Jurnalistul de investigații Ovidiu Marincea a publicat pe portalul just-news.ro raportul Agenției Naționale de Integritate care i-ar putea termina cariera politică lui Radu Mazăre, cel puțin pentru câțiva ani buni.

În exclusivitate, Just-news a intrat în posesia raportului de evaluare al ANI din 8 decembrie care a ajuns acum și pe masa procurorilor DNA. Informațiile din raportul ANI confirmă o mare parte din informațiile care au circulat în presa centrală și constănțeană de-a lungul timpului și mai ales în ultimul an și jumătate despre triada penală de la Malul Mării – Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky, informează sursa citată.

La începutul lunii decembrie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cerea procurorilor DNA să-l cerceteze pentru conflict de interese pe primarul Constanței, Radu Mazăre, acuzat că ar fi acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro unor firme în care unul din acționari este vechiul său parteneri de afaceri, Sorin Strutinsky.

În exclusivitate, Just-news a intrat în posesia raportului de evaluare al ANI din 8 decembrie care a ajuns acum și pe masa procurorilor DNA.

Informațiile din raportul ANI confirmă o mare parte din informațiile care au circulat în presa centrală și constănțeană de-a lungul timpului și mai ales în ultimul an și jumătate despre triada penală de la Malul Mării – Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. De precizat și faptul că activitatea de evaluare a celor de la ANI s-a efectuat pentru perioada exercitării mandatelor 2008-2012 și 2012-2016 ale edilului constănțean.

Pe scurt, între 2008 și 2012, primarul Radu Mazăre a semnat cinci contracte şi un acord cadru între Primăria Constanţa şi două companii – Conpress Holding (servicii de pază și protecție) și Soti Cable Neptun (organizare de evenimente) – unde acționar este și Sorin Strutinsky. Cele două societăți comerciale au fost declarate câștigătoare în cadrul procedurilor de achiziții desfășurate de Primăria Municipiului Constanța, iar valoarea totală a contractelor acordate a fost de 20.621.572, 49 lei fără TVA (aproximativ 4,6 milioane de euro), cea mai mare parte intrând în buzunarul celor de la Conpress (aproximativ 4,2 mil. euro).

Legat de procedura de atribuire, evaluarea ANI este grăitoare: “/…/ analizând documente depuse de către ofertantul căștigător S.C Soti Cable Neptun S.R.L subliniem că ar putea exista suspiciuni de dezavantajare față de oricarea alt potențial ofertant având în vedere faptul că societatea comercială declarată căștigătoare a obținut punctajul maxim de 25 de puncte la capitolul experiență în organizarea evenimentelor de acest gen.” Iar în cazul Conpress, compania “a fost singurul ofertant în pofida faptului că documentația de atribuire a fost cumpărată și de operatorul economic Direcția de Pază a Județului Constanța”, remarcă documentul ANI.

Totodată, potrivit informațiilor analizate de ANI în baza datelor existente la Oficiului Național al Registrului Comerțului, “Radu Ștefan Mazăre și Strutinsky Sorin Gabriel au fost identificați ca fiind asociați persoane fizice sau prin intermediul persoanelor juridice din care fac parte în următoarele societăți comerciale”: SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL.

Aceste firme sunt doar o mică parte din construcția de offshore-uri în care triada Mazăre-Constantinescu-Strutinsky erau parteneri. I

Iritat că ANI cere DNA să ancheteze contractele dintre companiile în care acționar și primăria Constanței, Strutinsky, dispărut din România de mai bine de o jumătate de an, a trimis în țară o scrisoare în care înfierează acțiunile Justiției române, pe care le califică abuzive și de natură să hărțuiască “niște oameni care produc plusvaloare, plătesc impozite, creează locuri de muncă.”

Chiar amenință cu …fuga din țară: “Chiar nu aveţi ruşine? Sau vreţi să plecăm din ţară? Dacă nu ne mai găsiţi la următorul control, ce faceţi?”. Contactat de Just-News, Horia Georgescu, directorul ANI a declarat: „afirmațiile care amenință inspectorii de integritate sunt foarte grave. Noi nu facem decât să aplicăm legea în toate cazurile care ne sunt aduse în atenție de cetățeni sau instituții.”

Fost coleg de școală cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, ambii urmăriți penal în prezent în mai multe dosare și acuzați de prejudicii de zeci de milioane de euro aduse statului român, Strutinsky s-a asociat cu cei doi de-a lungul timpului în zeci de firme. A devenit patronul unei reţele sofisticate de off-shore-uri, preponderent cipriote, folosite în ultimul deceniu pentru a căra comisioanele încasate pentru afaceri şi terenurile retrocedate ilegal la Constanţa. Pe lângă numeroasele firme cipriote, Sorin Strutinsky apare cu numele său și în societăți şi căsuţe poştale din Insulele Virgine şi Antilele Olandeze, zone încă inaccesibile procurorilor români.

De altfel, șarja de sfârșit de an venită din partea lui Strutinsky completează atacurile constante lansate de cei doi baroni care stăpânesc județul Constanța de mai bine de un deceniu. În ianuarie, au fost iritarea lui Nicușor Constantinescu, care nu putea concepe că “ăia de la Bucureşti cu maşini cu girofar” au îndrăznit “să vină să mă ia pe mine ca pe un infractor din parcare” și comunicatul CJC din 15 ianuarie în care cerea desființarea DNA. A urmat, în vară, înjurătura neaoșă adresată de primarul Mazăre procurorului care a decis să fie ridicat dintr-un restaurant pentru a fi dus la DNA și asta pentru că, motivează edilul, “după 25 de ani de la revoluție ai voie să înjuri sistemul”. Au venit apoi de peste Ocean mesajele dramatice ale lui Nicușor Constantinescu care “se aștepta ca la revenirea în România să fie executat de un comando DNA”, pe care a numit-o în mai multe rânduri “aparatul odios de poliție politică al lui Traian Băsescu.”

Radu Mazăre și ANI au o relație mai veche. În august 2009, Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe Radu Mazăre în incompatibilitate, întrucât, în perioada 23 aprilie – 6 noiembrie 2003, a avut atât funcţia de primar al municipiului Constanţa, cât şi pe cea de administrator al SC Nisipuri SA. Dar în 28 aprilie 2011, instanţa supremă i-a dat dreptate lui Radu Mazăre şi a dispus definitiv anularea respectivului raport de incompatibilitate.

sursa psnews.ro