau lumea de după 1989, după cum nu ar trebui să treacă neobservat interesul comun pentru înlăturarea liderilor comunişti nereformişti.
    5. Nu a existat moment în întreaga perioadă a Războiului Rece în care K.G.B. să nu se afle la originea celor mai multe dintre mişcările de rezistenţă anticomunistă, inclusiv a celor apărute în Occident. Era mai simplu să le creeze şi să le controleze decât ca ele să apară la iniţiativa altora şi să se încerce ulterior abordarea lor.
    6. Plecarea lui V. T. în străinătate s-a realizat « pe firul scurt ». Pen¬tru cine nu ştie, e vorba de o intervenţie pe telefonul « S », deţinut numai de demnitarii cu rang ministerial. O bună prietenă a mamei lui V. T., pe care la Moscova se conta într-o eventuală debarcare a lui Ceauşescu printr-o mişcare din interiorul conducerii partidului, a făcut o asemenea intervenţie.
    7. Refuzul lui V. T. de a reveni în ţară nu a produs nici un deranjament major până în primăvara anului 1987, când s-a simulat o anchetă in¬ternă a circumstanţelor plecării. Scandalizarea s-a petrecut la nivelul şefului Centrului de Informaţii Externe, dar « oalele sparte » s-au decontat la unitatea serviciului intern care a avizat plecarea.
    8. Unul dintre ofiţerii care au avut obiectivul în studiu, verificare şi pregătire a trebuit să-şi întrerupă atunci activitatea. Circumstanţele ar merita un studiu de caz.
    9. Elementele reţelei K.G.B. de control asupra acţiunilor Securităţii trebuie obligatoriu prezumate ca fiind mai puternice şi mult mai dificil, dacă nu imposibil de controlat pe zonele externe ale activităţii – acolo exista la un moment dat o adevărată inflaţie de agenţi ai Moscovei ori¬ginari din Basarabia şi care treceau drept români.
    10. S-a arătat că obiectivul a avut puncte de sprijin în Venezuela, aceasta fiind ultima ţară de tranzit spre S.U.A.
    Nota bene : Spionajul României nu a folosit Venezuela sau Mexic şi, în general, ţările din America Latină pentru « acomodarea » agenţilor cu destinaţia S.U.A. sau Canada, deoarece spaţiile respective erau fieful K.G.B.
    Fragment din Aurel I. Rogojan – “Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale”, Editura Compania, Bucureşti, 2011
    – See more at: http://www.ziaristionline.ro/2013/06/14/insomniile-profesorului-moscovel-fisa-agentului-tismaneanu-de-pe-masa-editorului-romosan/#sthash.kJf1pOnG.dpuf

    Un istoric serios nu pierde vremea cu raportul lui Tisminetki:

    „Articolul din Adevarul aminteste si de clasarea definitiva a raposatului (?) general securist Ion Mihai Pacepa – vedetizat cu aplomb de Vladimir Tismaneanu, Gabriel Liiceanu si altii de aceeasi teapa – in tabara agentilor sovietici. Inainte de a continua relatarea ziarului citat e bine sa ne incantam si cu un foarte inspirat mini-interviu de la lansarea desfasurata la Bookfest, filmat de un blogger perspicace, Marian Hociung, ce se identifica si cu titulatura de Donkeypapuas. Din video-ul de mai jos aflam ca istoricul american dr Larry Watts nu a avut timp de pierdut cu asa-zisul Raport Tismaneanu (dupa numele personajului cunoscut in mediile de specialitate si sub porecla de Ceauseasca 2).” – See more at: http://www.ziaristionline.ro/2013/06/02/larry-watts-n-am-citit-raportul-tismaneanu-lansare-la-bookfest-2013-cu-profesorii-dinu-giurescu-ioan-scurtu-si-mihai-retegan-videofotoinfo/#sthash.I2FQGFeY.dpuf

    Un filmuleț de vreo 8 minute în care Iuri Bezmenov, fost agent KGB, dezvăluie cum se poate îngenunchea o națiune, în 4 etape: http://www.youtube.com/watch?v=knU08kw1ghQ
    Oare noi în ce stadiu ne aflăm? Întrebare retorică, desigur. Rolul lui Tismăneanu în acest angrenaj e infim, totuși. Are, însă, autoritatea morală de a-și da cu părerea despre culpele altora? O altă întrebare retorică, desigur.

