Dupa cateva zile de negocieri dure si declaratii belicoase, iata ca Romania a reusit, chiar daca la prima vedere ar parea santaj, sa ajute la  nivel de angajament statal minoritatea vlaha din Serbia.

Pentru a pune capat speculatiilor, Traian Basescu declara, la intoarcerea in tara, ca lucrurile nu au fost atat de fierbiti cum s-au vazut la Bucuresti si la Belgrad si ca de fapt sarbii au “uitat” sa parafeze un tratat deja negociat. Sa fie doar un soi de diplomatie “after event” sau presedintele este discret si nu vrea sa vorbeasca despre luptele duse in culise pentru semnarea protocolului?

Ciudat este ca la Bucuresti, in timp ce diplomatii incercau sa rezolve problema vlahilor, Victor Ponta isi dadea cu parerea si condamna reactia autoritatilor romane. Interesant este ca Adrian Nastase, printre altele fost ministru de externe al Romaniei, l-a contrazis pe co-presedintele USL sustinand demersurile diplomatilor romani.

O “talpa” in Parlamentul European a fost si votul negativ al europarlamentarilor PSD si PNL, in Comisia pentru Afaceri Externe, in privinta drepturilor viitoare ale vlahilor din Serbia. Nu are sens sa insist asupra faptului ca amendamentul era propus de un pedelist. Probabil ca au uitat cei doi din trei  co-presedinti ai USL sa-si anunte nevestele ca trebuie sa voteze pozitiv. Nu numai ele, ci intregul grup romanesc de sorginte opozanta.

Realmente dubios este faptul ca The Economist a publicat un articol in care se sustine ca Romania a avut o reprezentatie “penibila la Bruxelles”, in privinta admiterii statutului de candidata a Serbiei in UE si ca “trebuie sa fii un nationalist din secolul al XIX-lea ca sa crezi astfel de mizerii”. In traducere libera , mizeria este ca vlahii sunt discriminati. The Economist a uitat sa precizeze cati bani a incasat pentru acest articol, care face parte din “publicitatea internationala”, si cate articole a scris atunci cand UDMR sau Laszlo Tokes faceau lobby impotriva Romaniei, invocand drepturile minoritatilor nationale.

Trecand peste toate astea, ajungem si la spatiul Schengen unde am “beneficiat” de o amanare pana in septembrie, cu ajutorul “prietenei” noastre Olanda. Nu a contat ca Presedintele Parlamentului European s-a enervat si i-a pus pe olandezi la zid tinand partea Romaniei, nici ca i-a pus l-a colt pe liderii europeni pentru ca au acceptat o asemenea pozitie. Dreptul de veto este sfant si, daca un singur stat considera ca nu trebuie sa fii primit in budoarul granitelor europene, nu te poate introduce nimeni pe usa din dos.

Pe langa teoriile avansate de Olanda, ca Romania nu si-a securizat granitele si ca mai trebuie sa faca progrese impotriva coruptiei, pe langa avertismentele  lui Martin Schulz ca se creeaza un precedent periculos, avem si doua declaratii autohtone. Traian Basescu  spune ca: “Nu-i cerem Olandei un cec în alb, ci să respecte tratatul de aderare. Olanda face un abuz fără limite, legat de un stat membru. Nu avem în condițiile de aderare la Schnegen condiția impusa de Mecanismul de Cooperare si Verificare”, care monitorizeaza lupta impotriva coruptiei.

Pe de alta parte,  MRU  spune ca “Intâmplarea  din cazul Schengen e un moment de cotitura pentru care UE trebuie sa dea un raspuns”.  Il vom avea  oare in septembrie? Sau ar trebui sa-i dam crezare lui Radu Banciu care afirma ca playmate-ul Natalia Mateut ne-a stricat relatiile cu Olanda, dupa ce a reclamat proastele tratamente la care a fost supusa cand a fost arestata, sub acuzatia de folosire de carduri clonate, pentru scurt timp ce-i drept, la Amsterdam?

Declaratiile domnisoarei Mateut, la intoarcerea in tara, nu au fost trecute cu vederea, ci au fost preluate pe larg de presa olandeza. Postul de televiziune Amstel Televisie 5 a redat spusele playmate-ului, care sustinea ca a fost tratată oribil de poliţia din Amsterdam: „Când am ajuns la sediul poliţiei am fost nevoită să mă dezbrac şi să predau toate hainele. A fost îngrozitor. Mi se permitea doar un duş pe zi şi primeam mâncare doar cât să rămân în viaţă. Noaptea, eram trezită de gardieni o dată la două ore”.

