Traian Băsescu şi Victor Ponta, în vizorul CSM. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) analizează joi declaraţiile premierului Victor Ponta, cu privire la sechestrul impus de Parchet în dosarul Lukoil. Magistraţii urmează să decidă dacă se impune sesizării Inspecţiei Judiciare, asupra unei eventuale atingeri aduse independenţei procurorului, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. De asemenea, judecătorul Horaţiu Dumbravă a cerut şi sancţionarea preşedintelui Traian Băsescu, pentru declaraţiile făcute pe tema dosarului Microsoft, relatează puterea.ro

UPDATE, ora 13.16 CSM a decis, în cadrul şedinţei de joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta cu privire la ancheta Lukoil şi cele ale preşedintelui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft. De asemenea, Inspecţia Judiciară va fi sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Membrii plenului CSM au votat cele trei propuneri de sesizare a Inspecţiei Judiciare cu privire la afirmaţii despre justiţie făcute de premierul Victor Ponta, de preşedintele Traian Băsescu şi de senatorul Varujan Vosganian.

Astfel, Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile şi să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenţei justiţiei.

La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM a propus ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian, care a precizat, referitor la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu, că „un procuror cere, un procuror judecă… Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie… Înalta Curte este cazul cel mai explicit”.

„Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror”, a spus procurorul Gheorghe Muscalu.

„Având în vedere solicitările unor reprezentanţi ai mass media cu privire la poziţia Consiliului Superior al Magistraturii faţă de declaraţiile publice ale Premierului României din data de 6 octombrie 2014, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului faptul că aceste aspecte vor fi puse în discuţie în şedinţa Plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmând a se lua o hotărâre cu privire la necesitatea sesizării Inspecţiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusă independenţei procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în efectuarea urmăririi penale în dosarul Lukoil.”, a precizat CSM, într-un comunicat de presă.

Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Ploiești a ţinut să precizeze că decizia din dosarul Lukoil aparține procurorului și că n-a fost influențat politic.

„În contextul creat, în ultimele zile, în care o parte a presei a lansat afirmații ce nu corespund realității și care sunt de natura să arunce în derizoriu munca procurorului și să afecteze imaginea de ansamblu, a activității Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ne simțim datori să precizam următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014: procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asiguratorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectiva acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parțială și a avut la bază dorința de a nu afecta salariații S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti; pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activității societății, astfel încât o parte a profitului obținut să fie consemnat, pentru acoperirea prejudiciului; – aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuțiile purtate cu reprezentanții societății cercetate și nu urmare unor declarații cu caracter public, făcute de persoane din spațiul politic; – în cursul acestor discutii desfășurate, în limitele și în condițiile legii, au fost identificate modalități alternative de instituire a măsurilor asiguratorii, care sa evite consecințe sociale și economice nedorite”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului.

Premierul Victor Ponta a mai afirmat luni, referitor la dosarul Lukoil, că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului, însă că Executivul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Comentariile sunt închise.