george_maior_sriDirectorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a vorbit, într-un interviu acordat revistei „Sinteze“, coordonată de sociologul Vasile Dâncu, despre protestele la adresa exploatării gazelor de şist şi a subliniat că, deşi nu este „un fan“ al acestor resurse, ar trebui ca statul să informeze cetăţenii cu privire la avantajele şi dezavantajele acestor tehnologii.

„Să nu se creadă că eu sunt neapărat un fan al gazelor de şist. Şi eu învăţ multe despre aceste lucruri şi organizaţia încearcă să definească riscurile asociate cu aceste noi tehnologii. Nu e un dat, dar pur şi simplu a închide ochii, a te face că ai asemenea resurse şi nu vrei nici măcar să înţelegi că există, este o mare greşeală. Numai învăţând putem extrage ce e bun şi util pentru societate în acest sens“, a explicat George Maior.

În ce priveşte protestele declanşate în zonele vizate de explorare, Maior susţine că localnicii nu sunt vinovaţi, ci statul ar trebui să îşi asume rolul de informare a cetăţenilor. „Eu cred că, în primul rând, aceşti oameni nu au nicio vină, în al doilea rând, e bine să avem o zonă ecologistă, e bine ca acest discurs să existe, dar să fie, totuşi, fundamentat şi ştiinţific, şi ideologic mai bine, şi acţional“, a arătat directorul SRI.

În opinia sa, „protestul este o formă legitimă de a atrage atenţia statului despre greşeli pe care le face“ şi „obligă statul să încerce să se schimbe permanent“. „Evident, lucrurile trebuie să stea într-un cadru legitim, legal, nu într-un sens haotic sau într-un sens politic dirijat în mod pervers de forţe pe care s-ar putea să nu le înţelegem foarte bine“, a conchis el.

6 COMENTARII

  1. Am inteles, domnule Maior. Avem dreptul de a fi informati. Ca noi nu intelegem iezact ce-i frackingu’. Suntem niste babutze capoase care n-au ce face acasa si se duc sa croseteze ciorapi la Universitate, fie ploaie, fie vant.

  2. Si-a inceput campania electorala pentru prezidentiale.
    Are o poza de ganditor pe buda.
    Daca face un afis complet, in care sa se vada si buda cu colac aurit pe care sta, atunci sigur il voteaza romanasii.

  3. Sa ramina gazele, aurul etc in pamint. Nu le-a ajuns cit au furat si praduit??????

  4. Tocmai prin aceasta numire a lui Traian Basescu la sefia SRI se dovedeste ca toti piliticieni sunt transpartinici si ca Romania nu va scapa usor de acest cancer care a cuprins tara ca o caracatita .

  5. O carență importantă și evidentă a SRI în ultimii ani a fost neimplicarea în problema retrocedărilor frauduloase, petrecute îndeosebi în Transilvania, care au atins valori de miliarde de euro și au dobândit caracter de crimă organizată prin constituirea unor rețele în care și-au dat mâna moștenitori neîndreptățiți, afaceriști bogați, avocați, notari, judecători și chiar ofițeri de informații, fapt inexplicabil și nescuzabil mai ales că principalii șefi ai serviciului, directorul George Cristian Maior și primul său adjunct Mihail Florian Coldea sunt originari din Ardeal. În a doua parte a anului 2012, în pofida solicitărilor oficiale, SRI nu a furnizat nicio informație Comisiei de anchetă a activității Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților pe perioada 2009 – 2012 (la care am deținut funcția de președinte), deși ofițeri de informații mi-au semnalat că în timpul guvernării PDL a fost cauzat statului român un prejudiciu estimat la cel puțin două miliarde de euro. Totodată, SRI nu a ținut cont de avertismentul pe care l-am lansat, printr-o declarație publică, asupra riscului dispariției din țară a președintei ANRP din perioada vizată, Crinuța Dumitrean, fapt care s-a și întâmplat. SRI nu a manifestat preocupare nici referitor la nebuloasa de la Fondul Proprietatea, unde a ajuns președinte anul trecut fostul ambasador american Mark Gittenstein, cunoscut drept un sprijinitor înfocat al șefilor numiți de președintele Băsescu la SRI, DNA și Parchetul General.

    O altă carență gravă din activitatea SRI a fost nerespectarea dispozițiilor constituționale și legale privind exercitarea controlului parlamentar asupra acestui serviciu secret, prin neprezentarea în fiecare an a raportului de activitate în fața Parlamentului în perioada leadershipului Maior – Coldea. De abia în cursul lunii decembrie 2013, SRI a prezentat în fața Parlamentului rapoartele de activitate pe ultimii șase ani, fapt ce poate fi considerat drept o sfidare a bunului simț, a democrației, a statului de drept și a supremației puterii legiuitoare. Din păcate, în ultimii ani a devenit tot mai vizibil și faptul că importanta comisie parlamentară de supraveghere a activității SRI s-a metamorfozat într-o comisie de apărare a SRI față de membrii Parlamentului și față de opinia publică.

