adrian-moraruÎnainte de alte detalii, demisia lui Daniel Morar trebuie văzută ca fiind una dintre cele mai serioase palme date politrucilor de la noi, niciunul fără pete (dosare) şi care vând – cumpără orice în ţara asta. Chiar nu mai credeam că cineva mai dă doi bani pe instituţia demisiei în România , am făcut şi pariuri de-a lungul ultimilor ani cum că nici un politician sau personaj susţinut politic şi ajuns în funcţii înalte nu mai are curajul asumării demisiei. Perfect sau imperfect cum o fi, Daniel Morar trebuie văzut nu ca un erou, ci ca un profesionist responsabil şi care, la un moment important în istoria României, a făcut un pas în faţă riscând cariera în numele unor valori în care credea. Aceste calităţi păreau atât de greu de găsit în România anului 2005, de exemplu, proaspăt lăsată să respire liber după înlăturarea stilului elefantin de control politic a tot ce mişcă în ţară al lui Adrian Năstase. O parte dintre aceste calităţi s-au ascuţit la Daniel Morar odată ce a preluat această funcţie, fiind conştient că singura ieşire din această luptă în care a intrat e aşa cum spunea Churchill, să mergi înainte (If you’re going through hell, keep going).

Disputa care a dus la demisia lui Morar este mult mai complexă, desigur. Aşa cum o citesc eu este războiul aripii competente cu cea incompetentă din justiţie, disponibilă – ca să îşi acopere minusurile – să facă orice serviciu clasei politice plină de indivizi pătaţi şi mânjiţi din cap până în picioare (da! avem destui dintr-ăştia în clasa politică , de fapt politicul a ajuns un fel de cimitir al elefanţilor pentru tot felul de rataţi profesional din societatea românească). Deşi sunt tentat, nu aş începe în paralel o discuţie despre moralitate şi competenţă, aprecierile despre moralitate fiind până la urmă subiective.

Am spus-o deja, prin Institutul pentru Politici Publice alături de care sunt de peste 10 ani, că nu este admisibil ca in fruntea Parchetului General să fie numit un procuror fără experienţă la nivel de dosare grele de corupţie. Nu mă refeream nici la Morar, nici la nimeni în mod deosebit, ci la faptul că pur şi simplu România nu îşi poate permite, în acest moment, să dea pe mână domeniul atât de sensibil şi cel mai important pentru credibilitatea ţării, unor nepregătiţi care vor lua de bun tot ceea ce le va cere clasa politică. Nu pledez pentru nimeni în particular, ci pentru realism şi decenţă şi am cerut clasei politice ca, dacă tot a recunoscut recent public că este dirijorul sistemului de justiţie, măcar să aibă decenţa să recunoască faptul că de credibilitatea conducerii justiţiei depinde în mod fundamental soarta României.

Intrigă cu atât mai mult modul în care Traian Băsescu i-a dat peste mână lui Daniel Morar doar pentru că acesta a îndrăznit să spună ceea ce este corect: la conducerea DNA trebuie să vină cineva din echipa care a dus, în ultimii ani, atâtea nume grele de politicieni în faţa instanţelor. Traian Băsescu ne dovedeşte chiar el că cel mai important lucru din politică sunt interesele, nu principiile. Este evident că un personaj politic în declin generează tot mai des compromisuri doar de dragul de a rămâne la putere pentru încă o zi, o lună sau un ciclu politico-electoral. Păcat! Nici nu contează ce explicaţii elevate poate da zilele următoare Preşedintele, impactul modului în care politicul a negociat (in)dependenţa justiţiei este devastator, iar răspunsul pentru dezastrul în care ne ducem este acum unul singur: Traian Băsescu.

Dacă relaţiile cu Bruxelles-ul şi mediul diplomatic din România atent la evenimentele din politică şi justiţie par să nu ne mai intereseze, semnalul este devastator în rândul tuturor celor care doresc să intre în magistratură, mai ales în Ministerul Public, la fel cum este şi pentru tinerii aflaţi deja în interior. Adică – nu are rost să fim profesionişti, asta nu ne aduce, mai devreme sau mai târziu, pe bază de merit, în funcţii de conducere. Ele sunt rezervate unor yes meni paraşutaţi de politic în respectivele funcţii şi care, mai mult, o să ne urască pe toţi cei competenţi pentru că nu facem decât să îi complexăm şi să le reamintim zilnic că nu sunt nimic mai multe decât nişte marionete.

Îmi aduc aminte de remarca cinică a lui SOV: întăriţi-vă statul! Ei bine, astăzi Traian Băsescu, la fel cum a mai făcut-o şi cu Raed Arafat (din care experienţă văd că nu a învăţat nimic) a dat foc statului român aşa cum o făceau pe vremuri regii nebuni. Daniel Morar are o singură şansă: să meargă înainte. Să intre în politică. Să facă ce Raed Arafat, pe care nu îl judec acum de ce, nu a avut curajul să facă: să adune oameni de valoare în jurul său şi să candideze.

15 COMENTARII

  1. Se zice ca „Dumnealui” fiind procuror la nustiu ce Procuratura, la trimis in judecata pe nustiu ce directoras de la o firma care mai era si presedintele unui partid care era la putere. Si binenteles ca Justitia Romana a pirdut, a pierdut si Statul Roman la CEDO, iar directorasul sa ales cu o suma frumusica. Si ca un facut, Domnu Procuror a inceput sa avanseze si a ajuns tamaaan la DNA.
    Iar acum a ajuns la CCR.
    Ce practica, sunt adusi in fata justitiei, dupa care statul pierde si plateste despagubiri. Cercetati si va astept comentariile.

