Adrian-HalpertDezbaterile pe tema modificarii Constituției nu sunt o prioritate pentru opinia publica, lucru oarecum de ințeles, pentru ca este, pentru mulți, o tema arida, fara aplicabilitate imediata in viața de zi cu zi.

In plus, și modul in care se lucreaza la revizuirea Legii fundamentale – rapid, fara consultari publice, cu amendamente in cascada, fara prezența presei la Comisie – duce la lipsa de interes a electoratului. E greu și pentru o persoana avizata sa urmareasca intreg procesul, daramite pentru un om simplu.

O problema este și cu membrii Comisiei parlamentare de revizuire: mai mult de jumatate dintre aceștia n-au nicio treaba cu pregatirea juridica, nu mai vorbim de dreptul constituțional, ca le-am cere mult prea mult… Insuși președintele Comisiei, Crin Antonescu, nu este de specialitate. Iar aceste lucruri se vad. In primul rand, aleșii care populeaza aceasta comisie par ca nu au ințeles o chestiune fundamentala: Constituția este un set de principii, nu o adunatura de legi, regulamente și norme de aplicare. Constituția reglementeaza funcționarea unui stat, relațiile dintre puteri și relațiile statului cu cetațeanul. Pornind de la aceste principii inscrise in Constituție, Executivul, care propune proiecte de lege, dar le și aplica, și Legislativul, care modifica și adopta legi, iși fac treaba in așa fel incat ele sa nu fie niciodata incalcate. Lucru la care vegheaza și puterea judecatoreasca.

Tocmai de aceea nu au ce cauta in Constituție chestiuni precum definirea casatoriei (intre „un barbat și o femeie” sau „intre soți” – mare subiect de dezbatere) – pentru asta exista Codul civil sau Codul familiei – sau precum tot felul de reglementari referitoare la interceptari și la procurori – de aceea avem Cod penal și Cod de procedura penala. Nu mai vorbesc de tot felul de amendamente abracadabrante, precum folosirea termenului de „roman”, mutarea zilei naționale, schimbarea imnului sau introducerea “Nihil Sine Deo” drept deviza a Romaniei și multe altele!

Incet-incet, toata povestea asta aluneca in derizoriu și se transforma intr-un concurs parlamentar de propus amendamente. Multe sunt respinse, insa multe raman și, din ceea ce știm pana acum, Constituția revizuita a Romaniei va ajunge sa semene cu un fel de „șaorma cu de toate”. Din pacate, Crin Antonescu nu are nici pregatirea, nici abilitatea și nici macar instictul sa conduca acest proces spre un succes. Ambiția lui este sa-și vada numele in manualele de istorie și cam atat. Lucru pe care ma indoiesc ca o sa-l reușeasca din cel puțin doua motive: in primul rand, dupa ce va fi gata proiectul de revizuire, probabil ca va fi desfacut bucațele-bucațele la Curtea Constituționala, iar Comisia de revizuire o va lua de la capat cu multe chestiuni, așa ca sunt convins ca NU vom avea vreun referendum pe tema Constituției in acest an; in al doilea rand, chiar și atunci cand vom ajunge la referendum e greu de crezut ca romanii vor putea fi convinși sa iasa la vot pentru o mascarada, fie și intr-un procent de 30%, asta daca nu cumva inițiatorii vor avea probleme și vor fi nevoiți sa revina șa cvorumul de 50% plus unu.

Fara sa știe sa inoate, Crin Antonescu s-a aruncat intr-o apa adanca și, de modul in care va reuși sa iasa la mal, depinde viitorul sau in politica romaneasca.

– Opinie publicata de ReporterVirtual.ro

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.