puzpiataconstitutieiantimbdunirii_comentariiBulevardul Unirii din Capitală, echivalentul socialist al arterei pariziene Champs-Élysées, urmează să își schime dramatic înfățișarea în următorii 20 de ani. Primăria Capitalei vrea să transforme porțiunea dintre Piața Unirii și Palatul Parlamentului într-o zonă dedicată cumpărăturilor și plimbării, fapt care îi nemulțumește profund pe bucureștenii care locuiesc în zonă. Revolta oamenilor este amplificată și de faptul că primăria condusă de Oprescu vrea să taie copacii de pe marginea bulevardului și să mute traficul rutier sub balcoanele locatarilor.

Joi 26.06.2014, la APM București, în cadrul Comitetului Special Constituit, Primaria Capitalei a prezentat șase PUZ-uri din Programul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU). La prezentare a participat și Arhitectul Șef care i-a transmis vicepreşedintele Asociației Eco-Civica, Dan Trifu, un răspuns sec – ”mai bine nu veneai”.

Cele 6 PUZ-uri se întind pe toată zona centrală a orașului, pe axa Piața Cantacuzino (Parcul Icoanei)- Piața Lahovari- Sala Palatului- Centrul Vechi- Parcul Izvor- Bulevardul Unirii- Piața de Flori (clădirea The Ark).
Aceste planuri prevăd distrugerea, în totalitate, a Parcului Sălii Palatului, a Parcului Antim, a unei părți din Parcul Izvor, a unor spații verzi de pe B-dul Unirii și de pe străzile afectate, inclusiv întreg perimetrul Parcului Icoanei. Din declarațiile proiectantului și ale primăriei reiese că se vor tăia 400 de arbori maturi. Se dorește construirea de parcări subterane pe tot conturul Parcului Icoanei, în Piața Lahovari, pe tot spațiul verde de la Sala Palatului (peste două hectare), parcare pe toată suprafața părculețului Antim, din spatele B-dului Unirii, parcare și tot felul de construcții ,,culturale” în Parcul Izvor, plus noul bulevard Berzei-Uranus care va duce la dispariția a peste 1 hectar de parc, fiind și o formă mascată de a promova bulevardul, prin acest PUZ.

”B-dul Unirii va fi dezaxat și, privind dinspre Parlament spre P-ța Unirii, se va distruge spațiul verde și scuarurile verzi de pe partea stângă, defrișându-se și vreo 100 de arbori maturi, si se va reloca circulația de pe partea dreapta tot pe stânga. Așadar, ambele sensuri de circulație vor fi pe partea stângă iar fântânile vor rămâne pe partea dreaptă, fântânile, din informațiile noastre, dorindu-se a fi demolate și înlocuite cu altele din inox. Aliniamentul verde rămas va primi funcțiunea de V3m, adică spații verzi de agrement, pe românește, terase și restaurante. Eu am crezut că ,,m”-ul vine de la mită, dar m-au contrazis, au zis că de la mixt.

Toate asociațiile de proprietari din acea zonă se opun acestui proiect, și se constituie la ora actuală într-un grup ,,Salvați B-dul Unirii”. Grupul „Salvați B-dul Unirii” a avut două întâlniri cu Arhitectul Șef și Primarul General, precizând clar că nu doresc distrugerea spațiului verde, tăierea arborilor și dezaxarea bulevardului. Ei solicită trecerea întregului trafic în subteran, așa cum a fost inițial proiectată zona și construirea unei parcări subterane în Piața Constituției.

Arhitectul Șef le-a răspuns că , a declarat Dan Trifu.

Primăria București transmite că în Parcul Izvor, se vor tăia ,,numai” 108 arbori, iar în celelalte două parcuri se va tăia întreaga vegetație pentru a construi parcările, iar după se va reface parcul pe subsolul betonat cu un strat fertil de 1,5 m. PMB motivează că aceste proiecte ,,sunt benefice pentru oraș și vor duce la mărirea suprafeței de spații verzi” .

“APM București a promovat PUZ-urile, fără aviz de mediu, cu toate că PMB va distruge hectare de parcuri și alte spații verzi. Agenția pentru Protecția Mediului în loc să respingă investiția , sau măcar să aibă bunul simț de a evalua planurile , le promovează de parcă ar fi o simplă casă. Am cerut APM să dispună măcar această evaluare, dacă nu vrea să o respingă pentru că aduc mari atingeri mediului, plus că se întinde pe zeci de hectare. Nici nu au vrut să audă și imaginați-vă, că toate acestea au loc în condițiile în care Bucureștiul este monitorizat pe calitatea aerului, iar APM trebuie să impună măsuri Primăriei Municipiului București pentru a evita procedura de infringement. Toți stăteau aliniați și nu scoteau o vorbă. Este inadmisibil!!!

Pentru toate acestea trebuie să luăm atitudine și vă propun să cerem ministerului și ANPM, demiterea conducerii APM pentru avizarea unor proiecte ce încalcă legislația de mediu, cu consecințe grave asupra mediului și sănătății populației, situație ce poate atrage declanșarea procedurii de infringement. Trebuie trimisă și o solicitare către APM pentru a respinge proiectele respective.”, a relatat vicepreşedintele Asociației Eco-Civica, Dan Trifu, pentru PresaLiberă.net.