gard granitaCopleşită de valul de refugiaţi, 14.000 de oameni intrând în ţară în ultimele zile după ce Ungaria a închis graniţa, Croaţia a decis închiderea a şapte din cele opt puncte de frontieră de la graniţa cu Serbia şi a plasat armata în stare de alertă. „Croatia nu mai poate suporta povara refugiaţilor”, a declarat premierul croat Zoran Milanovic. La rândul său, ministrul de interne Ranko Ostojic a anunţat că e o chestiune de timp până până când autorităţile de la Zagreb vor închide cu totul traficul la frontieră.

Schimbare de abordare a Croaţiei în cazul crizei refugiaţilor. La două zile după ce a anunţat că îi va primi cu braţele deschise pe oamenii care caută o rută către Europa după ce Ungaria a închis froniera, autorităţile de la Zagreb iau şi ele în calcul închiderea totală a frontierei cu Serbia, după ce în doar 48 de ore 14.000 de refugiaţi au ajuns în Croaţia.

Premierul Zoran Milanovic a declarat că ţara sa nu poate accepta şi nici nu va mai accepta povara imigranţilor şi a recunoscut că autorităţile croate nu pot controla afluxul de migranţi. Milanovic a adăugat că a venit momentul ca ţara sa să abordeze altfel problema imigranţilor, ceea ce premierul croat a numit „Planul B” şi care presupune ca autorităţile de la Zagreb să nu mai înregistreze şi nici să nu mai ofere găzduire imigranţilor.

Totodată, Milanovic a avertizat Uniunea Europeană că ţara sa nu are de gând să devină un „hotspot”pentru migranţi.

Un „hotspot” este un centru de primire şi triere finanţat de Uniunea Europeană, creat în ţările de sosire pentru a înregistra şi identifica imigranţii. Trierea se face între persoanele care s-ar încadra în statutul de refugiat şi imigranţii economici ilegali, condamnaţi să se întoarcă în ţările de origine.

La rândul său, preşedintele croat, Kolinda Grabar Kitarovici, a cerut armatei să fie în stare de alertă şi să acţioneze dacă este nevoie să protejeze frontiera de imigranţi.

În acest moment, singurul punct de frontieră care a rămas deschis este cel situat la Bajakovo, pe drumul principal dintre Belgrad şi Zagreb.

Slovenia opreşte trenurile care vin din Croaţia

Imigranţii iau în calcul varianta pătrunderii în spaţiul Schengen prin Slovenia, unde, în cursul nopţii trecute, au ajuns deja 150 de imigranţi. Acolo se încearcă menţinerea sub control a traficului refugiaţilor, oficialii anunţând că pot oferi imediat adăpost şi îngrijiri medicale pentru 5.000 de persoane. Totuşi, Slovenia a anunţat că închide liniile de legătură feroviară cu Croaţia până vineri seară şi a întărit paza la graniţe, mai ales la Obrezje, principalul punct rutier între cele două ţări.

Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat joi că ţara sa este hotărâtă să respecte regulile Schengen. „Nu putem permite să treacă graniţa unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile de intrare în Uniunea Europeană”, a declarat el la postul de televiziune TV Slovenia.

Germania anunţă măsuri excepţionale pentru a impune cotele obligatorii

Germania ameninţă că va impune un vot cu majoritate calificată în Consiliul UE pentru a forţa statele membre că accepte cotele obligatorii de distribuire a celor 120.000 de refugiaţi ajunşi în Europa.

„Pur si simplu nu se poate ca Germania, Austria, Suedia şi Italia să poarte singure această povară. Nu aşa funcţionează solidaritatea europeană. Dacă nu este altă cale, atunci ar trebui luată serios  folosirea instrumentului de majoritate calificatăa utiliza instrumentul de majoritate calificată”, a declarat, într-un interviu acordat  Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Anunţul său vine în contextul în care la reuniunea JAI de luni, miniştrii de interne ai ţărilor membre nu au reuşit să ajungă la un acord privind cotele de distribuţie a refugiaţilor.

(Articol la care a contribuit și Cristina Andrei)

 

7 COMENTARII

  1. As vrea sa-l vad din nou pe ministrul de interne croat care in prima zi , cu mandrie europeana , ne dadea lectii de solidaritate cu imigrantii . Unde esti vere ,te-ai pitit ? Stai ca asta este doar inceputul . Norocul nostru ca suntem saraci . Chiar daca o sa ne dea cota de 200 de mii , nu o sa stea nici unul la noi .

  2. Tu cauti de lucru , eu am o oferta .! Esti invitat sa castigi bani si tu si eu . Hotarasti singur.Oamenii care nu reușesc să facă bani sunt în general influențați ușor de opiniile altor persoane.Oricum lucrezi . Faci asta sub autoritarea unui sef ( unu la o localitate daca se nimereste om de treaba ) sau lucrezi cu un prieten ( si din acestia trebuie sa alegi ) .Persoana cu o minte închisă la orice subiect, rareori reușește. Putin curaj si vei vedea cata dreptate am avut. Putem discuta despre asta . Aici tu esti sefu ! Scriti pe email: [email protected]

  3. sa fie trimisi toti izlamistii napoi in tarile lor,cu catel,cu purcel,afara cu ei din europa

  4. bine ca vat-i batut gura cu UNGARIA!
    AM SI REUSIT SA NE CERTAM CU MAGHIARI DIN PRICINA TZIGANIILOR ASTIA!

  5. da-le doamne mintea prostilor de pe urma! asa trebuia procedat din prima zi.

    • ASA AU STIUT GRECII SA PROTEJEZE SCHENGEN-UL.
      DA LA EI NU TIPA OLANDEZU ASTA CARE SE CREDE OMBILICO DEL MONDO.
      – INAFARA DE UNGURI ,TOTI SUNT CU VACA.
      – BRAVO UNGARIA , BRAVO PRIMINISTRULUI ORBAN .

Comentariile sunt închise.