Judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a reacționat la atacurile politicienilor USL împotriva procurorilor care anchetează fraudele de la referendumul din 29 iulie. Magistratul a declarat că toți cei care îi atacă pe procurori „riscă închisoarea”. Printre cei care au lansat atacuri dure la adresa procurorilor se numără şi preşedintele interimar, Crin Antonescu, care a afirmat că Parchetul a intrat în tabăra electorală a lui Traian Băsescu.

„Constat că în ultimele zile se fac diverse afirmaţii cu privire la procurori şi la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfăşurat. Mai constat că unii aşa zişi analişti/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraţilor. Şi mai constat că unii oameni, cercetaţi sau nu, se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală”, a declarat Cristi Danileţ.

Danileţ face trimitere la un articol din Codul Penal, potrivit cărora în cazul de sfidare a organelor judiciare pedeapsa este de închisoare sau amendă penală.

„Tuturor acestora le spun să citească cu atenţie următorul articol din Codul Penal introdus în legislaţia noastră în anul 2008:

ART. 272 ind.1 – Sfidarea organelor judiciare – Întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a organului de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare în mod nemijlocit la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei”, notează Danileţ.

El face referire, totodată, la alte trei articole din Codul Penal privind instigatorul, complicele, dar şi pedepsele pe care acestea le riscă.

Reacţia magistratului vine la scurt timp după ce Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice „de natură să afecteze independenţa justiţiei” făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, de premierul Victor Ponta și de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

8 COMENTARII

 1. De vreo 40 de zile Basescu nu mai e decit un simplu cetatean care face pe turistul sau citeste NET-ul la garaj.Justitia totusi lucreaza fara indicatii pretioase…Asta inseamna ca indiferent ce verdict va da CCR ,desi aceasta nu poate decit sa invalideze Referendumul,justitia tot isi va face treaba pentru care o platim.Nu cred ca cei care au organizat lovitura de stat au vreo sansa de scapare…Vai mama lor!

 2. Domnilor, era cazul sa iesiti de la naftalina cu aceste argumente ,sa ne intre bine in cap la fiecare ca Romania este o tara Drept , avem legi deci trebuie sa ne supunem si sa le respectam .
  Nu suntem in tara lui VODA sloboda !

 3. e un inceput pe care-l asteptam din 89. procurorii isi fac doar datoria in sfarsit! nu stiu de ce atata jelanie din partea unor moderatori de emisiuni…vezi dragotescu si donsoarele in costume de show marca mazare… daca media nu stie sa educe populatia, sa o faca procurorii. tot acest scandal al referendumului isi are iata si partile ei bune!
  se aprind tot mai mult in toiul fiecarei nopti gastile de cartier bucurestean marca ilfov!
  a fost omorata o tanara japoneza de un taximetrist.
  avem o tara din ce in ce mai needucata, izolata si foarte, foarte nesigura!

 4. Sa inteeleg ca Cacarau Antonescu Netotul Gaga Ponta,Relu fenechiu,Felix si Iliescu risca inchisoarea.bravo ce m-as bucura La puscarie cu Cacrau,Gaga ponta ,Voiculescu,Relu Fenechiu si Ion Iliescu

Comentariile sunt închise.