Jurnalistul Dan Andronic a venit cu o nouă serie de dezvăluiri, de data aceasta despre ofiţerii acoperiţi din presă, scrie realitatea.net

În articolul din EVZ, Andronic descrie cum mai multe instituţii precum SRI, SIE sau Armata au colaborat cu diverşi jurnalişti renumiţi, oferindu-le informaţii în orb, cu scopul de a promova anumite interese.

Numărul inflitraţilor în presă ar fi totuşi mai mic decât ne închipuim, completează Dan Andronic. Câţiva din cei enumeraţi în articol sunt Ion Cristoiu, Sorina Matei, Robert Turcescu, Valentin Zaschievici, Dan Tăpălagă sau Liviu Avram.

Realitatea TV i-a contactat pe cei anumeraţi în articolul lui Dan Andronic pentru confirmări.

„Există ofițeri deplin conspirați în mass-media, dar nu așa de mulți pe cât ne închipuim. Există alte metode de influențare, fie direct, fie prin exploatare în orb, adică prin livrarea unor date și informații, fără a dezvălui sursa reală. De multe ori acești ziariști sunt catalogați ca surse sau colaboratori, termenul de informator fiind prea dur și ca atare evitat de ofițerii de informații. Colaborarea între serviciile de informații și unii ziariști are mai mult rolul promovării unor interese punctuale, fiind canalizate pe anumite zone, în special politică, justiție și relații externe.”, scrie jurnalistul în EVZ.ro.

„Cazul ziaristului Valentin Zaschievici, fost redactor-șef de la Jurnalul Național, ale cărui documente de ofițer SRI au fost publicate în 2012, a determinat o regândire a modului de recrutare, o parte din ziariști fiind dirijați spre MApN. Vezi cazul Robert Turcescu”, scrie Andronic, care precizează că numele conspirativ al lui Zaschievici era Sofia Teodorescu.

O mențiune specială există pentru Ion Cristoiu. Andronic scrie că există cel puțin trei oameni importanți din zona analiștilor, care au confirmat relațiile pe care le-au avut cu Florian Coldea, fostul prim-adjunct SRI.

Unul dintre cei care a recunoscut public acest lucru este Ion Cristoiu.

„Discuțiile sale cu Florian Coldea se purtau în spiritul descris mai sus, cel al influențării subtile, pe tactică care nu prea are succes cu editorialistul EVZ, după cum știm toți cei care-l cunoaștem pe Ion Cristoiu de ani de zile”, notează Andronic.

Cristoiu: Andronic n-a dezvăluit nimic. E bine ca jurnaliștii să aibă relații cu aceste instituții 

Despre Sorina Matei, Andronic scrie că era considerată „ziarista de casă a lui Traian Băsescu și trompeta Binomului”, și adaugă că articolele ei erau folosite de generalii SRI pentru a se război între ei.

Andronic scrie că Matei a revenit la B1 TV după o trecere pe la România TV, unde fusese angajată de acesta ca urmare a sfatului primit de la prietenul său, Florian Coldea.

„La un moment dat, Nicolae Dumitru, rugat de Gabriel Oprea, a discutat direct cu Sorin Oancea această problemă și s-a angajat să acopere diferența financiară printr-un contract de publicitate suplimentar”, scrie Andronic, care spune că Sorina Matei ni a știut despre această poveste.

„Despre Tapalagă, editorialistul Hotnews, locul unde apar materiale aproape identice cu cele de pe ziare.com, mi s-a spus la un moment dat, că SRI ține legătura cu el printr-un om. Adică un se comunica de la vârf, ceea ce poate însemna orice, de la Direcția de Acoperiți, până la un prieten comun, dar era o perioadă tulbure, întrucât Tapalagă era în conflict cu fostul purtător de cuvânt al SRI, Sorin Sava, pe care amenințase că-l dă afară”, spune Andronic.

Andronic mai scrie că l-a sfătuit pe Liviu Avram, editorialist Adevărul, un prieten intim al acestor procese tehnologice, să-l întrebe pe Burci din ce bani a cumpărat Adevărul.

Liviu Avram: Dezvăluirile lui Andronic sunt evenimente publice reinterpretate

„Credeți că o va face? Nu, pentru că nu vrea să știe răspunsul. Credeți că va povesti Liviu Avram despre relațiile dintre patronul său Cristian Burci și fostul șef al SIE, Ioan Talpeș? Despre relațiile între Cristian Burci și Mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SIE? Dar despre relațiile cu Laura Codruța Kovesi? Nu cred că are voie, deși conștiința profesională nu îi dă pace, scrie Andronic.