AtakasConform unui nou sondaj, în faţa întrebării „Dacă ar fi organizat un referendum astăzi, ce aţi alege: apartenenţa Bulgariei la UE sau la Uniunea Eurasiatică condusă de Rusia?”, 22% dintre respondenţii din Bulgaria au spus că ar vota pentru proiectul geopolitic al lui Putin. În schimb, 40% au spus că susţin apartenenţa la UE.

De asemenea, sondajul de opinie efectuat de Alpha Research la sfârşitul lunii aprilie evidenţiază faptul că cei care susţin cel mai mult apropierea Bulgariei de Rusia sunt susţinătorii partidului naţionalist Ataka (38%), ai Partidului Socialist Bulgar (34%) şi cei ai ABV (34%), o forţă politică de stânga creată de fostul preşedinte Georgi Parvanov.

Liderul formaţiunii Ataka, Volan Siderov, faimos pentru retorica xenofobă, îşi construieşte actuala campanie mizând pe un mesaj pro-Kremlin.

Chiar şi votanţii din dreapta spectrului politic exprimă simpatii pentru proiectul lui Putin. Conform aceluiaşi studiu, 15% din electoratul Blocului Reformist de centru-dreapta, văzut ca pro-Vestic, susţin apartenenţa la Uniunea Eurasiatică.

Apariţia unui bloc anti-european coerent

„Pentru a clarifica- în Bulgaria, situaţia nu se rezumă doar la atitudini pro-Rusia, sau simpatii pentru cultura, natura şi limba ruse, mai are loc şi apariţia unui bloc politic anti-european coerent care are toate cele necesare pentru a se dezvolta şi întări în anii ce urmează”, a declarat Boryana Dimitrova din partea Alpha Research.

În general, bulgarii sunt pro-Europa, în principal pentru că au încredere în instituţiile UE mai mult decât în cele din propria ţară. Ultimul sondaj Eurobarometru arată că Bulgaria este printre ţările care sunt cele mai optimiste cu privire la viitorul UE (61%), în vreme ce doar 27% s-au arătat pesimişti. Media în ţările membre ale UE este de 53%- optimiştivs 40% pesimişti.

Totuşi, mulţi bulgari manifestă simpatii pentru Rusia. Imperiul Rus a luptat în războiul ruso-turc în 1877-1878 prin care Bulgaria a fost eliberată de sub conducerea otomană după cinci secole. Mulţi bulgari vorbesc sau înţeleg limba rusă. Studierea acesteia a fost obligatorie până în 1990.

Propaganda rusească pare să rezoneze puternic în Bulgaria. Multe agenţii de presă din ţara menţionată susţin deschis poziţia lui Putin în Ucraina, iar mulţi bulgari ţin partea Rusiei în înfruntare. În dezbaterile televizate premergătoare alegerilor europene, politicienii pro-Putin au rolurile principale, în vreme ce vorbitorii pro-UE par a fi în defensivă.

Socialiştii bulgari au adoptat de curând o rezoluţie împotriva impunerii mai multor sancţiuni anti-Moscova în contextul crizei din Ucraina. Declaraţia spune că Bulgaria nu ar trebui să „urmeze poziţie nimănui”, ceea ce apare ca o distanţare politică faţă de aliaţii UE şi NATO. Sergei Stanishev, liderului Partidului Socialist Bulgar, este de asemenea şi Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni.

Companiile ruseşti sunt mari investitori în Bulgaria, mai mari decât arată statisticile, deoarece o cantitate importantă de capital rusesc intră în ţară din nişe ferite. Compania rusească Lukoil deţine singura rafinărie a ţării, care este desemnată să proceseze materie primă exclusiv din Rusia. Gazprom plănuieşte să înceapă luna viitoare construirea conductei South Stream prin teritoriu bulgăresc. Se discută şi alte proiecte energetice, printre care o centrală nucleară rusească în localitatea dunăreană Belene.

În plus, mulţi ruşi cumpără imobiliare în Bulgaria, unde se simt ca acasă. Ruşii adoră să repete zicătoarea: „Cloşca nu este o pasăre, iar Bulgaria nu este o ţară străină”.

Relaţiile câteodată tensionate dintre Bulgaria şi UE ajută planurile pro-Rusia. Guvernul socialist se află în conflict cu Comisia Europeană, atât în privinţa proiectului South Stream, cât şi a efortului de a revoca licenţele a trei furnizori publici de electricitate în Bulgaria- firma cehă ČEZ, Energo-Pro şi EVN-ul Austriei. În Bulgaria, piaţa de distribuţie a energiei este împărţită în trei regiuni, controlate de cele trei firme. Majoritatea bulgarilor sunt convinşi că acestea au fost avantajate pe nedrept.

Cal Troian sau… măgar?

În 2006, Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, i-a declarat unui corespondent al Dnevnik, publicaţia parteneră a EurActiv în Bulgaria, că „Bulgaria este calul troian al Rusiei în UE”. Această expresie a devenit emblematică de atunci. Un comentator a remarcat că, de fapt, Bulgaria nu este un cal troian, ci un măgar, sugerând că politica pro-rusă a Germaniei condusă de actualul guvern de coaliţie o califică pe aceasta în calitate de cal troian.

Politicienii şi experţii de centru-dreapta acuză guvernul socialist de cedarea independenţei ţării în favoarea Moscovei. În timpul unei întâlniri ce a avut loc pe 12 mai, s-a propus ca Bulgaria să lase administrarea domeniului energetic pe seama unui „consiliu energetic”, la fel ca în privinţa consiliullui monetar care a asigura stabilitatea monedei naţionale încă din 1997, după ce ţara a intrat în faliment.

Principala forţă opozantă, partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul Prim-ministru Boyko Borissov, se pregăteşte să propună în Guvern o moţiune de cenzură în privinţa politicii energetice conduse.

Cu toate acestea, chiar şi politicienii din GERB ezită să se exprime împotriva proiectului South Stream, de vreme ce majoritatea bulgarilor sunt de acord cu acesta, deşi informaţiile despre beneficiile acestuia sunt foarte puţine. De fapt, Borissov chiar a ajutat înaintarea priectului South Stream în timpul guvernării sale, iar mulţi cetăţeni consideră că indifierent de cine este la putere, Rusia va învinge.

 

 

Articolul original poate fi accesat aici.

Traducere de UVT.

Comentariile sunt închise.