Nu mai puțin de 31 de morminte ale deținuților politici au fost descoperite la Periprava, fostă colonie penitenciară, de către cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Aceștia fac apel la rudele deținuților să ia legătura cu institutul pentru identificarea decedaților, conform libertatea.ro

A patra campanie de investigații arheologice a avut loc, în perioada 17-27 iulie, în localitatea Periprava, comuna C.A. Rosetti din județul Tulcea. Cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au descoperit și recuperat rămășițele pământești ale deținuților politici care au murit în fosta colonie penitenciară.

În cele patru campanii de investigații, specialiștii IICCMER au descoperit 31 de morminte.

„În campania de cercetări arheologice recent încheiată au fost practicate două mari unităţi de săpătură cu o suprafaţă însumată de 121,5 metri pătraţi, în acestea fiind identificate şi cercetate un număr de 13 morminte. În cele patru campanii de săpături au fost executate 12 secţiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 31 de morminte”, a precizat Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii IICCMER îl îndeamnă pe urmașii deținuților politici morți la colonia de muncă Periprava să ia legătura cu institutul pentru a-i ajuta la identificarea defuncților.

„Pentru 11 dintre scheletele identificate şi dezvelite în cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legală, specifică în astfel de cazuri. Osemintele defunctilor au fost demontate şi recuperate în prezenţa unui medic legist, fiind împachetate şi transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea. După examinarea medico-legală, că şi în anii precedenţi, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală Mină Minovici din Bucureşti, unde se realizează şi testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Procedurile legale s-au aplicat începând din 2015, fiind necesară redeschiderea secţiunilor practicate în 2013 pentru a se cerceta şi recupera osemintele din mormintele depistate în prima campanie. Informaţiile obţinute vor completa o baza naţională de date, care va cuprinde treptat toate informaţiile de acest tip ce se vor obţine de la victimele care vor mai fi descoperite şi deshumate pe teritoriul naţional şi a căror identitate este incertă sau nu poate fi stabilită prin alte metode”, au explicat reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Morminte ale deținuților politici au fost descoperite la Periprava, în zona fostului lagăr

Potrivit sursei citate, investigațiile arheologice au fost realizate de o echipă formată din arheologi și istorici ai IICCMER, în prezența procurorului de caz Octavian Toma şi a şefului Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, Gheorghe Cosneanu. În 2015, IICCMER a sesizat Parchetul General cu privire la persoanele decedate în lagărul de la Periprava și a locului unde acestea au fost îngropate.

În cursul anilor 2013 şi 2015-2017, IICCMER a desfășurat patru campanii de cercetări arheologice în zona actualului cimitir lipovenesc din Periprava. La prima campanie, care a avut loc în 2013, nu a fost sesizat Parchetul Militar și nu au fost implicate instituții precum Parchetul, Poliția și Medicina Legală. Acțiunea a fost una de sondare și nu de cercetare și de recuperare a osemintelor.

Potrivit istoricilor, între anii 1959 și 1964 au fost înhumați un număr mare de deținuți politici, care au murit în colonia de muncă de la Periprava. Zona din cimitir, în care se află mormintele deținuților, a fost stabilită ca urmare a discuțiilor avute cu localnicii mai în vârstă din sat, dar și cu foști angajați ai coloniei penitenciare. La suprafaţă solului nu au fost puse niciodată semne distinctive care să indice prezenţa acestor morminte.

Din spusele multor foști deținuți politici, care au fost internați în colonia penitenciară de la Periprava, oamenii aflați în lagărul de muncă forțată au murit din cauza înfometării și frigului, dar și din cauza lipsei apei potabile și a asistenței medicale. Fatale au fost și accidentele survenite ca urmare a condițiilor de muncă istovitoare și a regimului dur de detenție.

„Unii dintre deţinuţi au fost ucişi şi prin împuşcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potenţate de condiţiile de viaţă existente în Delta şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei. În perioada în care unitatea a funcţionat că formaţiune independenţa, din documentele oficiale rezultă că la Periprava au murit cel puţin 124 de deţinuţi, identificaţi nominal, în majoritate politici, dar şi de drept comun”, spun cercetătorii.