Companiile petroliere şi grupurile de lobby aflate în solda lor au fost angajate într-o ofensivă ascunsă în Bruxelles, în vederea împiedicării elaborării unor reglementari mai stricte privind gazele de şist, conform unui raport publicat de Friends of the Earth Europe astăzi, 24 iulie. [1].

Acest raport, ‘Fracking Brussels’, expune actorii cheie – inclusiv Shell, Total şi ExxonMobil, precum şi binecunoscutele grupuri de lobby de business de la Bruxelles, BusinessEurope şi OGP – şi prezintă o ţesătură densă de activităţi de lobby. Asociaţii ale industriei petroliere, agenţii de PR, firme de avocatură, rapoarte ştiinţifice plătite de industrie, chiar şi membri ai Parlamentului European, guverne naţionale şi chira Barosso, fostul preşedinte al Comisiei Europene, în persoană, au fost folosite pentru a promova interesele industriei de gaze de şist şi să submineze opoziţia credibilă împotriva expanisiunii gazelor de şist, în ciuda imensei incertitudini legate de viabilitatea sa economică. [2].

Antoine Simon, activist anti gaze de şist de la Friends of the Earth Europe a declarat: “O ofensivă ascunsă a industriei de petrol şi de gaze a reuşit să amuţească preocupările bine documentate privind pericolele fracturării hidraulice. A trecut cu vederea numărul din ce în ce mai mare de studii ştiinţifice privind riscurile de mediu, economice şi privind sănătatea publică asociate exploatării gazelor de şist şi subminează opoziţia pan-europeană din partea cetăţenilor împotriva hidrocarburilor neconvenţionale. ”

Extracţia gazului şi petrolului neconvenţional prezintă un risc seminificativ pentru climă, mediu şi comunităţile locale şi este întâmpinată cu opoziţie de către cetăţenii întregii Europe. [3]. Cu toate acestea, opoziţia nu este reprezentată corespunzător în Bruxelles conform acestui raport: conform documentelor obţinute prin solicitări de informaţii publice, conform legislaţiei europene în vigoare, factorii de decizie la nivel european au avut de 10 ori mai multe întâlniri cu industria de fracturare, comparativ cu organizaţiile care reprezintă interesele cetăţenilor.
Raportul subliniază, de asemenea, şi “spălarea verde” a industriei de lobby, expunând contrastul dintre declaraţiile publice ale grupurilor de lobby, precum BusinessEurope şi OGP, precum şi strategiile de lobby din apatele scenei. În mod public, lobby-iştii gazelor de şist sprijină garanţiile de mediu; în spatele scenei, fac lobby puternic ca acestea să fie slăbite. Mai mult, o întreagă cultură a “frackademiei”, sponsorizată de industrie, a răsărit, cu studii privind siguranţa potenţială a fracturării hidraulice finanţate de companiile de gaze de şist, sau realizate de oameni de ştiinţă care sunt afiliaţi profesional acestor companii.

Antoine Simon continuă: “Procesul legislativ a fost luat prizonier de către interese private. Acestea au creat un climat de dezinformare finanţat de industrie, care prezintă gazele de list drept o resursă responsabilă – acest lucru neputând fi mai neadevărat. Comisia Europeană trebuie să puncă interesele cetăţenilor şi ale planetei înaintea profiturilor marilor companii, prin redeschiderea discuţiei despre reglementarea fracturării hidraulice”.

Până în prezent, reglementările la nivel european privind industria de gaze de şist au fost ţinute la distanţă în mod eficient. Friends of the Earth Europe solicită o transparenţă mai mare a lobby-ului la nivelul instituţiilor europene, astfel încât îngrijorările cetăţenilor să fie auzite la Bruxelles şi solicită, de asemenea, Comisiei Europene să rconsidere şi să redeschidă dezbaterea privind reglementarea gazelor de şist.

Hidrocarburile neconvenţionale, precum gazul de şist, vor bloca Europa într-un model energetic bazat pe folosirea de hidrocarburi, va pune în pericol reducerea emisiilor şi vor împiedica investiţiile în soluţii reale pentru a contracara schimbările climatice, precum dezvoltarea de resurse de energie regenerabilă gestionate de comunităţi, precum şi proiectele de reducere a consumului de hidrocarburi.

Sursa: farafracturare.ro

Comentariile sunt închise.