  2. nu stiu care or fi jocurile politice si vin cu o intrebare,de ce nimeni nu are curajul sa mearga mai departe sa ne salveze de clasa care ne fura ,ne mint si amd ,de ce?

  3. Ba da , e un fel de eroism ,din moment ce in politica ,din nefericire, cei mai multi sunt patati si dansul a avut curajul de a incerca macar sa se lupte cu atata coruptie …

  4. Eu cred ca autorul Adrian Moraru, alteori cerebral, acum vrea sa ne duca de nas pentru ca el stie ca e vorba de un joc calculat pana la ultimele injuraturi. Or mai fi naivi pe langa noi dar cativa mai avem ochii larg deschisi.

    http://goo.gl/VL0cS

  5. Extraordinara ofensiva si ostracizare a lui Traian Basescu!
    DE CE oare Voiculescu a fost profund afectat de aceasta decizie??? AUD? domnule autor al acestei dezinformari?

    In situatia in care NITU aq fost odata respins,conform CONSTITUTIEI presedintele nu are dreptul de a il respinge si a doua oara,CE ATI FI VRUT?

    sa fie suspendat a treia oara?

    Sa se creieze o stare de blocaj si nesiguranta in institutiile vitale ale Romaniei?

    sa se transmita in Europa si in SUA ca romanii nu au un sistem judiciar ancorat in baza legislativa?

    CE PUTEA FACE LEGAL TRAIAN BASESCU,desteptii planetei?

    Compromisul este arta politicii in toata lumea..
    Ce apierdut si ce a cistigat Romania in toata povestea asta rasturnata cu susul in jos ,dupa tipicul caracteristic Antenist?

    Traian Basescu NU are de partea sa nici un partid.Nici Parlament.Nici Guvern.NIMIC.

    A facut ce trebuia sa faca.o miscare magistrala care l-a lasat pe Voiculescu SAH MAT>

    CUi nu ii convine?Cine ia atitudine?Cine clantane si riposteaza?

    Prin decizia lui,deloc usoara,Traian Basesccu a lovit trei tinte:
    Pe voiculescu,cel mai vehement oponent
    USL caruia i-a adincit fractura
    PNL pe care l-a adus si il va aduce la izolare PE MERIT
    Orice alt comentariu este de prisos sau in favoarea lui Voiculescu si a PNL>>>

    • …magistral raspuns maestre,aveti mare dreptate si o judecata aparte !

    • Da Mark, pe lîngă cele trei ţinte atinse de TB,trebuie să privim scenariul care ar fi urmat dacă nu s-ar fi ajuns la această soluţie: Reamintiţivă graba cu care PNL-ul voiau să numească un ministru de justiţie – deşii mai aveau la dispoziţie 45 de zile de interimat V. Ponta – cu siguranţă prelucrat în laboratoarele lui Felix & co – să facă treaba murdară prin care penalii, ajunşi cu cuţitul la os, să controleze justiţia.
      Sunt convins că erau în stare de orice, fără a mai ţine cont de nimic.
      Sunt curios ce mai spuneau atunci aceşti ziarişti, sau şi mai rău, ….cum ar fi stat lucrurile cu Căcărău Preşedinte?

    • Corect Mark. Eu as mai adauga faptul ca acum nu vor mai putea invoca motive politice. Nu-i asa? Doar premierul i-a propus deci si i-a ASUMAT. Iar TB a intarit aceasta sintagma. Cat despre autorul articolului se pare ca a inhalat o doza substantiala de aflatoxina de la „Spitalul de Dementa Nr.3”.

  6. Haida de ….ai găsit repede vinovatul…mda ….Traian Basescu e de vina …

    Mai nene ,se vede treaba ca habar n-ai de politica si te doare drept in cot de acordul de coabitare si uiti voit ca USL este la putere si are 70%.

    Daniel Morar in primul rând stea doar 2-3 la PG fiindcă este numit judecător la CCR….așa ca nu i-a dat nimeni peste mana

    In baza acordului de coabitare s-au negociat funcții si nu oameni ….iar daca președintele l-a dizlocat pe Ponta din grupul varanului este o victorie a lui personala.

    Deocamdată are girul UE si SUA si nu-i trebuie girul lui Adrian Morar de la institut de politici publice

    Traian Basescu a făcut totul in interes national dar matale omiti intenționat asta

    Mi informeaza-te nene ca sustii niște ineptii de mă doare capul

    Ce-ai fi vrut sa facă președintele cu un USL cu 70%din Parlament ???

    Se jucau de-a semanturile pana intra tara într-o noua criza si o puneau astia iar de o suspendare,acum fără susținerea UE si SUA,fiindcă cel care încalca acordul era TB si puneau astia pe cine voia muschiul lor

    Era mai bine asa????

    Mai reflecteaza nene înainte sa te arunci cu capul in zid….

    Deocamdata Base si Ponta s-au întâlnit la mijloc si mingea este in terenul CSM

    Iar lui Danniel Morar nu-i duce grija ca are el locul lui bine stabilit.

    Mai lăsați naibii manipularile astea ca nu toată lumea e tampita si imbecila.

    Repede Basescu e de vina ….atâta stiti.

  7. N-ai inteles nimic. Reciteste articolul si gaseste motivul pentru care Daniel Morar merita sa fie presedinte, dar te rog sa iei in calcul ca Basescu nu mai candideaza.

  8. Un sut in fund poate insemna si un pas inainte… Conteaza finalitatea… Daca cineva e prea retinut, poate fi impulsionat sa se implice pana la capat. Sunt multe aspecte necunoscute noua din acest „tangou”, „sah” sau „biliard” politic. Poate vom afla intr-o zi care au fost mutarile.

Comentariile sunt închise.