Parintii care vor refuza sa participe la actiunile de informare privind vaccinarea vor fi amendati, sanctiunile putand ajunge si la 10.000 de lei, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, conform ziare.com

„Sanctiunile privesc atat ministrul, cat si functionarii din minister, Directiile de sanatate publica, absolut tot lantul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat in presa cu privire la faptul ca parintii vor fi amendati pentru faptul ca nu-si vaccineaza copiii este inexact.

Parintii vor fi amendati in situatia in care refuza sa participe la intalnirea cu grupul de lucru, refuza sa participe la intalnirea cu medicul de familie pentru a fi informati despre vaccinuri. Practic, parintele are dreptul sa refuze, dar isi asuma toata responsabilitatea”, a explicat Bodog, prezent la Institutul Clinic Fundeni, unde a avut loc semnarea contractului de finantare pentru cea de-a doua faza a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare si crearea de noi infrastructuri”.

Ministrul a precizat ca proiectul legii vaccinarii propune diferite cuantumuri de amenzi.

„Proiectul a intrat deja de saptamana trecuta in format electronic pentru avizare interministeriala, astazi a plecat in format scris la toate ministerele si va fi facut public. (…) Da, sunt si amenzi de 10.000 de lei, dar sunt pentru parintii care refuza sa participe la actiunea de informare, nu pentru cei care refuza vaccinarea”, a spus Florian Bodog.

Intrebat daca in proiect este prevazuta si decaderea din drepturi, ministrul a raspuns ca nu, dar „este o decizie pe care statul roman o poate lua de la caz la caz”.

Ulterior, intrebat la Digi 24 in ce conditii poate fi amendat un ministru al Sanatatii, Bodog a precizat ca aceasta sanctiune se poate aplica in cazul in care sunt vaccinuri in stoc si nu au fost distribuite.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, s-a pronuntat, sambata, pentru vaccinarea obligatorie a copiilor, mentionand ca ministrul Sanatatii si Guvernul trebuie sa rezolve aceasta problema.

Si premierul Mihai Tudose a sustinut ca situatia actuala din Romania ar impune introducerea vaccinarii obligatorii.

Intrebat la Radio Romania Actualitati, intr-un interviu difuzat vineri, daca situatia actuala din Romania ar impune introducerea vaccinarii obligatorii, seful Executivului a raspuns: „Eu cred ca da. Sunt si vaccinuri care se adreseaza unor boli care sunt transmisibile, deci acel parinte nu-si pune in pericol doar copilul lui, ci intreaga comunitate.

Pe tot ceea ce inseamna civilizatie europeana, nord-atlantica, procentul trebuie sa fie peste 95% din copii vaccinati. Iertati-ma, cand noi stam in jur de 50%, suntem departe de lumea civilizata. (…) Fac o medie pe tara”.