dnaMulti si-au pus sperante ca ofensiva DNA va curata pana la urma tara aceasta de coruptie, nu numai eliminand din sistem unele specimene, ci si inducand o stare de inhibitie.

Te-ai fi putut astepta, nu-i asa, ca vazand defilarea de catuse, ecranele ingalbenite, auzind vaietele despre gandaci si sobolani, demnitarii si functionarii sa aiba o mare retinere, macar acum, sa mai puna mana pe spaga.

Doar ne zice dl Ponta ca prin ministere e mare spaima, nimeni nu mai semneaza nimic, ceea ce face mare rau afacerilor. Asa o fi, te puteai gandi.

Cand colo, ce sa vezi? Dl Ghiorghioni Ionesie, vicepresedintele CJ Caras Severin, a fost prins in flagrant de luare de mita in biroul lui. Nu off shore, nu firme suveica, flagrant de-a dreptul, adica banul in mana. Si nici macar mai cu fereala, prin cimitir, prin boscheti sau parcari. In propriul birou si in sediul CJ. Scenariul e clasic: contract din bani publici, 10% parandarat in transe, una dintre ele, 20 de mii de lei, cu procurorii pe fir.

Deci bag de seama ca frica nu e chiar asa de mare cat sa blocheze contractele. Vad ca se semneaza, se da, se ia, spaga rezista bine merci. Iata ca inhibitia pe care mizam noi si de care se plangea Guvernul nu e nici pe departe atat de eficienta.

Nu cred ca pentru DNA este o surpriza, daca ma gandesc ce spunea in noiembrie Laura Codruta Kovesi intr-un interviu pentru Ziare.com: „putem sa arestam in fiecare an decidentii din institutiile statului si oameni de afaceri, problema ramane. Este important sa fie analizate hotararile de condamnare pentru identificarea vulnerabilitatilor in zona achizitiilor publice si sa se ia masuri de prevenire. Doar arestand nu o sa eliminam coruptia in domeniul achizitiilor publice.

Ati sesizat o inhibare a coruptiei sau mai degraba o rafinare a metodelor de furt?

Mai degraba o rafinare. O preocupare majora pentru a disimula, a secretiza anumite activitati. Mi-e greu sa explic de ce persoane care se stiu vizate de DNA continua sa comita fapte penale. Se stie ca DNA e cu ochii pe toate contractele, si totusi se cere si se da mita in continuare”.

Cazul dlui Ghiorghioni Ionesie confirma temerile dnei Kovesi. Oricat de sustinuta ar fi ofensiva DNA, ea este doar la un capat al fenomenului, atunci cand fapta e deja comisa. Problema este cum facem preventia fenomenului pentru ca, iata, doar cu frica nu merge.

Daca vrei sa combati cu adevarat coruptia mergi la sursele ei, la fisurile din legislatie, din proceduri.

Eu nu vad absolut nicio preocupare a Guvernului si a Parlamentului in directia la care s-a referit dna Kovesi. Nu vad ca cineva sa umble la fondul problemei. Nici macar la nivelul reactiei fata de suspiciunile de coruptie a partidelor politice. Ce face PSD in cazul Sova e cazul cel mai vizibil. Dar nici PNL nu se indura sa-l suspende pe Cristian Adomnitei, de exemplu.

Singurele solutii pe care le vad cautate se refera la limitarea legislatiei penale prin tot felul de initiative legislative, la blocarea actiunilor procurorilor. Adica, hai s-o zicem pe cea dreapta, politicul pare preocupat mai degraba cum sa fure mai linistit, nu cum sa limiteze pe cat posibil furtul.

Si, cat timp va fi asa, nu cred ca anticoruptia poate produce efecte profunde la nivelul actului administrativ. Frica are efecte limitate, inclusiv in timp. La fel ca microbii care se adapteaza la antibiotic si coruptii se adapteaza la mediul mai ostil. Si in locul celor care cad se pot ridica altii, mai abili, mai smecheri, mai greu de prins, inclusiv din cauza modificarilor legislative.

