Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale organizeaza, in perioada 16-20 mai 2012, cea de-a doua editie a Festivalului de arta, cultura si teologie Din dragoste pentru frumos”.

Festivalul va avea loc la Paris si Limours (langa Paris) si este organizat in colaborare cu Ambasada Romaniei la Paris si cu Institutul Cultural Roman.

Anul acesta festivalul are ca tematica suferinta, boala, taina Sfantului Maslu, a mortii si a vietii de dupa moarte. Organizatorii festivalului va propun o expozitie etnografica si antropologica cu exponate din Oas, Oltenia si Basarabia, concerte ale lui Grigore Lese si ale armanilor farseroti, dar si o serie de conferinte, una dintre ele fiind sustinuta de Dr. Pavel Chirila.

Punctul culminant al festivalului il constituie “Cantatu’ dupa mort” , un program sustinut de un grup de sateni din Bixad, Oas.

Organizatorii evenimentului spun ca la manifestarile de duminica va participa cel mai mare numar de romani aflat vreodata la Paris, iar la Limours festivalul se va incheia cu o serbare campeneasca cu bucate traditionale romanesti.

NASUL TV va transmite evenimentul, iar fondurile stranse de Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale vor fi folosite pentru actiuni de caritate si pentru sustinerea Asociatiei Sfantul Nicolae.

3 COMENTARII

  1. Pentru cei interesati, o sa incerc sa copiez prezentarea-program a acestui festival :
    „Omule, toate le-ai luat de la Dumnezeu: înţelegere, gând, meşteşug şi minte. Şi toate îţi sunt supuse ţie; cele de pe pământ, din munţi, din ape şi din văzduh ca hrană ţi s-au dat ţie. Ci, însă, împrumut ţi s-au dat, ca, adică, să plăteşti în locul acestora cu dreptate, dragoste, blândeţe, smerenie, milostenie şi tot ce este frumos. Iar Acela îţi va da ţie daruri pe care ochiul nu le-a văzut şi urechea nu le-a auzit, nici la inima omului nu s-au suit, pe care le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El.” (Cuvânt pentru folosul sufletesc. Proloagele pe luna Florar în 22 de zile)

    Din dragoste pentru Frumos
    – festival anual –
    Nu venim î n lume ca creatori – ai unei lumi deja perfect create – ci în calitate de cultivatori ai frumosului. „Cultura este ceva ce cultivăm”, ne spune Ieromonahul Rafail Noica. „Cuvântul lui Dumnezeu – Dumnezeu ne invită să-L facem cultura noastră”. Cultivăm „cuvântul de viaţă, cuvântul harului, cuvântul energiei creatoare”1.
    Dorim să dăm curs – şi cursivitate – aşteptărilor Înaltpreasfinţiei Sale Părintelui nostru Mitropolit Iosif, propunând în fiecare an, în perioada sărbătorii Înălţării Domnului (în biserica occidentală, înscrisă în calendarul civil şi al vacanţelor şcolare în Franţa), un festival care să readucă în actualitate – şi în conştiinţele noastre – valori culturale care hrănesc şi îmbogăţesc trecerea noastră prin această viaţă.

