Dan Voiculescu s-a prezentat din nou, sâmbătă dimineața, la sediul Poliției Ilfov, în urma instituirii măsurii de cercetare sub control judiciar, impusă de DNA. El a precizat că noul dosar este „o făcătură”, iar în dosarul ICA este pregătit pentru orice.

„Doi denunțători au spus că mi-au dat mie bani pentru că i-am șantajat. E bine să știe toată lumea: Pe Nelu Iordache l-am cunoscut acum 20 de ani și de atunci nu l-am mai văzut. Repet. Nu l-am mai văzut. Cum poți să șantajezi un om dacă nu te întâlnești cu el. Iar al doilea nu-l cunosc deloc. E o făcătură”, a spus Voiculescu. „M-au chemat la audieri când trebuia să plec în concediu. 3 iule a părut a fi o dată specială. Eu îmi programasem să plec ca orice om vara în concediu, cu familia. Când s-a aflat pe 1 iulie că trebuie să fiu pe 7 la Curtea de Apel pentru dosarul Telepatia, am trimis familia în concediu și eu am rămas în București. Probabil că nu s-a aflat că eu nu mai plec și pe 3 iulie dimineață au fost chemați 2-3-4 oameni care au dat declarațiile acestea de care vorbim noi”, a mai afirmat Voiculescu.

[jwplayer config=”600×480″ mediaid=”68765″]

Voiculescu își acuză foștii colaboratori din Antene

Potrivit lui Voiculescu, în dosar se afirmă că cei care au exercitat efectiv șantajul asupra oamenilor de afaceri denunțători sunt foștii șefi din trustul Intact, Sorin Oancea (fost director general al Antena 3, acum director general la B1 TV) și Mihai Craiu. Aceștia apar în dosarul procurorilor DNA ca simpli intermediari ai șantajului al cărui autor ar fi fost Dan Voiculescu.

„Intermediari ce înseamnă? Ce, sunt copii de doi ani pe care îi trimit eu undeva? E vorba de Oancea, de Mihai Craiu, adică oameni serioși, pe care îi trimit eu să șantajeze? (…) Așa scrie acolo, că ei s-au dus, că ei au facut, vor să răspundă pentru ce au făcut. Cum adică, un om de 40 de ani spune că l-a trimis altul sa șantajeze? Nu prea funcționează lucrul acesta.”

Întrebat mai apoi de un reporter de la Digi 24 dacă a vorbit cu Sorin Oancea, care este intermediar conform procurorilor, Voiculescu a răspuns că nu avea voie să facă acest lucru.

„Eu n-am mai vorbit cu Oancea din ziua în care ruşinos a plecat de la Antena 3, făcându-şi propria televiziune, m-a anunţat prin mail că pleacă. Eu când l-am angajat lucra la RATB şi şi-a început cariera la Antene, a crescut, a venit în şlapi şi cu o pungă de un leu şi a plecat cu milioane, cu case, cu maşini”, a declarat Voiculescu despre fostul director general al Antena 3, actual director general al B1 TV.

Sorin Oancea: I-am construit Antena 1 și Antena 3

sorin-oanceaÎntr-o declarație pentru Reporter Virtual, Oancea susține că „tinicheaua de Voiculescu” nu are căderea să-l ironizeze cu expresii de genul „a venit la noi în șlapi și cu punga de un leu”. „Tinicheaua asta de Voiculescu – pentru că așa era poreclit când lucram eu acolo – lasă impresia că mi-ar fi dat ceva de pomană. Nu mi-a dat nimic de pomană”, a comentat Sorin Oancea, care a făcut un scurt istoric al colaborării sale cu trustul Intact: „Am început să lucrez cu Voiculescu în anul 1992, când eram încă student la Facultatea de Jurnalism din București. Probabil că în șlapi și cu punga de un leu în mână, dar asta nu e ceva de care să mă rușinez. I-am construit începând cu anul 1997 Antena 1, pe care am condus-o până în anul 2004, ajungând să bată Pro TV patru zile din șapte. Au fost anii de glorie ai Antenei 1, după care am plecat să fac Antena 3, pe care am lansat-o în 2005, devenind și acționar, cum sunt de altfel și în prezent. Am fost acționar și la Radio ZU, de unde am fost scos printr-o AGA abuzivă pentru care ne judecăm și acum. Ce vreau să spun este că o parte din banii munciți și câștigați la Antena 1 i-am investit alături de Voiculescu, un om în care am crezut până am înțeles că el vrea un instrument politic, în timp ce eu voiam un produs media”, a declarat Sorin Oancea despre fostul său patron de la Antena 1 și Antena 3.

