fanfest2Timp de patru zile, în perioada 15 -18 august, la Roşia Montană s-a desfăşurat cea de-a opta ediție a festivalului FânFest. Evenimentul este organizat de opozanţii proiectului minier iniţiat de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) şi a constat, printre altele, în organizarea de evenimente culturale, sociale, dezbateri, conferinţe. În replica, compania minieră RMGC a organizat în aceeași perioadă vizite ghidate gratuite în Roşia Montană.

Peste 6.000 de persoane au participat, la Festivalul FânFest, desfăşurat la Roşia Montană. Participanţii au putut asista la concerte, proiecţii de film şi reprezentaţii teatrale. Secţiunea „Forum social“ a festivalului a oferit peste treizeci de prezentări şi dezbateri. „Acasă la Rosia Montana – o familie, un secol…“ este titlul unei expoziţii cu fotografii din trecutul mineritului. Ediţia din acest an festivalului propune, de asemenea, 10 proiecţii de film documentar şi peste 20 de concerte

Organizatorii au pregătit şi tururi ghidate tematice: al satului, al bisericilor, al mineritului, al Cornei, al monumentelor naturale, panoramic, pe bicicletă. De asemenea, festivalul a avut şi o secţiune dedicată copiilor: spectacole de teatru, jonglerie, curs de astronomie, ateliere de teatru şi de croşetat şi multe altele. Cele patru zile de festival au fost înţesate de activităţi recreative: călărie pentru începători, zbor în tandem cu parapanta, capoeira, Tai Chi Chuan, jocuri de societate etc.

“Țin să îi avertizez pe toți cei ce vin la festival să fie atenți, peste tot unde văd scris locuri de muncă, investiții, minerit, să nu intre, doar acolo unde stă scris FĂRĂ CIANURĂ sunt oamenii ce vor să rămână aici și să salveze Roșia Montană” a declarat în dechiderea concertelor Marius Vintilă, prezentatorul evenimentelor.

De cealaltă parte, compania Roşia Montană Gold Corporation nu a ratat prilejul de a-și mai face puțin lobby pentru controversata investiție și a pregătit vizite ghidate gratuite.

”În perioada 15-18 august, toţi cei interesaţi pot participa la cele patru tururi ghidate, organizate în reţeaua de galerii Cătălina-Monuleşti, în centrul istoric (zonă protejată), în cariera Cetate (zona industrială a fostei exploatări miniere de stat) şi la staţia pilot de epurare a apelor acide. Înscrierile şi plecările se vor face de la punctele de informare ale proiectului minier din Piaţă. Vizitatorii vor putea vedea şi cum arată un fost obiectiv industrial – cariera Cetate, exploatată între 1971-2006”, se afirmă într-un comunicat al RMGC.

Festivalul FânFest a fost iniţiat în anul 2004 de către Asociaţia Alburnus Maior în colaborare cu alte organizaţii, reunite în Campania Salvaţi Roşia Montană şi are loc anual, în luna august. Este un ansamblu de evenimente muzicale şi artistice, de dezbateri şi ateliere practice ce au ca temă centrală opoziţia faţă de începerea proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montană. De asemenea, aduce în prim plan alternativele de dezvoltare ale regiunii precum turismul, agricultura şi iniţiativele locale.

 
Organizatorii Festivalului Fân Fest vor fi sancţionaţi

Duminică, aproximativ 500 de persoane au iniţiat o acţiune de protest faţă de proiectul minier care ar urma să fie dezvoltat în zonă, pentru exploatarea zăcământului de aur şi argint. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat, că organizatorii festivalului vor fi sancţionaţi contravenţional pentru organizarea acestei acţiuni şi nerespectarea locului de desfăşurare a unei manifestări publice, deoarece au schimbat programul anunţat iniţial.

 
[rev_slider fanfest]
 
sursa foto: Facebook.com/FanFestRosiaMontana
Mai multe imagini de la FânFest 2013 puteți vedea pe pagina de Facebook a evenimentului

 


sursa video: Veioza Arte
 


sursa video: Ghenadie Brega (Curaj.TV)
 


sursa video: Ghenadie Brega (Curaj.TV)
 

8 COMENTARII

  1. si la aceasta editie s-a demonstrat cine se preocupa, cu adevarat, de Rosia Montana. Ecologistii doar au dat din gura, organizand dezbateri si conferinte, pe cand Rmgc a aratat ce a facut pana acum, unde a investit, ce a realizat.

  2. oamenii din Rosia Montana cer de ani de zile pornirea proiectului de la Rosia, nu inteleg cum ii poate salva cineva impotriva vointei lor! iar metoda cu cianuri e cea mai sigura disponibila, de aia e folosita in tari ca Finlanda sau Suedia. si avem aceleasi norme de mediu ca si ei

    • de fapt, nu-i salveaza! Ar fi putut aduce donatii, macar, dar nu, ecologistii sunt in zona doar ca sa se distreze! Iar deja isteria cu cianurile a ramas doar in mintea lor, restul lumii stie deja ca o metoda de extractie mai buna nu exista!

    • Parlamentul e singurul loc unde se poate deversa cianura! Poate mai scade „fauna” de acolo…

    • se foloseste in Finlanda, se foloseste in Suedia, ei de ce sa profite de resursele pe care le au, dar la noi sa moara oamenii de foame cu aurul blocat sub pamant pentru ca unora le e frica de un cuvant?

    • nu inteleg de ce ii lauzi. Pentru ca,din nou, au pretins ca salveaza Rosia Montana si nu au reusit ce si-au propus? Cu ce ii ajuta pe moti ca vin niste tineri sa discute in ograda lor, daca, dupa ce acestia pleaca, ei raman tot someri si tot cu un venit de maxim 200 de lei pe luna?

Comentariile sunt închise.