Asa ca o anticoruptie serioasa nu vom vedea decat atunci cand masurile procurorilor vor fi dublate de o ofensiva pe masura la nivelul reformarii legislatiei, institutiilor si partidelor politice. Si pana acolo nu numai ca e cale lunga, dar nu au fost facuti nici macar primii pasi decisivi.

 

sursa: ziare.com

5 COMENTARII

  1. Bravo Ioana, sunt de aceiasi parere, ba chiar mai mult decat atat! DNA este necesar, dar nu suficient! DNA rareste numarul coruptilor din Parlament, Guvern, Administratie, dar la anul vin alegerile si milioane de romani „neinformati” vor trimite iarasi o gramada de potentiali infractori in Institutiile Publice! DNA NU POATE SCHIMBA LEGISLATIA DEFECTUOASA, NU POATE FACE REFORME POLITICE! HOTIA SI PROSTIA, GUVERNEAZA ROMANIA! SINGURA SOLUTIE, O ADEVARATA REVOLUTIE!

  2. In sfarsit! cineva s-a gandit sa scrie despre cauza care trebuie eradicata nu efectul(arestul) si prevenirea abuzului, asa cum scrie in orice manual de managementul calitatii: procesele sunt deficitare daca resursele le pot abuza. Restul e literatura ieftina inclusiv arestul, tot pe banii nostri…ne conduc niste incompetenti. Daca achizitia e facuta on-line in sistem licitatie, secretizata ca la bursa cine mai da spaga la cine???? se doreste ca legile sa ramana asa!

  3. Cetatenii de buna credinta din tot spectrul politic sunt invitați să se unească și să găsească un teren comun împotriva coruptiei, tradarii intereselor romanilor si mutilarii ireversibile a Romaniei. Depasiti propaganda de a divide si a cuceri cu care sunteti asaltati si formati comunitati de sprijin, compasiune si actiune unita pentru binele tarii.
    Luptati impotriva tradatorilor, furtului si otravirii tarii si angajati-va intr-o campanie continua de nesupunere civica nonviol…enta fata de clasa politica corupta. Recurgeti la orice tactici pe care le considerati potrivite. Iata mai jos o lista de baza cu aceste tactici:
    . Adunări de masă, demonstrații, proteste
    . Stoparea/boicotarea operatiilor corporatiilor (straine) sprijinite de puterea statului care practica mita, intimidarea, coruptia, abuzul, concurenta neloiala, …
    . Greve de munca
    . Greva foamei
    . Ocuparea oficiilor raspunzatoare de decizii corupte
    . Nu raspundeti actiunilor de evacuare din domiciliile voastre
    . Scoate-ti banii din banci sau actiuni si investiti in terenuri sau ceva real
    . Invata-ti sa traiti si sa cheltuiti cit mai putini bani
    . Daca sunteti nevoiti sa cumparati, cumparati numai produse romanesti incepind cu micii producatori locali
    . Obtineti acces la televiziune independenta gen Nasul TV. Daca nu puteti, anulati abonamentul. Folositi internetul. Cautati stiri necenzurate pe internet (direct de la populatie).
    . Publicati pe internet toate informatiile de coruptie pe care le detineti
    . Folositi cit mai putina energie din system
    . Plantati pomi si cultivati legume proprii
    . Oferiti-va voluntari si ajutati batrinii, orfanii si pe cei neajutorati (alimente, haine, timp petrecut cu ei, …).
    . Organizati-va cu vecinii, in comunitate sa gasiti modul de a trai si fara ajutorul guvernului
    . Organizati evenimente la care sa treziti constiinta civica a celor din jur si unde sa aratati cum functioneaza societatea corupta.
    . Fiti constienti de evenimentele altora (chiar si international) si actionati cumulativ pentru a spori impactul
    . Infiinteaza un site de facebook unde sa arati mecanismul sclaviei din ziua de azi (rolul banilor, politicienii corupti, companiile transnationale, …) Fa-ti un grup de prieteni cu care sa discuti si sa organizezi evenimente.
    . Inspira-i pe altii si ajuta-i sa se organizeze, sa transmita mai departe mesajele, manifestele
    . Mergeti la biserica sau la alte actiuni spirituale

  4. Libertatea romanilor si coruptia
    In timp ce ne bucuram de citeva arestari pentru coruptie, in timp ce mai manifestam pentru niste drepturi, in timp ce ne mai urim si aruncam unii in altii (nu pentru ca nu ar fi motive) …. s-ar putea sa pierdem esenta problemei noastre. Problema de la care vin mai toate celelante probleme ale noastre este sclavia financiara.

