Narcis-Neaga„Acum se lucrează la infrastructura staţiilor de taxare şi vom avea un partener privat în activitatea de taxare. Cred că în toamnă va fi totul gata sau cel mai târziu la începutul anului viitor, astfel că de la anul vom plăti taxă de autostradă pe A1 şi pe A2, a declarat astăzi Narcis Neaga, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), instituţie aflată sub oblăduirea ministrului Transporturilor, Dan Şova.

Practic, şoferii au fost anunţaţi că vor plăti – începând de anul viitor – taxă pentru autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti şi A2 Bucureşti-Constanţa.

Afirmaţia făcută la conferinţa „ZF Construction & Infrastructure Summit 2014” şi a făcut rapid înconjurul presei. La scurt timp, CNADNR a transmis presei o precizare, prin care anunţa că şeful instituţiei din subordinea Ministerului Transporturilor… nu ar fi făcut acea afirmaţie:

cnadnr-1„Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România dezminte categoric informaţiile apărute în mass-media de astăzi 28.05.2014, conform cărora „începând de anul viitor circulaţia pe autostrazile A1 şi A2 va fi taxată”. Precizăm că Directorul General al CNADNR SA, Ing. Narcis Ştefan Neaga nu a făcut o astfel de afirmaţie. Domnia sa, în realitate, a explicat mecanismul general de concesionare al unei autostrăzi, oferind drept model ipotetic autostrăzile A1 şi A2.”

La doar o oră după prima precizare, CNADNR a revenit cu un nou comunicat. De această dată o dezminţire, care mai mult îi bagă în ceaţă pe şoferi decât le clarifică situaţia.

cnadnr-2„Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România dezminte categoric informaţiile apărute în mass-media de astăzi 28.05.2014, conform cărora „începând de anul viitor circulaţia pe autostrazile A1 şi A2 va fi taxată”. Precizăm că Directorul General al CNADNR SA, Ing. Narcis Ştefan Neaga nu a făcut o astfel de afirmaţie, ba din contră, domnia sa a precizat extrem de clar faptul că după reabilitarea autostrăzilor A1 şi A2, proces care va dura 12 luni, Concesionarul sau Statul Român pot opta sau nu, pentru introducerea sistemului de taxare, în funcţie de preluarea riscului de trafic. Având în vedere că durata de reabilitare a celor două autostrăzi este estimată la 1 an, în niciun caz opţiunea privind introducerea sau nu a sistemului de taxare nu se va lua în discuţie nici în acest an, nici în anul 2015. Aşadar, autostrăzile nu vor fi taxate în anul 2015.”

 
Gafă cu repetiție

Narcis Neaga nu este la prima aberație pe care o scoate pe gură fără să gândească. La sfârșitul lunii ianuarie 2014, la Comandamentului de iarna de la Guvern, el le-a cerut transportatorilor inzapeziti, carora le expira rovigneta, sa faca prin orice mijloace dovada ca au ramas blocati, pentru a evita sa fie amendati.

„Pentru transportatori care sunt blocati in trafic, in parcari sau pe marginea drumului, si carora le expira rovigneta, ii rugam sa obtina prin orice metode o dovada ca au fost prinsi acolo, locul in care au fost, in cazul in care le vine amenda dupa aceea sa…”, a cerut directorul CNADNR.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”63133″]

Acesta a fost imediat intrerupt de vicepremierul Liviu Dragnea, care l-a apostrofat și i-a atras atentia ca nu poate cere asa ceva soferilor prinsi in nameti.

„Nu puteti sa propuneti asa ceva, domnul director, sa mearga oamenii sa isi faca dovada”, a spus Dragnea, care a cerut prefectilor ca in astfel de situatii sa intocmeasca toate formalitatile si sa le transmita CNDANR.

Intrebat ulterior de jurnalisti cum poate sa faca o astfel de propunere aberanta, Narcis Neaga a aratat ca nu cere soferilor sa mearga undeva sa cumpere rovigneta, avand in vedere ca aceasta poate fi achizitionata prin telefon, iar singura lui preocupare este ca ei sa nu fie amendati.

„M-am gandit la o varianta ca ei sa nu fie supusi ulterior unei penalitati pe care nu o merita, a fost o propunere avand in vedere ca se poate cumpara rovigneta si cu telefonul mobil”, a declarat Neaga, potrivit Mediafax.ro.

 
Șeful CNADNR fuge de răspundere

neaga3La începutul acestei luni, revista Tir Magazin semnala faptul că Narcis Neaga, directorul general interimar al CNADNR şi-a făcut un obicei din a nu semna niciun fel de document. El merge pe principiul simplu că, orice combinaţie ai face, dacă semnătura ta nu apare pe documente este foarte greu pentru oamenii legii să te tragă la răspundere.

Aşa se face că Neaga i-a delegat pe toţi oamenii din subordinea sa să semneze documentele din companie. În acest fel, el nu numai că fuge de răspundere, dar îi şi „bagă la înaintare” pe o serie de subalterni de-ai săi mai naivi, dintre care unii nici nu vor înţelege de ce se vor plimba în viitor pe la Parchet pentru a da explicaţii în legătură cu documentele semnate.

Într-un document obținut de revista amintită, Neaga îi deleagă dretul de sămnătură lui Cristian Andrei, unul dintre adjuncţii săi.

„În temeiul art.20 alin.(2) din Statutul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale-SA, anexa nr.1 la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.84/2003 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, prin reorganizarea Regiei Autonome Administraţia Naţională a Drumurilor din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.47/2004,cu modificările ulterioare, conform căruia „directorul general poate delega o parte din atribuţiile sale directorilor executivi sau oricărei persoane din cadrul CNADNR-SA”;”, se arata in document.

 
Omul lui Şova, cercetat disciplinar pentru nereguli în licitaţia pentru Comarnic-Braşov

neaga-sovaConsiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a decis, în august 2013, numirea lui Narcis Neaga, directorul Direcţiei Concesiuni din companie, în funcţia de director general intermar al CNADNR. Schimbarea a fost anunţată atât de premierul Victor Ponta, cât şi de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură (la avea vreme), Dan Şova.

În luna octombrie a anului 2012, CNADNR l-a suspendat pe Narcis Neaga din funcţia de director al Direcţiei Concesiuni şi l-a cercetat disciplinar după ce în documentaţia de selectare a consultantului pentru Autostrada Comarnic-Braşov au fost trecute printre cerinţe un autoturism de 25.000 – 30.000 de euro şi 30.000-40.000 de euro pentru instruirea angajaţilor CNADNR.

„În urma modificării documentaţiei de licitaţie pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov şi a introducerii unor cerinţe în Caietul de Sarcini, pe care va trebui să le îndeplinească firma de consultanţă căreia i se va atribui contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Braşov (58 de kilometri), respectiv , conducerea CNADNR a dispus cercetarea disciplinară a domnului Narcis Neaga, director Direcţia Concesiuni”, se arata într-un comunicat al CNADNR transmis în octombrie 2012.

Comentariile sunt închise.