Mihai CraiuMihai Craiu a declarat pentru ziarul Curentul că: ”până în acest moment nu știu că aș avea vreo calitate de martor sau denunțător în acest caz, ci doar calitatea unui om de afaceri care, cu toate resursele financiare de care dispune (și dispun) va face tot posibilul sa îl arunce pe Voiculescu la groapa de gunoi a industriei media.”

 
Sorin Oancea, 18 ani în slujba lui Voiculescu

Sorin Oancea a ajuns în trustul de presă a lui Dan Voiculescu în anul 1992, la revista „Prețul succesului” unde a devenit ulterior redactor-șef. După doar trei ani, în 1994, a fost numit director comercial şi de publicitate în cadrul departamentului radio-tv al Corporaţiei INTACT. Un an mai târziu, în 1995, este promovat în funcţia de director general al companiei Intact Advertising, casa de producţie şi vânzări a postului de televiziune Antena 1, pentru ca, la finalul anului 1997 să preia conducerea companiei Antena 1 S.A. din poziţia de director general si administrator unic. Mandatul său la Antena 1 fost de a relansa postul de televiziune, lucru care s-a întâmplat în toamna anului 1998 şi a avut ca efect o creştere semnificativă de audienţă .

Șase ani mai târziu, în 2005, lui Sorin Oancea îi este încredinţat proiectul televiziunii de ştiri a Grupului INTACT, Antena 3, pe care a lansat-o în 27 iunie 2005. Sorin Oancea este numit în funcția de director general al postului, fiind și acționar al Antena 3 SA, firma care deține licența postului, cu 25% din părțile sociale.

În luna iunie 2010, Sorin Oancea îşi încheie mandatul de director general la Antena 3, păstrând poziţia de acţionar (25%) şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Locul său în conducerea postului a fost luat de Mihai Gâdea în calitate de director executiv. Din 1 iunie 2010, Oancea a fost propulsat în funcţia de vice-preşedinte al Grivco Group, poziţie din care s-a ocupat de proiectele strategice pentru businessul de media al grupului. Într-o primă etapă, Sorin Oancea a coordonat proiectul de reformatare şi relansare a posturilor de televiziune Euforia TV şi Antena 2.

La finele anului 2010, Sorin Oancea preia controlul asupra postului B1 TV prin firma B1 TV Channel SRL la care este director general și în care deține 50% din părțile sociale, restul acțiunilor fiind deținut de familia Păunescu prin mai multe firme și de omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

În momentul plecării din trustul familiei Voiculescu, Oancea a păstrat pachetul de 25% din acțiunile deținute la Antena 3. În iunie 2013, printr-o majorare de capital social, Camelia și Corina Voiculescu îi diminuează participarea în acționariat de la 25% la doar 5%.
 
 

Voiculescu vrea strămutarea dosarului ICA

Voiculescu a mai spus că marţi se judecă la Tribunalul Bucureşti contestaţia la măsura controlului judiciar din noul dosar şi judecătorii vor decide dacă menţin sau nu măsura, iar luni merge la Curtea de Apel Bucureşti să dea declaraţii în dosarul ICA.

„Am cerut strămutarea dosarului pentru că e o foarte mare presiune pe Curtea de Apel București. Nu știu de către cine, trebuie aflat”, a mai spus fondatorul PC. „În ziua în care a fost arestat judecătorul Mustaţă, în dimineaţa în care trebuia să judece cazul, discuta cu partenerii lui de afaceri ce face cu cazul meu, că nu este nimic în el. Ce a vrut să spună, că nu poate să achite într-un dosar al DNA şi în acelaşi timp nu era nimic în dosar?”, a precizat Voiculescu.

Întrebat cum comentează informaţia că ar fi implicat în scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondial, Voiculescu a răspuns: „O prostie, că eu i-am dat lui Bercea un milion ca să îl dea nu ştiu cui. Nu-l cunosc pe Bercea, pe fiul lui, pe neamul lui, pe mama lui (…) Nu mă întâlesc cu oameni care nu au calitatea să se întâlnească cu mine”. Acesta ar fi ameninţat, direct, sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, care au încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro. Dan Voiculescu a fost eliberat sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara. Cei trei denunţători sunt Octavian Creţu, Nicolae Palfi şi Nelu Iordache.