    1. Libertatea
    Majoritatea romanilor in prezent nu au libertate caci nu exista libertate fara libertatea economica, financiara. Realizarea liibertatii economice, financiare este unul din cele mai importante obiective de care depind toate celelalte.
    Libertatea financiara
    Oricit de greu ar munci romanul nu va avea un trai decent atita timp cit pentru aceeasi munca primeste un salariu mai mic de 10 ori decit in UE si plateste jumatate din munca la taxe/impozite. Romania nu avea nevoie de imprumuturi de 100 de miliarde de euro in numele cetateanului daca vedem ca in medie s-a furat sau platit dobinzi mai mult de 4 miliarde de euro pe an (in ultimiii 25 de ani). Deci practic s-a furat mai mult decit ne-am imprumutat iar singurul pagubit este cetateanul si copiii lui care trebuie sa plateaca. Asta in conditiile in care la revolutie tot ce aveam era proprietatea oamenilor muncii adica a cetatenilor, conform constitutiei din acea vreme.
    Orice politica promovata de oricine care nu va rezolva problema maririi salariilor, libertatea financiara si controlul destinului financiar al natiei in Romania este sortita esecului. Toata natia va fi in deriva continua, nu vom sti unde o sa ajungem si daca o sa ajungem.
    Trebuie oprita posibilitatea Primului Ministru, Guvernului de a contracta imprumuturi uriase fara studii de eficienta in favoarea poporului roman si fara studii de evaluare/de oportunitate /de realizare independente. Am ajuns sa ne imprumutam la FMI sa facem educatie, sa platim salarii, pensii … si am ajuns sa ne imprumutam sa platim dobinda pe care o datoram.

    2. Coruptia
    Aceasta stare de sclavie financiara descrisa mai sus este motorul principal al coruptiei. Tot timpul nu sunt bani pentru salarii marite. Atita timp cit romanul nu are un salariu decent comparabil cu un salariu mediu UE va exista tentatia de a risca un serviciu platit prost in folosul mitei. Multi vor fi corecti o perioada dar pina la urma multi vor ceda corectitudinea in folosul cistigurilor. Istoria ne-a demonstrat asta.

    3. Solutia ?
    Problema noasta este sistemul financiar romanesc care de fapt nu lucreaza in interesul romanilor. Sunt multe acorduri secrete pentru a controloa masa monetara romaneasca si practic nu stimulam economia si dezvoltarea folosind moneda romaneasca (nici macar in Romania). Toate aceste intelegeri secrete favorizeaza intrarea capitalului strain pe piata romaneasca si practic ajungem sa fim cumparati pe nimic caci noi nu avem putere de cumparare, nu avem acumulare de capital in lei (cu exceptia unor furaciuni care incep sa fie returnate). Trebuie transparenta si profesionalism in politica noastra financiara. Punerea acesteia in slujba romanilor. Schimbarea urgenta a lui Mugur Isarescu si gasca lui care ne-a distrus financiar pe toti si au oferit sistemul financiar romanesc in favoarea unor interese straine de natia romana. Nu mai putem astepta trebuie sa schimbam. Trebuie sa invatam sa cream bunastare in tara noastra prin folosirea banilor romanesti productiv si creativ nu prin furt din avutia publica. Ce opreste guvernul de exemplu sa acorde impumuturi in lei pentru a impaduri sau planta livezi din material genetic romanesc in toata Romania? Sau si pentru asta Ponta are nevoie de un milliard de la Banca Mondiala pe care noi si copiii nostri o sa il platim?

Comentariile sunt închise.