Dragos-BratasanuEl este Doctor Dragoş – Dragoş Brătăşanu, un tânăr român care-a plecat în 2008 să-şi facă doctoratul în Germania. A studiat ingineria aerospaţială, a câştigat premii de cercetare în Statele Unite ale Americii, trimitând un prototip de software la o companie americană. Totuşi, Dragoş spune că realizările sale nu se datorează faptului că ar fi un bun inginer, ci, mai degrabă, modului de raportare la probleme şi modului în care gândea fiecare situaţie în care era pus în parte. Şi-a dat seama, din propriile experienţe, că felul în care porneşti în drumul spre împlinirea unui vis este esenţial. A învăţat asta încă din studenţie când şi-a pus în minte să plece în Antarctica şi a reuşit.

Era un student fără bani, care locuia în căminul Leu. „Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”. Aşa a început povestea lui. Tânărul şi-a părăsit locul de muncă, şi-a pus doctoratul într-o valiză în dulap şi s-a hotărât că trebuie să îi ajute pe alţii, împărtăşind cu ei experienţa lui de viaţă. Nu i-a fost uşor şi a depăşit momente dificile. Dragoş Brătăşanu a vrut să îi ajute şi pe ceilalţi să înţeleagă că îşi pot îndeplini un vis de oriunde ar pleca. A realizat filmul „The Amazing You”, a ţinut conferinţe în Europa, Asia şi America, dorind să transmită un mesaj simplu: „Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK şi perfecţi şi compleţi exact aşa cum sunt”… nimeni nu ar trebui să înceteze să-şi urmeze idealurile.

Povestea proiectelor bazate pe ideea de dezvoltare persoanală, derulate de Dragoş Brătăşanu, începe încă din perioada studenţiei când şi-a dorit să ajungă în Antarctica şi la Polul Nord. În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania şi a studiat ingineria aerospaţială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA şi la companii care organizau astfel de expediţii şi, într-un final, a reuşit să ajungă pe tărâmul îngheţat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospaţiale, a câştigat numeroase premii de cercetare în State şi a lucrat chiar şi în Noua Zeelandă.

Ce legătură au spaţiul cosmic şi cercetarea inginerească cu dezvoltarea persoanlă şi cunoaşterea sinelui? Niciuna. Însă, în cazul lui Dragoş, primele l-au făcut să îşi dea seama de importanţa celor din urmă. „Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de ştiinţă şi ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme şi cum gândeam situaţiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu şi am reuşit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”, povesteşte Dragoş.

Tânărul şi-a părăsit locul de muncă, şi-a ascuns doctoratul într-o valiză din dulap şi a hotărât că el trebuie să se ocupe, de-aici înainte, cu ceva prin care să-i ajute pe ceilalţi oameni să ajungă să facă ceea ce-şi doresc cu adevărat, construind, treptat, aşa cum a făcut şi el, o cale către îndeplinirea celui mai mare vis al lor.

„Practic, misiunea mea e simplă. Încerc să ajut oamenii prin tot ceea ce creez – cărţi, filme, seminarii, conferinţe – să îi ajut să înţeleagă că de oriunde ar porni pot face un vis să devină realitate, cu anumite condiţii”, spune Dragoş.

A conceput proiectul „The Amazing You” („Tu, cel uluitor”), începând cu un film care poartă acest nume şi continuând cu conferinţe în toată lumea. Prima conferinţă din cadrul „The Amazing You” a susţinut-o anul trecut în România. A avut 50 – 70 de participanţi. „A fost, ca orice început, foarte greu”, spune Dragoş. A fost uimit să vadă că lumea îl apreciază, mai ales pentru că a plecat ca un student simplu din România şi a reuşit să facă atâtea lucruri. Din 2014 şi până azi a avut un turneu în State – în California, Arizona, New Mexico şi Colorado, în mai multe ţări din Europa, reuşind să ajungă şi în Japonia. „Am făcut asta, din nou, plecând de la o simplă idee şi stând zi de zi şi construind pas cu pas ceea ce mi-am propus”, explică Dragoş.

Dragoş Brătăşanu nu crede în reţete secrete. Spune că nu există „10 paşi prin care poţi să ajungi o persoană de succes” şi că fiecare om are propriul drum pe care trebuie să-l urmeze. Ceea ce-ar trebui să aibă toţi oamenii în vedere este să se accepte aşa cum sunt şi să fie 100% dedicaţi scopului pe care şi-l propun.

„În primul rând, oamenii să accepte 100% adevărul despre ei. Cea mai simplă cale să distrugi un castel, în istorie, era dinăuntru, şi-atunci când te ataci pe tine însuţi dinăuntru nu mai ai nicio şansă, că n-are cine să te mai apere. Stai jos, defineşti foarte clar cine eşti şi ce-ţi doreşti cu adevărat. În al doilea rând, eşti 100% dedicat să faci chestia aia sau doar o ţii trei – patru zile şi…”, spune tânărul.

Citiți articolu integral pe gandul.info