diaspora

În seara zilei de 16 decembrie 1773, un grup de locuitori ai oraşului Boston s-au urcat la bordul navei Dartmouth şi au aruncat peste bord întreaga încărcătură de ceai, strigând „No taxation without representation”. Acesta a fost semnalul Revoluţiei Americane. Ştiţi istoria: sloganul „No taxation without representation” exprima protestul coloniştilor care nu erau direct reprezentaţi în Parlamentul britanic.

Mi-am adus aminte de această istorie, „The Boston Tea Party”, atunci când am aflat cum îi va spolia guvernarea Ponta pe toţi românii de peste hotare, de la care va lua câte 800 de lei pe an pentru contribuţia la asigurările de sănătate, potrivit unei prevederi strecurate în noul Cod Fiscal. Oamenii aceştia muncesc şi trăiesc în altă ţară, de ce trebuie să susţină financiar sistemul medical corupt patronat de domnii Bănicioiu şi Raed Arafat? Chiar şi cei care au asigurare de sănătate în alt stat european trebuie să prezinte la ANAF „dovada valabilității asigurării”. Cine va fugi din Marea Britanie sau Spania ca să treacă prin complicate proceduri birocratice şi să se înregistreze la ANAF? Oamenii se vor trezi cu penalităţi şi conturi blocate peste noapte. Pe scurt, măsura de a lua câte 800 de lei pe an de la cetăţenii români “care nu realizează venituri” este o lovitură pe la spate dată celor trei milioane de români care muncesc peste hotare. Şi nu numai: vor fi puşi la plată şi agricultorii. Nu vreau să intru în detalii tehnice, le găsiţi în presă, dar prevederile iniţiale erau cât se poate de corecte: doar cine dorea să folosească sistemul de sănătate de stat trebuia să facă dovada că a plătit o contribuţie raportată la salariul minim brut. Cine nu trecea pe la spitalele de stat, era lăsat în pace. Noul Cod Fiscal este făcut în aşa fel încât să le facă mai dificilă viaţa cetăţenilor aflaţi peste hotare.

Din decembrie 2014, când obscurul fiu al unui colonel de securitate a fost numit ministru delegat pentru românii de pretutindeni, am început să scriu că guvernul Ponta se răzbună pe diaspora care l-a făcut să piardă alegerile. În iunie, Parlamentul a votat noua lege electorală care a menţinut un număr de şase parlamentari pentru diaspora, deşi sunt peste 500.000 de rezidenţi înregistraţi oficial în străinătate şi, de facto, trei milioane care lucrează în spaţiul UE. Trist este că această lege a fost susţinută şi de PNL, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o fără obiecţii. Deputaţii liberali care reprezintă diaspora au absentat de la vot exact când se decidea dublarea numărului de colegii din străinătate, ceea ce a permis PSD să îşi impună punctul de vedere. Suntem foarte aproape situaţia din 1773: românii din diaspora sunt taxaţi de statul român, dar fără să fie reprezentaţi corespunzător în Parlament!

După nenumărate tergiversări, a început dezbaterea, în comisia de cod electoral, a legii votului prin corespondenţă. Am aflat, joi, că se pregăteşte o nouă înţelegere PSD-PNL prin care acest tip de vot să intre în vigoare abia la prezidenţialele din 2019. De ce nu în 2016? Pentru că la toţi politicienii proveniţi din fostul USL le este teamă de forţa reformistă a diasporei. Pentru că românii aflaţi peste hotare văd că un stat condus de politicieni cinstiţi înseamnă prosperitate, şcoli mai bune pentru copiii lor sau spitale decente, în care nu mori cu zile dacă nu dai şpagă. În consecinţă, cred că asistăm la un plan sistematic de alungare şi de demobilizare a diasporei, astfel încât, la alegerile din 2016, aceasta să absenteze masiv, iar vechiul USL să controleze electoratul de acasă cu tradiţionalele pomeni electorale. Prevederile din Codul Fiscal prin care românii din străinătate care nu realizează nici un venit în ţară vor plăti statului câte 800 de lei au trecut ca prin brânză prin Legislativ. Nici PSD, nici PNL, nu au spus un cuvânt, deşi toţi consultanţii fiscali care au citit acest cod au arătat că diaspora va fi direct afectată. Aşa le trebuie celor care au stat în nopatea zilei de 15 spre 16 noiembrie în frig şi ploaie să voteze la ambasadele României: să plătească! Să subvenţioneze un sistem medical corupt muls de clientela PSD.

Astfel de şicane nu-i vor speria pe alegători, dragi politicieni din USL. Dimpotrivă, veţi avea soarta coletelor de ceai de pe nava Dartmouth: veţi fi aruncaţi peste bord.

Recunosc, sunt furios.

 

Sursa: contributors.ro

2 COMENTARII

  1. nu mai fi furios, furia intuneca ratiunea…probabil ca asa de furiosi erau si majoritatea celor care l-au votat pe neamt ( inainte de a deveni si mai furios trebuie sa-ti spun ca si eu fac parte din diaspora)..

Comentariile sunt închise.