foto sovaTabloul PSD în lupta împotriva procurorilor cuprinde multe momente şi imagini controversate, de la stenogramele din perioada Năstase, la atacul direct în Parlament în celebra ”Marţe Neagră”, dar trei fotografii sunt probabil definitorii. În 1997, pe când partidul se afla în Opoziţie, Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Dan Ioan Popescu, se deplasau în faţa Parchetului pentru a-l sprijini pe colegul lor Gabriel Bivolaru. Pesedistul a fost condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare cu executare. În ianuarie 2011, tot din Opoziţie, Victor Ponta, Adrian Năstase şi alţi lideri PSD s-au strâns pe scările PSD Piteşti pentru a-l susţine pe Constantin Nicolescu. Şi acesta a fost condamnat definitiv în 2015 la şapte ani şi opt luni de închisoare. Anul acesta, de peste două luni, de la Putere, pesediştii fac scut în jurul senatorului Dan Şova, pentru care procurorii au cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive. Victor Ponta i-a atacat pe procurorii DNA, spunând că aceştia fac politică şi nu justiţie. Declaraţia sa vine la trei luni după ce promitea că PSD va vota toate cererile procurorilor, inclusiv cele de arestare preventivă (vezi video).

Cazul Dan Şova reprezintă ultimul episod în care PSD arată clar cum se poziţionează faţă de justiţie. Într-un arc de timp se repetă celebra secvenţă din 1997, când Adrian Năstase se deplasa personal pentru a-l sprijini pe Gabriel Bivolaru, acuzat de procurori de devalizarea BRD. Au trecut patru ani şi de la mitingul PSD organizat  pe scările organizaţiei judeţene din Argeş, în semn de solidaritate cu Constantin Nicolescu. În Senat, PSD-ul lui Victor Ponta, fost partener de afaceri cu Dan Şova, blochează cererea procurorilor DNA privind încuviinţarea arestării şi reţinerii senatorului PSD. Un scut care rezistă de peste două luni şi jumătate în Senat şi care are şanse mari să blocheze printr-un viitor vot cererea procurorilor. Fără a discuta despre vinovăţia sau nevinovăţia lui Dan Şova, se poate observa cum a evoluat decizia politică în PSD privind lupta anti-corupţie.

foto sova

 

sursa video: youtube

În 2014, Dan Şova era vicepreşedinte PSD şi aspira la funcţia de preşedinte al partidului dacă Victor Ponta câştiga prezidenţialele. Şova era perceput în partid ca prietenul lui Victor Ponta, prietenie care îi putea garanta succesul pentru şefia PSD. Concurenţa sa era reprezentată de Liviu Dragnea, condamnat recent la un an de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”. Dar şi Şova avea probleme. Procurorii anunţaseră deja, din august 2014, că Şova este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu pentru obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cheia fiind contractele încheiate de firma ”Şova şi Asociaţii” cu complexele Turceni şi Rovinari. Senatorul PSD era cercetat la finele anului trecut de DNA şi într-un dosar desprins de cel al retrocedărilor ilegale de păduri, în care era implicat fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Legătura lui Şova cu partidul se întrerupe pentru aproximativ două luni, după ce vicepreşedintele PSD este exclus din partid în noiembrie 2014, într-un lot din care au mai făcut parte Marian Vanghelie şi Mircea Geoană. Victor Ponta anunţă la sfârşitul lui ianuarie 2015 că Dan Şova este reprimit în partid şi mai mult i se redă şi funcţia de vicepreşedinte. Într-un discurs anti-corupţie, Ponta vorbeşte de la Sinaia despre o decizie radicală în PSD: toate cererile procuroriile privind reţinerea şi arestarea vor fi aprobate în Parlament. Reafirmă noua poziţie a PSD într-o conferinţă la partid în februarie 2015, când pe numele lui Şova nu venise nicio cerere din partea procurorilor.

PSD se reformează, anunţa preşedintele PSD. Totul ţine doar o lună.

Ghinionul lui Dan Şova, al lui Victor Ponta şi PSD începe pe 13 martie când DNA cere Senatului să încuviinţeze cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.

Cererea primeşte aviz favorabil în Comisia Juridică a Senatului, deşi potrivit unor surse Şova le-a spus colegilor că ar merita o ”statuie ecvestră”. Pesediştii descoperă trădătorul, un senator care trecuse cu bagajele în noul partid al lui Geoană şi îl schimbă din Comisie, dar votul fusese dat.

gandul

gandul 1

gandul 2

sursa foto: Raport Comisia Juridică din Senat în cazul Dan Şova

Cum s-a apărat Dan Şova

Senatorul Dan Şova a contestat probele procurorilor în faţa colegilor din Senat.

