cristian_sima-465x390Sima prevede un an 2016 foarte greu pentru România, cu lideri politici depăşiţi de evenimente şi cu puternice mişcări sociale.

Robert Turcescu: Mi-aduc aminte de o discuţie pe care am avut-o în iarnă, prin decembrie. Bursele erau relativ calme, dar îmi spuneai că se apropie un tsunami financiar. Azi se întâmplă. De unde şi cum de ştiai că se va ajunge aici? Care erau semnele?

Cristian Sima: Nu ştiam sigur nimic şi, mai ales, nu ştiam când! În iarnă, tiparniţele îşi făceau încă efectul. Banii injectaţi de americani în sistem, cam 4.5 trilioane, au ajuns în cea mai mare parte în burse şi astfel s-a creat această bulă bursieră. În primavară, europenii au început şi ei să tipărească vreo 60 de miliarde pe lună şi încă o mai fac şi astăzi. Tiparniţa, fie că-i spune QE sau LTRO tot o metodă artificială e şi la un moment dat sistemul crapă. Nu combaţi criza economică şi deflaţia tipărind bani, mai ales când aceşti bani nu ajung în economia reală, ci în bursă. În plus, semnele crizei chinezeşti se vedeau de astă-iarnă.

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu bursele asiatice?

Chinezii sunt gambleri de felul lor. Au câştigat ceva bănuţi în ultimii douăzeci de ani şi foarte mulţi au început să investească la bursă. Partidul Comunist i-a încurajat, ba, chiar mai mult, le-a dat credit să cumpere acţiuni. Bursa de la Shanghai a crescut cu 150% în mai puţin de un an! A fost exact ca euforia cu terenurile şi casele de la noi din 2006-2007, când se lua creditul cu buletinul. Sistemul bancar chinez e foarte şubred, odată cu scăderea cererii pentru produsele chinezești supraproducţia a rămas pe stoc şi societaţile chinezeşti nu mai vând ca altădată. Indicele Baltic Index, care măsoară volumul transporturilor pe mare, a scăzut din decembrie la minime istorice, semn că din China nu mai vin containere şi că nu mai cumpăra petrol. Preţul petrolului a scăzut tocmai din cauza cererii mici din China. Este, de fapt, aceeaşi criză, mult amplificată.

Citiți articolul integral pe evz.ro