    Nu se poate vorbi încă de depolitizarea totală a SRI atât de clamată de președintele Băsescu spre final carieră prezidențială. Multlăudatul general de trei stele, Mihail Florian Coldea, devenit șeful de facto al SRI, a fost promovat de președintele Băsescu prim adjunct al directorului SRI, când avea gradul de maior, în urma propulsării sale pe filieră politică de tandemul portocaliu Falcă (ginere) – Seculici (socru) de la Arad, deși până atunci se remarcase doar cu repetențiile la Facultatea de Construcții din Timișoara (unde s-a intersectat cu Gheorghe Falcă) și la Academia Națională de Informații (unde a ajuns cu concursul unchiului general Dan Gheorghe). Să nu uităm că generalul Coldea a fost prins cu fițuicile scrise cu mânuța lui despre judecătorii de la Curtea Constituțională care au aprobat suspendarea de către Parlament a președintelui Traian Băsescu în aprilie 2007. Să nu uităm că în 2009 (an cu alegeri prezidențiale) generalul Coldea a emis un ordin secret privind monitorizarea tuturor politicienilor, de la prim ministru, miniștri, parlamentari, până la primari de comune și orașe, excepție făcând doar președintele României. Conform unor recente dezvăluiri din presa națională, pentru că a încercat blocarea acestui ordin vădit abuziv și neconstituțional, colonelul Ion Dedu, șef sector în cadrul UM 0318 București, structură centrală a SRI, a fost eliberat abuziv din funcție, pedepsit cu consemnare (arest) de nouă zile la domiciliu și trecut în rezervă. Abuzul conducerii SRI este de o gravitate excepțională întrucât sancțiunea consemnării la domiciliu fusese abrogată cu 5 ani înainte, după aderarea României la NATO, astfel că aplicarea ulterioară a acesteia intră sub incidența legii penale, dar colonelul Dedu își caută dreptatea în justiție de 5 ani. Să nu uităm că în 2010 a fost declanșată o amplă și insidioasă operațiune de monitorizare și vulnerabilizare a presei centrale și locale critice din România. Să nu uităm că în timpul regimului Băsescu justiția a fost infiltrată cu ofițeri acoperiți, îndeosebi la vârf, iar DNA, DIICOT și Parchetul General au devenit anexe sau instrumente de lucru ale SRI.

    Președintele Băsescu s-a lăudat din nou că în 2006 a numit director al SRI un reprezentant al opoziției, în persoana lui George Cristian Maior, care avea atunci calitatea de senator PSD. Anterior, Maior a fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei României în Irlanda (1999 – 2000) și secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale (2000 – 2004), funcție în care a negociat aderarea României la NATO și primele contracte ale companiei americane Microsoft în România. În realitate însă Geoge Maior a fost promovat în fruntea SRI la recomandarea, ca să nu zicem la cererea Statelor Unite ale Americii, drept recompensă pentru servicii aduse de tatăl său, Liviu Maior (cunoscut ca profesor de istorie la Univeritatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, ministru al Educației în guvernul Văcăroiu și ambasador al României în Canada), precum și de el însuși. La începutul anilor 80, profesorul Liviu Maior a beneficiat de o bursă de specializare în SUA, ocazie cu care a primit sarcini de monitorizare a emigrației maghiare de dincolo de Ocean, în rândurile căreia se înregistra o recrudescență a iredentismului. Profesori români și americani de la universitățile Ann Arbor din Michigan și Blomington din Indiana au confirmat colaborarea sa cu Securitatea română și cu CIA. Oarecum stupefiant, recent am aflat că strămoșii profesorului Maior au fost de naționalitate maghiară. Bunicul său, respectiv străbunicul actualului șef al SRI, a avut numele Moior Karol și s-a remarcat în timpul ocupației horthiste a Nord-vestului Transilvaniei ca învățător la școala primară din comuna Dăbâca județul Cluj (întâmplător comuna mea natală), prin duritatea manifestată față de elevii români care nu cunoșteau limba maghiară. După război, învățătorul Moior s-a mutat împreună cu familia în localitatea Beclean din județul Bistrița Năsăud și s-a înscris în Partidul Comunist Român împreună cu cei doi fii ai săi. Unul dintre ei, tatăl lui Liviu Maior, a fost ceferist la Beclean, iar celălalt a devenit medicul Comitetului județean PCR Cluj. Înainte de 1989, profesorul Liviu Maior a deținut funcția de secretar PCR la Universitatea Babeș Bolyai.

    La recentul bilanț al SRI, directorul George Maior a solicitat public să fie scos din scenariile privind o posibilă candidatură la președinția României, dar în această chestiune ar fi fost normal să se adreseze în particular protectorilor și apropiaților săi care au lansat astfel de scenarii, respectiv președintelui Traian Băsescu, pupilei acestuia Elena Udrea, finului premier Victor Viorel Ponta și vicepreședintelui PSD Ioan Rus.

    Senator

    Valer Marian

Comentariile sunt închise.