Acum punand serios problema, extremistii olandezi ori au fost ofuscati “pe bune”de declaratiile unei dive din Romania, si ne fac viata amara, sau au alte interese obscure pe care inca nu le-am elucidat.

Nu inteleg ce au cu bulgarii. Nu de alta, dar suntem la pachet!

7 COMENTARII

  1. @
    Nasul

    Va rog sa nu confundati MARFA cu AMBALAJUL !!!

    ROMANIA trebuie sa spuna ADEVARUL.
    Presedintele articuland OLANDA ascunde RUSINEA !!!

    Este momentul a REACTIONA, s-a pierdut momentul ACTIONARI !!!

    « Agir, c’est croire. », « Exister c’est agir. », « Agir c’est combattre. », « Vivre, c’est agir. », « En politique, mieux vaut agir sans prévenir. »

    « Pour avoir le droit de parler, il faut avoir les mains propres. Il faut avoir eu le courage de reconnaître, de réagir si on s’est trompé. »

    Cred ca Presedintele Romaniei este mai mult patriot decat realist !!!

    Merci pentru intelegerea mesajului.

  2. Foarte bun materialul ,pt ce fac atata tatm ,tam daca cunosc bine motivele pt care nu suntem primiti in Chnengen noi prin dv-oastra uni jurnalisti intelegem mult mai bine decat incearca politicul sa ne explice.Ma intreb ,oare si ei in tara lor cand un post TV.vrea sa se lanseze practica aceleasi tactici ca la noi ? Desi imi doresc sa intram in Chnengen cred ca a sosit vremea ,asa nu se mai poate,bine-nteles multe altele pe care le stim si numai ce vom sti de la dv-oastra .Clasa politica ar trebui sa fie un model iar ceilalti sa nu avem ce comenta .

  3. sunt interese sint si placeri pur si simplu .faptul concret e ca ne tot amina.de vina e politicul,cu opozitia capul rautatilor si chiar securitatea granitelor pina la urma .toti stim ce oameni avem acolo si cit de usor i-au spaga.se ia si astazi.omul de rind stie cum e cind treci o vama.ca e cea de pe vest,est ,nord sau sud.

  4. Pai sigur ca in Romania -din pacate – lumea se uita in gurile unora ca Tutalia Maieut (asa am aflat si eu din emisiunea lui Banciu ca-i este porecla nu e de la mine 🙂
    Puse una peste alta aceste declaratii ale Tutaliei ar trebui si ele verificate.Ptr ca asta inseamna discriminare si nu inteleg daca a fost tratata asa, de ce nu a facut plangere ???
    Oricum opozitia Olandei are niste dedesubturi-insa eu chiar cred ca este problema de siguranta spatiului Schengen care este totusi bine protejat – intrarea unor tari ca Romania si Bulgaria nu se stie ce poate aduce – daca ne uitam un pic doar ce s-a intimplat dupa intrarea in UE s-ar putea sa intelegem ceva din aceasta opozitie.In rest eu am lucrat cu olandezii si sunt niste oameni OK. Am stat 1 luna si jumatate in Olanda si nu m-am simtit deloc discrimintata – totul este sa fii si tu OK ca cetatean si asta e valabil peste tot in lume. Parerea mea este ca Romania trebuie sa se schimbe mult mai mult iar eu in acest moment simt ca etse doar o aparenta fatada a schimbarii iar pe vestici nu-i duci cu presul.

  5. Delicata problema intr-adevar si cred ca se va putea rezolva doar cu delicatete. 🙂

    • Buna! Cred ca actiunea autoritatilor romane a fost corecta in ambele situatii, atat in privinta comunitatii romanesti din Sebia, cat si in cazul semnarii acordului de deficit. Reactia impotriva Olandei a Presedintelui, este normala, adevarata, si de ce nu, decenta fata de actiunile Guvernului de la Amsterdam. In sfarsit, Romania are opinii, are reactii, si asa ar trebui sa fie, sa-si apere cu dintii interesele, atat economice cat si politice. Ponta si compania face jocul unui partid de opozitie radical, care insa, nu intotdeauna coincide si cu interesul national. Poate o sa-si sea seama ca interesul comun, interesul national este mai presus de ambitiile lor politice partizane. Macar acum, cand Europa trece prin cea mai dificila perioada in timp de pace.

Comentariile sunt închise.