In editorialul publicat in Romania Libera, Dan Turturica intreaba de ce s-a razgandit Presedintele in privinta “reintregirii” salariilor la nivelul anului 2010. Dupa parerea, jurnalistului, acest moment da startul campaniei electorale, inainte de a fi inceputa oficial.

“Traian Băsescu este cel ce a impus alte aşteptări de la politicieni. El, şi nu Iliescu, Ponta sau Antonescu, declara anul trecut, după ce opoziţia a contestat la Curtea Constituţională decizia de îngheţare a pensiilor şi salariilor la stat în 2012, că „indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională, bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti. Putem trăi împrumutând bani pentru Guvern – dar ar fi uşor să facem pe generoşii, condamnând ţara pentru viitor…”.

Prin ofensiva electorală începută joi în Parlament, preşedintele şi PDL poate vor reuşi să recupereze ceva din procentele pierdute în ultimii doi ani în ochii bugetarilor. Dacă vor scădea şi CAS-ul, este posibil să câştige şi un pic de simpatie de la clasa de mijloc angajată în sectorul privat.

Dar este foarte posibil să piardă de două ori mai mult decât vor câştiga, ca urmare a deziluziei celor ce au luat de bune discursurile de anul trecut. Care au trecut peste toate greşelile, unele grave, din ultimii ani, doar pentru că, în linii mari, orientarea economică pro-stabilitate era corectă, iar despărţirea de viciile politicilor comunistoide părea ireversibilă. Şi care, mai ales, s-au lăsat seduşi de speranţa că, în sfârşit, cineva nu mai ezită în a da o lovitură mortală SISTEMULUI, eliberând astfel resurse imense care vor fi orientate spre dezvoltarea acestei ţări”, scrie Dan Turturica.

Cititi articolul integral aici:

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/a-abdicat-basescu-256622.html

8 COMENTARII

  1. Observ că se face,din ce in ce mai des aceeasi greseală:declaratii politice făcute cu luni,ani in urmă sunt bătute in cuie,INDIFERENT de schimbarea contextului in care s-au făcut declarațiile sau de modificarea datelor subiectului abordat.Nu mă așteptam la o astfel de abordare din partea reputatului jurnalist Dan Turturică.Evaluarea unei situatii economice,in raport cu starea conjuncturală internatională se face uneori,la minut,fără să ai nici o posibilitatea să prevezi ce se va intimpla in minutul următor!Traian Băsescu este imprevizibil ,dar nu inconsecvent in actul politic.A fost mereu constient si cred că el insusi a dus o povară cu mult mai mare decit austeritatea ce produs-o cu măsurile luate.Să nu uităm că presedintele are consultanti,consilieri,că tine cont de păreri legitimate cum ar fi cele ale guvernatorului BNR,și este posibil ca să fie gresit informat,insuficient informat sau chiar dezinformat cu bună intentie(asa cum s-a intimplat cu sustenabilitatea majorării pensiilor de către guvernulTăriceanu,majorare care se suporta si azi doar prin imprumuturi externe)

  2. Comparati salariile la patron Statul cu salariile la patron eu sau tu.De ce statul(adica eu si tu si el si ea)plateste ca spaguiesti bine sa fii angajat la stat.Nu-ti convine salariul pleci.Eu nefiind patron i-mi vand forta de munca celui care ma plateste mai bine. Cand nu-mi convine plec.Urla ce-i care au pierdut tata din gura,sau de incompetenti nu pot pleca in alta parte.Mai plang si altii de grija altora pe la televiziuni dupa ce sau imbuibat pe la cantina parlamentului.

  3. Dane,de ce ne induci o idee exagerata sau umflata?…ce are a face actul de abdicare(renuntare la tron) cu „reintregirea” salariilor? Nu vreau sa merg pe gogoasa ta ci vreau sa iau stirea ca atare asa cum este,adica avem bani sa facem aceasta „reintregire”.Daca veneai si imi spuneai cu argumente ca nu sunt bani atunci mai stateam de vorba,dar asa nu avem ce comenta cu privire la acest articol decat ca e depasit …daca te-ai lasat dus de un val emotional vizavi de declaratiile lui base cu privire la functia de presedinte,iti voi intelege eroarea de rationament,dar daca vrei sa-l denigrezi inducandu-ne senzatia ca base a cedat,gresesti amarnic…cei pro base nu pot fi manipulati asa cum cei anti base pot fi

  4. Faptul ca se vor reveni la salarii, nu are miza electorala. E doar o reparatie. De fapt reducerile au fost pentru reducerea cheltuielilor si reforma. S-au facut reduceri de personal, s-a dat o parte de bani, acum se va da diferenta. Mariri de salarii nu se fac. Ce se face e in marja de cheltuieli. Nu e vorba de majorari. Nu se poate pune pe seama campaniei electorale, e ceea ce trebuie facut. Oamenii nu vor sari in sus de bucurie, nu vor alerga sa-i voteze. Daca ieri nu se putea face acest lucru, iar azi se poate, de ce sa nu se faca? Doar pentru ca suntem in prag de alegeri? Daca gandirea se invarte in jurul alegerilor si totul se pune pe seama populismului, atunci atat putem gandi. Responsabilitate e cuvantul de baza al unui politician adevarat. Sa dai ce ai luat inapoi cand poti s-o faci nu trebuie sa tina cont decat de responsabilitate, indiferent de moment. Carcotasii vor gasi oricand si in orice lucru motiv sa carcoteasca.

    • Doamna Viorica, ce reduceri de personal s-au facut? Plecara cei care stiau ce munceau si ramasera tot pilosii. Acum zambetul de la ghiseu e si mai acru pentru ca, in primul rand nu mai sunt cei care stiau ce fac si, in al doilea rand, sporul de zambet s-a desfiintat. Te duci la ei sa le dai bani si pierzi o zi pentru ca nu stiu sa apese pe bumbii tastaturii?!

  5. Daca la Cotroceni se trage un „fas” in presa si la televuvuzele+analisti se produce un uragan. Bai, capete seci, cadeti in capcane in permanenta. As vrea de la voi mai multa luciditate.

  6. Dane, parca toti ziaristii si analistii ati luat un par in cap. Comparati mere cu pere si conditiile de anul trecut cu cele de acum, contextul international din ’44 cu cel din 2003 sau mai stiu eu ce idiotenii va trec prin cap. Am pretentii de la voi. Vreau analize mature, profesioniste care sa ne faca pe noi nespecialistii sa va apreciem. Chiar daca ai avea dreptate dar modul in care analizezi ma face sa privesc cu rezerve la ce ai gandit.

Comentariile sunt închise.