ponta-calinoiu-ciurel

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu privind contractului incheiat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu BVA Coal pentru livrarea in Serbia a unei cantitati de carbune, informeaza aktual24.ro

„In acest moment, in cauza penala la care faceti referire este inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Alte informatii nu pot fi puse la dispozitie, in conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e din Legea 544/2001″, se arata intr-un raspuns al DNA transmis marti la solicitarea AGERPRES.

In ianuarie 2015, Corpul de control al Ministerului Energiei a desfasurat la CEO o actiune de control avand ca obiect contractul pentru livrarea de carbune in Serbia. Ulterior, in martie, raportul Corpului de control a fost transmis la DNA — Structura centrala. In prezent, dosarul privind contractul semnat de CEO cu firma BVA Coal este instrumentat de DNA.

Aceste informatii apar intr-un raspuns formulat de ministrul Energiei, Andrei Gerea, la o interpelare adresata de deputatul Niculina Mocioi pe tema situatiei de la CEO.

In acelasi raspuns, Andrei Gerea precizeaza: „CEO nu a participat la licitatia organizata in Serbia, intrucat Guvernul sarb a organizat licitatia franco-destinatar, adica cu carbunele transportat direct in depozitele termocentralelor”.

El precizeaza ca la CEO nu sunt capacitati pentru acest gen de transport, respectiv nu are material rulant pe calea ferata, autovehicule sau alte utilaje de transport. Motiv pentru care ar fi trebuit sa se asocieze cu mai multe companii care sa detina licentele necesare.

„Infrastructura de cale ferata de pe teritoriul sarbesc este de foarte proasta calitate, cu restrictii foarte mari de functionare, cu limite de viteza foarte scazute, cu obligativitatea alcatuirii de convoaie de maxim 15 vagoane in convoi, ceea ce conduce practic la un numar mult mai mare de locomotive, cu costuri marite corespunzator, in conditiile in care trebuie transportate milioane de tone de carbune. O astfel de situatie conduce la organizarea de transporturi alternative, gen transport fluvial si transport cu autovehicule, operatiune costisitoare si greu de gestionat”, arata Gerea.

El explica faptul ca s-a decis ca CEO sa faca doar vanzarea propriu-zisa de carbune la pretul maxim si a organizat in acest sens o licitatie la care au participat trei ofertanti, doua firme sarbesti si firma BVA Coal SRL.

In raspunsul adresat deputatului Niculina Mocioi, Andrei Gerea nu precizeaza rezultatele verificarilor facute de Corpul de control.

In ceea ce priveste situatia de la CEO, ministrul Energiei precizeaza, totodata, ca in 2 iunie au fost disponibilizati 1.949 de salariati, care vor beneficia de salarii compensatorii, ajutor de somaj si venit de completare pentru o perioada de pana la 24 de luni, raportat la vechimea in munca.

CEO are de incasat creante de 1,3 miliarde de lei, conform lui Gerea, cei mai mari debitori avand si ei probleme financiare: Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (308 milioane lei), Termo Craiova (290 milioane lei), CET Govora (250 milioane lei) si Electrocentrale Oradea (77 milioane lei). CEO a inregistrat la finalul anului 2014 o pierdere de aproximativ 693 milioane lei.