    • „Tare” de tot khazarul nostru neo-kominternist Itzic!
      I-a fost frica sa scrie despre Cornel Burtica cit era in viata ca sa nu-l dea in git! Eh! daca tot a murit, acum i-a venit rindul lui Volodea Tisminetki / „Vladimir Tismaneanu” sa fie facut de tot ca…tul de cine? De Volodea Tisminetki!
      Apropos Volodea! De ce nu ne spui si noua de ce ti-ai schimbat numele? Sau poate faci parte din vreo familie de boieri romani „tismaneni” si nu ne-ai spus inca!? De ce-i prostesti pe tinerii romani care inca NU au citit suficient pe internet cine sinteti voi…doar stii ca unchi-tu Mihail Roller (singurul „academician roman”, adicatelea khazar fara liceu terminat) ca ministru a culturii ne-a scris istoria noastra multi milenara dupa chipul si asemanarea lui!
      Ca sa fii mai credibil – mai ales pentru tineretul din Romania – NU ar fi mai bine / cinstit sa incepi cu o biografie? Sau ti-e frica? Oare senatul de la Maryland University stie suficient despre tine?
      Te-ai supara daca as traduce textul domnului Muad’did in engleza si l-as trimite la universitatea de mai sus, unde se pare ca esti profesor? Te rog sa-mi raspunzi pe acest forum asa cum mai raspunzi din cind in cind si celor care comenteaza articolele tale in Ev. Zilei.

      PS. In Ev. Zilei, ani de zile tovarasul „profesor” Volodea NU a acceptat comentarii de nici un fel! Cind a acceptat, a constatat ca multi romani l-au atacat pentru ceea ce este si NU pentru ceea ce vrea ca noi sa credem despre el! Ei bine, Ev. Zilei – la cererea lui Itzic / Volodea – a sters TOT ce era impotriva lui si a lasat doar comentariile naive si pozitive venite de la tineri romani care NU au habar cine este individul din poza care, nu-i asa, chiar da impresia ca gindeste ca un „umanist”
      Va rog sa cititi acest articol deosebit de important pentru a intelege cine sint aceste NALUCI neo-kominterniste:
      http://www.rbnpress.info/wp/viata-unui-evreu-american-in-israel-de-jack-bernstein/

      De asemenea, putin din Talmudul sionistilor, pentru a vedea ce „religie / ideologie” fabrica asemenea „caractere”, precum „dragul” de Volodea (va veti face cruce):

      http://www.apologeticum.ro/2009/12/talmudul-evreiesc-demascat-o-carte-ce-prolifereaza-crima-rasismul-si-pedofilia/

      • Bună provocarea, Deceneu. Mira-m-aș să răspundă. Hi! Hi! Hi! Cât despre autobiografii, toți și le-au cosmetizat, de zici că-s cel puțin Maica Tereza. Vezi cea a lui Patapievici, ăla care se pișa pe România (căreia-i atribuise forma sufletului său, de fapt, un fund, că dacă scriu neaoș nu se prinde) din înaltul funcției sale de la ICR. Cloaca de la GDS, puită de Saul Bruckner, aka Silviu Brucan, reptila comunistoidă, bolșevicul ce ne profețea nouă, „the stupid people”, și pe care nenorocitul de bâlbuță (dobitocul care nu se sfia să spună pe post/canal că ei îs establishmentul) îl apela cu dom’ profesor. Bleah!
        Pe de altă parte, e bine că-i sunt puse aici vomităturile lașității sale, așa mai află lumea câte ceva de el. Bine punctat, de asemenea, faptul că se ia de morți. Ei nu-i mai pot răspunde. Bune și linkurile către haznaua sionistă. De citit.
        Iaca, și un link în care-s amândoi, Pat și Patachon, colegi de sinecură demascată: http://roncea.ro/2012/10/22/hannibal-lecter-md-aduce-acuze-extrem-de-grave-la-adresa-lui-tismaneanu-patapievici-si-pacepa-tismaneanu-a-fraudat-inaltul-comisariat-al-natiunilor-unite-pentru-refugiati-cazul-f/

