NatoDin punctul de vedere al legalității interne a NATO, Suedia sau Finlanda nu au dreptul de a fi apărate mai mult decât Ucraina.

După ce luni miniștrii de externe, sub presiunea mai multor capitale, au evitat să adopte sancțiuni impotriva cercurilor puterii de la Moscova, miniștrii apărării din Uniunea Europeană s-au întâlnit marți cu secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen, al cărui mandat în fruntea Alianței se încheie anul acesta, a propus o cooperare strânsă între NATO și Uniunea Europeană. Rasmussen a declarat explicit că face această propunere din pricina prea marii incertitudini provocată de acțiunile și atitudinea Rusiei. Rasmussen a vorbit despre presiunile și intimidările la care Rusia supune Ucraina.

Secretarul general al Alianței a mai spus că NATO este gata să-și redesfășoare forțele pentru a asigura o mai bună protecție a aliaților. El a refuzat totuși să intre în detalii concrete, de pildă dacă NATO e gata să instaleze baze militare în țările răsăritene ale Alianței, cum sînt Polonia, România sau țările baltice.

Rasmussen s-a întâlnit astăzi cu toți cei 28 de miniștri ai apărării din țările UE, cateva dintre care nu sînt membre in NATO. Este vorba de Suedia, Finlanda, Irlanda, Austria, Malta și Ciprul.

Suedia a anunțat recent că este in mod limpede obiectul unor intimidări ale Rusiei, care survoleaza spațiul aerian de la marginea frontierelor sale. Tot așa, s-a anunțat o creștere imnportantă a activităților spionajului rus în Suedia și Finlanda.

Carta fundamentală a NATO prevede apărarea oricărui membru amenințat, altfel zis un atac împotriva unuia din membrii NATO e considerat un atac împotriva tutror.

NATO a invocat o singură dată articolul 5, care prevede acest lucru, și anume imediat după atacurile din New York din 2001. Mai recent, Turcia a cerut ajutorul pentru protejarea frontierei sale cu Siria de atacuri din această țară.

In schimb, pentru apărarea unor țări precum Suedia sau Finlanda NATO ar trebui, cu toate că acestea sînt membre ale Uniunii Europene, NATO ar trebui să obțină un mandat din partea Națiunilor Unite.

Din punctul de vedere al legalității interne a NATO, Suedia sau Finlanda nu au dreptul de a fi apărate mai mult decât Ucraina.

Articol publicat de Europa Libera

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.