”La fila 19 din actul de sesizare al Parlamentului, domnul procuror a precizat că <<Din declaraţiile martorilor Ciurcu Simona şi Brîncuş Alin Aurel Nicolae persoane angajate în cadrul SCA ”Şova şi Asociaţii” a rezultat faptul că în anul 2010, din dispoziţia suspectului Şova Dan Coman, s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexe energetice>>. Primul lucru pe care vreau să-l subliniez este faptul că declaraţia privind distrugerea hard-urilor îi aparţine numai domnului Alin Brîncuş. Doamna Simona Ciurcu spune foarte clar că ei i-a povestit domnul Alin Brîncuş despre distrugerea hard-urilor. La dosarul cauzei, Alin Brîncuş afirmă, în declaraţia domnie sale, că a distrus hard-urile cu unul dintre şoferi pe care-l cheamă Chişavu Ranetti Victor. Problema este că avem şi declaraţia domnului Chişavu Ranneti Victor, singurul care ar fi putut confirma ceea ce spune domnul Brîncuş, care afirmă foarte clar că nu a participat niciodată la nicio distrugere de hard-uri, nu le-a aruncat în niciun lac şi nu a făcut aşa ceva cu domnul Brîncuş”.

Şova a adăugat că nu s-au cumpărat noi hard-uri în perioada invocată de procurori, iar mail-urile ”nu se ţin pe hard, ci se ţin pe un server”. Senatorul PSD a susţinut că firma sa avea încheiat un contract cu o societate prin care din 2009 mail-urile erau şterse din server o dată la trei luni. Mai mult, Şova afirmă că SCA Şova şi Asociaţii s-a desfiinţat în anul 2009.

El neagă şi faptul că a cerut tehnoredactarea a 11 procese verbale false, aşa cum îl acuză procurorii. Şova le reproşează procurorilor că nu au anexat în volumele trimise la Parlament procesele verbale care susţin că sunt false.

Scutul PSD în Parlament în jurul lui Şova

La votul din plen – 25 martie, cererea procorurilor primeşte 87 de voturi pentru încuviinţare şi 69 împotrivă. Într-o filmare realizată de gândul, se observă cum pesediştii votează împotriva solicitării DNA. Telenovela abia acum începe.

Majoritatea parlamentară din jurul PSD a susţinut că votul din Senat este împotriva încuviinţării reţinerii şi arestării preventive. Ei se bazau în motivaţia lor pe un regulament al Senatului, care contrazicea Constituţia, prin care hotărârile trebuiau luate cu jumătate plus unu din numărul senatorilor, nu din numărul celor prezenţi. Comisia Juridică a Senatului, dominate de majoritatea PSD, adoptă un proiect de hotărâre prin care votul dat în Senat în cazul Şova nu a îndeplinit numărul necesar de voturi. Poziţia este asumată de Biroul Permanent.

PNL contestă hotărârea la CCR, judecătorii o admit şi cer Senatului să dea o hotărâre constituţională în cazul Şova.

Comisia Juridică revine cu o nouă poziţie a majorităţii PSD: se reia întreaga procedură în cazul Şova. Biroul Permanent constată că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi în Comisie pentru această propunere şi o declară invalidă.

Cazul Şova este retrimis la Comisia Juridică care are termen până marţi să adopte un proiect de hotărâre în cazul votului dat în Senat, în 25 martie, în cazul Dan Şova.

Ponta s-a răzgândit: nu mai vrea arestări

La partid, într-o şedinţă a Comitetului Executiv se decide că PSD nu va aproba încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova. Premierul explică deja public că nu este de acord cu cererea procurorilor.

 

”În continuare voi cere un singur lucru şi voi pune o întrebare, mai ales după cazul atât de dezbătut în ultimele zile: există vreo justificare pentru care un om nu este trimis în judecată după opt ani de zile, dar trebuie să fie arestat? Eu nu găsesc nicio justificare, decât una politică, pur politică. Or, justiţia nu trebuie să facă politică, justiţia trebuie să facă justiţie. Dacă cineva a încălcat legea după opt ani şi a fost prins, trebuie trimis în faţa judecătorilor să se apere, să fie achitat sau să fie condamnat. Să spui „nu vreau să te trimit în judecată în faţa judecătorilor, vreau să te arestez” cred că este doar un gest politic şi atunci de ce trebuie să-i cer eu ceva domnului Şova”, a precizat Ponta.

Deşi s-a ferit să o spună public, mulţi pesedişti vorbesc despre faptul că arestarea preventivă a lui Dan Şova ar putea avea efecte negative şi asupra premierului Ponta Poziţia lui Ponta contrastează profund cu cea din februarie 2015 când promitea că PSD va vota toate cererile procurorilor, chiar şi pe cele privind arestarea preventivă. Totul până la Şova.

 

sursa: gandul.info

3 COMENTARII

  1. 1.Mail-urile pot sta foarte bine si local in computer.2.E de necrezut minciuna cum ca mail-urile care erau in fond documente de lucru sa fi fost sterse din 3 in 3 luni……asta poate el sa o spuna cuiva care n-a auzit de calculator in viata lui si n-are habar de arhivarea documentelor.

  2. e tare explicatia: Dupa 8 ani… Orice persoana juridica e obligata sa pastreze acte emise in arhiva nationala 50 de ani,nu ma refer la corespondenta pastrata pe servere,ma refer la alte acte oficiale,care sint enumerate in rechizitoriu,dar politicienii astia de gasca,se considera peste constitutie si legile tarii,culmea ca si schimba regulile in timpul jocului….

Comentariile sunt închise.