        By the way, pe americani i-am așteptat șapte decenii. Iaca, veniră, prin cărțile lui Larry L. Watts. Mi-s mândru ca un cintezoi că am apucat să dau mâna cu el, la o lansare, bineînțeles. Hi! Hi! Hi! Thank you, U.S.A.

        Iertată-mi fie postarea de azi, de Rusalii, când Duhul Sfânt se pogoară ca urmare a ridicării în Cer a lui Iisus Hristos, Omul, ce a uimit îngerii care-și întorc privirea de la așa întâmplare de neînțeles.
        Doamne ajută România și pe români să se ajute singuri!

  5. Volodea Tisminetki va spune ceva ziaristilor „liberi si independenti”? Chiar vreti sa fiti partasi cu cacatul asta, chiar nu stiti cine este si cit rau a facut familia lui …incredibil fratilor !

    • Draga prietene,

      Urmareste pe Nasul („forum”) cite mii de guristi clampanesc zeci de mii de prostii! Ei bine, despres Volodea NU au nici o parere si nici o impresie! NIMIC! Acestor romani „vajnici” si clampari NU ca e le frica de moarte – poate ca tuturor dintre noi – dar le e si frica sa TRAIASCA! Oare de ce trebuie doar unii sa se sacrifice pentru TOTI „altii”?
      Eu de cite ori ascult acest cintec:
      http://www.youtube.com/watch?v=bfnUZCd4V64
      imi vine sa pling, oare si „clmaparailor” de pe forum li se intimpla la fel?

      • Ziua bună! Multe sunt cozile de topor, din păcate, și pe aici. Și, pentru că adusei vorba de „curajoși”, i-a fost retras titlul de cetățean de onoare lui Valeriu Gafencu. Se pare că bucuria noastră, după prima ședință (publică) a fost prematură. Unii cumpărați, alții de frică, consilierii locali din Tg. Ocna au fost reuniți din nou, la o ședință unde ordinea de zi a fost citită ad hoc. Bune comentariile de pe site, unul, mai ales: „La plăcinte înainte, la război, înapoi.”
        http://www.tgocna.ro/consilierii-locali-i-au-restras-titlul-de-cetatean-de-onoare-lui-valeriu-gafencu-sfantul-inchisorilor/
        Observați mișelia, cinismul și aroganța cu care acționează cei ce se cred stăpânii lumii: „v-am asasinat conducătorul (cu toate păcatele lui, trebuia judecat și condamnat, nu ucis ca un câine) de Nașterea Domnului, Cel în care credeți voi, iar acum, îi retragem titlul de cetățean de onoare al Tg. Ocna celui pe care-l numiți Sfântul Închisorilor, chiar de Rusalii, de Ziua Pogorârii Sfântului Duh.” Mărturisesc faptul că mi s-a întors stomacul pe dos când am văzut chipul disprețuitor al lui alexandru florian, la prima ședință publică pe această temă. Nu mai vorbesc de argumentele cusute cu ață albă, de amenințările voalate cu Europa. Hai sictir!
        Totuși, Istoria vă va ține minte, oricât ați încerca voi a o rescrie. De Dumnezeu oricum nu țineți voi cont, chiar dacă El îi iubește la fel, pe toți.

  6. Televiziunea” PULEI,ce dracu lasati jegosul ala sa o faca pe marele democrat,patriot si altae timpenii….nu stiti cine este el,labagiilor !

Comentariile sunt închise.