    Festivalul Din dragoste pentru Frumos, ediţia a II-a, (16-20 mai 2012)
    Anul 2012 este declarat de către Patriarhia Română „an omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”. Pornind de la această tematică pentru a-şi deschide porţile artiştilor şi iubitorilor de frumos, Festivalul este un moment cultural şi artistic ce reface – sau ar trebui să refacă – într-un fel lumea, „o recompune urmărindu-i liniile de forţă etern-umane, articulaţiile care numai ele sunt aşa de la Dumnezeu. În acest sistem modular deschis, talentul şi, de ce nu?, jertfelnicia artiştilor pot să amelioreze întrucâtva ideea de puritate a creaţiei […], livrând omului uituc atmosfera normalităţii, pe alocuri pierdute”.
    Ne punem întrebarea – pe de o parte – dacă arta şi cultura nu ar trebui reîncreştinate, în sensul descoperitor al expresiei creştine. „Creştinismul are capacitatea de a explica lumea încă de la primele ei sunete, lumini şi senzaţii, tenebre şi cataclisme; mai departe, tălmăceşte abisul sufletesc al omului, făptură hărăzită eternităţii”1.
    Duhul lui Dumnezeu este forţa spirituală izvorâtă dintr-o nesecată dragoste, Duhul unde voieşte suflă şi glasul Lui auzi, dar nu ştii de unde vine şi unde merge (Ioan, 3,8). El împărtăşeşte daruri şi comori cereşti ce întăresc şi hrănesc viaţa duhovnicească şi sprijină actul creator-descoperitor al omului prin cuvânt, privire şi sunet. De aceea, artiştii de astăzi ar trebui să fie atenţi şi din ce parte suflă Duhul… Cuvântul, aceea energie creatoare, prinde puteri cand vine de la Viaţă: „Cerul şi pământul vor trece, dar Cuvântul Meu nu va trece”. „Cuvintele Mele sunt duh şi ele sunt viaţă”.
    Iarăşi ne întrebăm – pe de altă parte – dacă Biserica nu ar trebui sa conştientizeze cu mai multă trezvie că arta şi cultura sunt de neînlocuit întru îmbogăţirea vieţii duhovniceşti pentru că imanente, sunt hrană prieteniei dintre oameni, dintre oameni şi Dumnezeu.
    „Arta este terenul sensibil prin excelenţă, unde sufletul cultivat învaţă să se raporteze la Dumnezeu şi la aproapele. În expresiile ei cele mai înalte, în performanţele ei cele mai sincere, în eforturile ei cele mai nobile, prin capacitatea sa de a atinge intimitatea şi profunzimea inimilor, de a da naştere sentimentelor celor mai durabile, de a făuri gustul şi deci percepţia a ceea ce este frumos şi ce nu este, de a orienta spiritul prin emoţie şi prin harismă, arta amplifică, face să răsune în noi conţinuturile din care ea însăşi se hrăneşte, viziunea sa asupra lucrurilor şi căutările pe care ni le propune”2.
    Iată deci unde doreşte să se situeze Festivalul – între oameni, pe împreună-cale către Dumnezeu – şi aceasta, din dragoste pentru Frumos.
    *
    Festivalul va fi deschis miercuri 16 mai cu un concert de excepţie: Muzici străvechi – Grigore LEȘE şi bătrânii armâni fărșeroți, şi se va încheia duminică 20 mai, seara, cu un cuvânt concluziv al Înaltpreasfinţitului IOSIF. Locurile de desfăşurare ale manifestării vor fi Ambasada României, Catedrala mitropolitană Sfinţii Arhangheli, Catedrala catolică Saint-Sulpice, Biserica Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva cu cripta puţului (crypte du puits) şi cripta Sf. Francisc, precum şi reşedinţa mitropolitană din Limours.
    Evenimentele Festivalului vor îmbina conferinţe şi dezbateri pe tema Sfântului Maslu, a suferinţei şi a tradiţiilor legate de viaţa si moartea omului, cu spectacole de teatru, lectură de texte inedite, vizionare de filme, expoziţii etnografice, de pictură şi fotografie, concerte de muzică clasică şi tradiţională.
    Cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin preşedintele său Domnul Horia Roman PATAPIEVICI (scriitor, filozof, eseist) şi a Direcţiei Români din Afara Ţării, prin directorul său Domnul Ion MIRCEA (poet şi scriitor), vom avea în mijlocul nostru invitaţi de onoare din România, dintre care: Grigore LEŞE, grupul de pictori PROLOG, trupa de teatru CONTRASTE, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Naţional de Etnologie şi Istorie Naturală din Republica Moldova, Muzeul Ţării Oaşului şi Muzeul Ţăranului Român, un grup tradiţional din Bixad (Ţara Oaşului) având coordonator pe Profesorul Iacob POP şi manager pe Domnul Gheorghe Cârciu.
    Din Franţa vor fi prezenţi: Ioana ANDREESCU, Assia POPOVA şi Jean CUISENIER, conferenţiari etnologi specialişti în riturile funerare în Balcani; artişti renumiţi precum Jean Claude PENNETIER, pianist, compozitor, creator de teatru muzical, Claude şi Odile DELANGLE, muzicieni, profesori la Conservatorul Naţional de Muzică din Paris, şi mulţi alţii.
    Ultima zi a Festivalului va fi dedicată unui târg de artă populară, artă religioasă şi obiecte de cult. Această sărbătoare câmpenească va permite, de asemenea, participanţilor, să aprecieze arta culinară românească.
    Ducerea la bun sfârşit a acestei manifestări culturale este tributară şi ajutorului dumneavoastră. Orice participare materială sau financiară este binevenită. Se cuvine de asemenea să menţionăm că fondurile provenite din donaţiile dumneavoastră şi din vânzarea de bilete vor fi folosite pentru ajutorarea celor aflaţi în suferinţă şi pentru susţinerea asociaţiei Sf Nicolae (Asociaţie caritativ-socială a Mitropoliei).
    Puteţi concretiza acest sprijin trimiţând donaţiile dumneavoastră pe adresa Mitropoliei, în contul Asociaţiei Art-Ville-Vie, creată pentru susţinerea activităţii culturale a eparhiei. Coordonatele bancare sunt :
    Asociaţia ART-VILLE-VIE – Departamentul cultural / BNP PARIBAS – Agenţia Nemours
    Cod IBAN : FR76 3000 4008 4700 0100 4112 143 Cod BIC : BNPAFRPPMEL
    Acest festival s-a născut „din dragoste pentru frumos”; acum trebuie să crească – şi să ne crească – în numele Frumosului ; continuăm să credem cu fermitate că expresia artistică hrăneşte în mod minunat înţelegerea duhovnicească şi că iubirea frumosului dumnezeiesc locuieşte tainic în inima fiecăruia dintre noi.

    Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit IOSIF,

    Preot Emilian MARINESCU
    Consilier cultural

  2. Ce bine se leaga cuvinetle: Din dragoste Pt frumos cu salutul tau minunat, Sa fiti iubiti !
    Ma bucur sa aflu ca veti fi alaturi de romanii plecati din tara. Duceti-le dragostea noastra acolo, iar noi va vom urmari cu multa placere .

Comentariile sunt închise.