Screenshot_4Alexandru Iaconescu, directorul general al România TV, postul de televiziune deţinut de către deputatul PSD Sebastian Ghiţă, a fost audiat de procurorii DNA, au declarat surse judiciare pentru Gândul. Iacobescu a fost citat într-un dosar în care procurorii investighează o serie de presupuse infracţiuni economice, printre care şi suspiciuni de spălare de bani. Acest dosar a pornit de la o plângere penală depusă în 2011 de către ANAF la DNA. Sesizarea a fost trimisă procurorilor după ce inspectorii fiscului au efectuat un control la 13companii fondate de deputatul PSD Sebastian Ghiţă.

Alexandru Iaconescu, directorul general al România TV, postul de televiziune deţinut de către deputatul PSD Sebastian Ghiţă, a fost audiat de procurorii DNA. Iacobescu a fost citat într-un dosar în care procurorii investighează o serie de presupuse infracţiuni economice, printre care şi suspiciuni de spălare de bani. Acest dosar a pornit de la o plângere penală depusă în 2011 de către ANAF la DNA. Contactat de gândul Alexandru Iaconescu a precizat că este într-o întâlnire şi nu îşi poate prezenta punctul de vedere. Îi vom reda punctul de vedere în momentul în care îl va face public.

RiseProject, un portal de investigaţii jurnalistice a publicat în martie anul acesta o serie de anchete în care citau mai multe rapoarte ale ANAF efectuate la firmele fondate de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Potrivit documentelor care pot fi consultate aicihttp://www.riseproject.ro/articol/reteaua-asesoft-bani-de-la-buget-in-firme-fantoma/

ANAF ar fi descoperit că aceste companii nu ar fi respectat legislaţia şi că au constatat indicii referitoare la posibile infracţiuni de natură economică, chiar şi spălare de bani. ANAF a sesizat în acest caz Oficiul pentru Prevenirea şi Combatrea Spălării Banilor, dar şi DNA.

Pe 31 martie anul acesta DNA a răspuns, în urma unei solicitări adresate de gândul, că în urma sesizării făcute de ANAF s-a constituit un dosar penal şi că „dosarul menţionat de dvs. se află în lucru la DNA, în acest moment nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”.

În cadrul acestor cercetări, DNA a decis să-l audiere astăzi pe Aleandru Iacobescu, actualul director general al România TV. Documentele publicate de RiseProject arată că, în sesizarea către DNA, ANAF îl indica pe Alexandru Iacobescu drept unul dintre posibilii respobsabili. ANAF spune în document că Iacobescu era în 2011 administrator neexecutiv şi membru al Consiliului de Administraţie al Asesoft International SA.

Ghiţă i-a împrumutat 90 milioane euro

Aleandru Iacobescu este şi cel căruia Sebastian Ghiţă susţine, în declaraţia de avere, că l-a împrumutat pe Alexandru Iacobescu cu suma de 90,3 milioane euro. Alexandru Iacobescu este acum directorul general al postului TV pe care îl deţine Sebastian Ghiţă. Contactat de gândul, Ghiţă nu a dorit să explice pentru ce anume i-a împrumutat cele 90 milioane euro partenerului său de afaceri. Nici nu a dorit să detalieze condiţiile împrumutului. În 2012, deputatul PSD a menţionat un împrumut de 68 milioane euro. În ultima declaraţie de avere depusă recent deputatul PSD mai menţionează un împrumut de 4 milioane dolari către acelaşi Iacobescu.

”Împrumutul nu ţine de RTV. Nu are legătură cu televiziunea”, a menţionat Sebastian Ghiţă.

Deputatul de Prahova nu a dorit să prezinte niciun fel de date despre acest împrumut. „Totuşi, înţelegerile între două persoane de drept privat nu pot fi … Cealaltă persoană nu este publică şi nici nu cunosc vreo lege care să mă oblige să vă dezvălui condiţiile împrumutului. Răspunsul este acesta”, a declarat el.

Parlamentarul a mai menţionat că şi înainte să devină demnitar ales a acordat împrumuturi în nume personal. „Am dat foarte multe astfel de împrumuturi. Toate au fost făcute prin intermediul băncilor. Pentru stat şi instituţii, toate tranzacţiile sunt prin bănci”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Revenind la împrumutul de 90 milioane euro, Sebastian Ghiţă a declarat că banii provin din vânzarea unor companii pe care le-a deţinut în trecut. ”După cum ştiţi am vândut un număr de companii din grupul de IT pe care îl deţineam, un număr destul de mare. De-a lungul activităţii mele economice, adică în cei 15 ani, am reuşit să încasez foarte mulţi bani pentru care am plătit taxe şi impozite, direct eu ca persoană”, a mai declarat el.

sursa. gandul.info