banner-1_finVa anuntam cu bucurie ca intre 8 și 10 noiembrei 2013 Asociatia Geto-Dacii organizeaza la Muzeul Național al Țăranului Român din București FESTIVALUL DACIC 2013, un eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român.

Programul festivalului va cuprinde lansarea filmului documentar “Tracii – Istorie ascunsă”, lansarea a două cărți (o carte pentru copii: “Poveștile magice ale dacilor”, autor Daniel Roxin și cartea „Genomul uman”, autori Dr. Georgeta Cardoș și Prof. univ. dr. dr. Alexander Rodewald, carte în care este prezentat studiul de paleogenetică despre originea poporului român), un set de aproximativ 15 conferințe susținute de diverși specialiști, difuzarea altor filme documentare despre istoria geto-dacilor, momente artistice, expoziție de carte și artă plastică ș.a.

Va asteptam cu drag! Intrarea liberă!

Mai multe detalii despre program in viitorul apropiat…

SUSTINE PROIECTELE ASOCIATIEI GETO-DACII!
Proiectele asociației GETO-DACII au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Toată această muncă de trezire a conștiinței naționale, de recuperare a adevărului istoric presupune și resurse financiare importante pentru a o putea susține.

Pentru a pune în practică tot ce ne-am propus, e nevoie ca toți cei cărora le pasă să treacă dincolo de simplele discuții despre geoto-daci și să participe în mod concret la acțiunile noastre.

Voluntariatul este foarte important și sperăm ca foarte mulți dintre dumneavoastră să dedice puțin timp cauzei nobile a trezirii spiritului dacic în acest popor.

În același timp, susținerea financiară a proiectelor asociației GETO-DACII este vitală. Doar cu ajutorul dumneavoastră putem reuși!

Mai multe detalii pentru donatii si sponsorizari, aici: http://www.geto-dacii.ro/donatii-si-sponsorizari/

1 COMENTARIU

  1. DIMITRIE CANTEMIR – domn al Moldovei (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711)

    „Cel mai mare reprezentant al umanismului românesc. A avut o formaţie enciclopedică cu preocupări în diferite domenii: istoria, filozofia, literatura, matematica, limbi orientale, muzica. Ca om al renaşterii, Dimitrie Cantemir şi-a desfăsurat activitatea într-o epocă de înflorire a culturii române. A fost o personalitate multilaterală, care a realizat prima sinteză a culturii naţionale, pregătind apariţia iluminismului. Marea majoritate a operelor sale se bazează pe o vastă documentaţie, folosind izvoare străine în limbile germană, franceză, rusă, polonă, turcă. Multe lucrări au fost elaborate iniţial în limba latină.

    Ca domnitor, în scurta sa domnie Cantemir a dovedit vederi progresiste. A înlăturat vechile funcţii boiereşti; i-a scutit pe ţărani de o parte a din dări; a obligat mănăstirile să plătească dări; a urmărit formarea unui stat centralizat, care să limiteze puterea marilor boieri; a realizat a alianţă antiotomană cu Petru I., ţarul Rusiei. Pentru meritele sale ştiinţifice şi literare, Dimitrie Cantemir a fost ales membru al Academiei din Berlin.”

    Dintre lucrarile sale amintim:

    DIAVOLUL SAU GÂLCEAVA ÎNȚELEPTULUI CU LUMEA SAU GIUDEȚUL SUFLETULUI CU TRUPUL.
    Este prima lucrare filozofică românească. În această lucrare întâlnim disputele medievale despre timp, suflet, natură, conştiinţă. Dimitrie Cantemir sugerează superioritatea omului asupra celorlalte vieţuitoare; face din om un stăpân al lumii; susţine superioritatea vieţii spirituale asupra condiţiei biologice a omului; încearcă să definească concepte filozofice şi să alcătuiască o terminologie filozofică.

    HRONICUL VECHIMII ROMANO-MOLDO-LATINE a fost scrisă în 1714-1715.
    Pentru scrierea acestei lucrări Dimitrie Cantemir a consultat peste 150 de izvoare române şi străine în limbile latină, greacă, polonă şi rusă.
    Dimitrie Cantemir susţine originea romanică a tuturor românilor, folosind ca argumente numele ţării şi limba română: Romanii sunt moşii şi strămoşii noştri, a moldovenilor şi a tuturor oriunde se află a românilor, precum şi singur numele de moşie ne arată şi limba cea părintească un nebiruit martor ne este.

    DESCRIPTIO MOLDAVIAE.
    Spre deosebire de cronicarii care au scris numai despre moldoveni, Cantemir scrie despre toti românii macedoneni în DESCRIEREA MOLDOVEI.
    DESCRIPTIO MOLDAVIAE a fost scrisă iniţial în latină, apoi tradusă în română; este prima lucrare ştiinţifică românească în care autorul încearcă să definească individualitatea poporului român printre celelalte popoare, individualitatea istorică materială şi spirituală;

    (NOTA: Informatiile sunt culese numai din surse serioase si credibile.)

    P.S. Daca si domnul si carturarul roman Dimitrie Cantemir, cel mai mare prieten al initiatorului expansiunii rusesti (Petru Cel Mare), cu care s-a si inrudit prin casatorie, SUSTINE SI DOCUMENTEAZA ORIGINEA LATINA A POPORULUI ROMAN, acesta nu contrazice faptul ca anterior noi am fost un popor de daci, adica „cei mai drepti si viteji dintre traci” (Herodot)
    Trebuie insa sa recunoastem cinstit ca astazi s-a cam ales praful de mostenirea genetica si spirituala care i-a facut faimosi pe ancestorii nostri … dar (desi intrarea este libera), bineinteles ca cel mai important lucru pe moment … chiar „vital” … 😛 … este sustinerea financiara, prin donatii si sponsorizari … 😆

Comentariile sunt închise.