Dupa ce l-ai vazut pe fostul premier Nastase in inchisoare, dupa ce l-ai vazut pe Dan Voiculescu cu catuse la maini, dupa ce ai vazut un ministru condamnat in plin exercitiu al functiei, numele ministrilor acuzati de DNA in dosarul Microsoft nu mai impresioneaza cine stie ce.

Doua cred ca sunt insa aspectele care fac din acest dosar un prim atac la coruptia cu adevarat mare.

Pe de-o parte, este vorba despre valoarea mitei: Dan Nica, Serban Mihailescu, Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Gabriel Sandu ar fi impartit 20 de milioane dolari, Gabriel Sandu ar fi primit 1,8 milioane de euro.

Nu mai discutam despre niste termopane din China sau despre niste pusti de vanatoare, despre niste gainarii cu transformatoare vechi. Acelea au fost cazurile de tip Al Capone – il legam pentru ce putem dovedi chiar daca nu sunt si cele mai grave fapte comise. Dar tara asta nu a fost drenata, sleita de coruptia medie si mica.

Romania a fost jefuita de marea coruptie, aceea pe care de-abia acum incepem sa o vedem, aceea cu 6 zero-uri. Mai este un dosar in lucru la DNA. EADS pe numele lui. Si daca anticiparile presei se confirma, seismul va fi chiar mai are decat in cazul Microsoft si prin amploarea mitei, si prin sonoritatea numelor implicate.

Al doilea aspect de mare importanta este extensia acestui dosar. Este vorba despre 9 ministri, ai Educatiei, de Finante, ai Comunicatiilor din diferite partide si guverne. Aceasta este ceea ce se numeste o caracatita transpartinica. O retea la cel mai inalt nivel al guvernului care aplica tipare fixe atat de comitere a faptelor, in principal prin trucarea licitatiilor, cat si de plimbare a banilor.

„Sumele de bani cu titlu de mita erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele care reprezentau autoritatea contractanta, fie erau scoase in numerar din bancile din afara teritoriului Romaniei si aduse tot in numerar in tara folosind diferiti intermediari, toate acestea facandu-se in scopul ascunderii sursei veniturilor”, se arata in referatul DNA.

Deci, iata-ne ochi in ochi cu marea coruptie. Cred ca urmeaza un test greu pentru PSD. Foarte greu.

Cei vizati de dosar care sunt europarlamentari, precum dl Nica, nu cred sa fie aparati de imunitate. Ba chiar cred ca procedura din PE va merge foarte repede.

Nu cred ca vor fi probleme nici in cazul celor care, asemeni lui Daniel Funeriu, depind strict de semnatura presedintelui pentru a deveni urmariti penal.

Marele semn de intrebare va fi, in opinia mea, in cazul dnei Andronescu, care are un statut special. Fiind vorba despre o fapta comisa ca ministru si avand acum calitatea de senator pentru a fi urmarita penal e nevoie de votul Senatului.

In buna traditie romaneasca este greu de crezut ca va ramane fara imunitate. Pe de alta parte, situatia e diferita. Cea mai mare grija a lui Victor Ponta este sa arate Occidentului ca nu vrea sa blocheze anticoruptia.

Iar cand in acelasi dosar, Parlamentul European va da verde, presedintele va da verde si numai majoritatea PSD se va opune si va face scut impotriva justitiei situtia va deveni foarte greu de explicat in cancelariile occidentale. Si nu stiu daca Victor Ponta isi va asuma aceste explicatii imposibile de dragul dnei Andronescu.

 

Sursa: ziare.com

3 COMENTARII

  1. Precum in legenda, Ulysse navigase intre Scylla si Charibda, premierul agent 000 trebuie sa faca Copy Paste dupa marele Odiseu. Sa dea verde pentru aprobarea anchetarii (da nasol pentru baronii locali care asteapta de la el ingenuncherea DNA) sau sa blocheze ancheta (da nasol in SUA unde a promis solemn CEVA referitor la justitie). Si in afara de MTO mai este si MCV.
    Eheiii. E greu sa fii ….. DOTTORE.

    • În mod cert Corina Cretu va trage ceva sfori in PE … pentru a amâna și tegiversa legea confiscării extinse , precum si alte legi ce defavorizează baronimea mafiotă din PSD .

      • Rămâne de văzut după ce s-a făcut „frate cu dracul pentru a trece puntea” și și-a vazut sacii-n căruță, în care direcție o va lua.

Comentariile sunt închise.